• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

09.06.2021

10:25

VAKCINA I ZA MLADE OD 12 DO 15 GODINA Zelić: Odobrenje fajzera za nekoliko dana

Društvo

VAKCINA I ZA MLADE OD 12 DO 15 GODINA Zelić: Odobrenje fajzera za nekoliko dana

Podeli vest

Za nekoliko dana se može očekivati odobrenje Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) za proširivanje upotrebe Fajzer vakcine i na populaciju od 12 do 15 godina, izjavio je danas Pavle Zelić iz ALIMS-a.

On je u emisiji Uranak TV K1 rekao da srpski stručnjaci u Agenciji ali i sa više univerziteta rigorozno proveravaju svaki dostavljeni dokaze za upotrebu ove vakcine na toj populaciji.

Podsetio je da je Fajzer vakcina u decembru u Srbiji odobrena za mlade od 16 godina.

Zelić je istakao da je reč o varijaciji, dopuni dozvole, za davanje Fajzer vakcina populaciji od 12 do 15 godina.

Podsetio je da će ti mladi biti vakcinisani uz saglasnost roditelja, odnosno staratelja.

Zelić je istakao da je Sinofarm vakcina u ispitivanjima za uzrast od tri do 17 godina, i da se očekuje da se proširi indikaciono područje i te vakcine.

Dodao je da misli da se u Kini građani vakcinišu u uzrastu preko 18 godina.

Zelić je rekao da je do sada od početka vakcinacije zabeleženo 989 neželjenih reakcija, ali da je reč o uglavnom blagim reakcijama kao što su bol na mestu uboda, otok i povišena temperatura.

Dodao je da je u devet slučajava potvrđen veza vakcina i težih reakcija, koje su uglavnom bile alergijske, bez ikakvih posledica.

Naveo je da se sa 0,0002 posto neželjenih reakcija Srbija potpuno uklapa u svetske standarde.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija