• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. CRNOMARKOVIĆ

14.06.2021

23:25

GUVERNERI SA SEVERA GRČKE HITNO ZATRAŽILI OD VLADE U ATINI:  Ukinite PCR test za Srbe ili smo propali!

Društvo

GUVERNERI SA SEVERA GRČKE HITNO ZATRAŽILI OD VLADE U ATINI: Ukinite PCR test za Srbe ili smo propali!

Podeli vest

Guverneri su zatražili da se srpskim turistima uvedu dosta jeftiniji brzi antigenski testovi, da kopneni granični prelazi rade 24 sata, kao i da se otvore posebne trake na granici za brži prolazak vozila sa putnicima koji imaju potvrdu o vakcinaciji

Guverneri provincija sa severa Grčke hitno su zatražili od vlade u Atini da se srpskim turistima, kao najbrojnijim gostima, što pre ukinu skupi PCR testovi, ili će i ova letnja sezona mnogim hotelijerima i ugostiteljima propasti!
 

Na sastanku sa grčkim ministrom turizma Harisom Teoharisom guverneri su zatražili i da se umesto PCR testova uvedu dosta jeftiniji brzi antigenski testovi, da kopneni granični prelazi rade non-stop, kao i da se otvore posebne trake na granici za brži prolazak vozila sa putnicima koji imaju potvrdu o vakcinaciji (digitalni sertifikat).
 

Kako prenose grčki mediji, ministar turizma obećao je da će se zahtevi guvernera hitno razmatrati i najverovatnije ispuniti. Ipak, kako za Informer kaže Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije ("Juta"), ovakve najave Grka treba da se uzmu s rezervom jer su stizale i ranije a da nikad nisu stupile na snagu.

Obećanje ludom radovanje

Grci su i ranije obećavali olakšice koje nikada nisu stupile na snagu
Aleksandar Seničić, "Juta"

 

Skupo testiranje

Grčki zvaničnici su napokon priznali ono što naš list piše već mesecima - da je 80 evra po osobi za PCR test previše novca. Četvoročlanu porodicu to košta čak 320 evra, što je cena desetodnevnog smeštaja u velikom broju mesta na Egejskom i Jonskom moru. Ipak, i cena brzog antigenskog testa, koji predlažu guverneri, iznosi oko 4.000 dinara po osobi u oba pravca, pa će i ovo i dalje biti veliki trošak za srpske turiste.
- Krizni štab razmatraće uvođenje antigenskih testova kao uslov za ulazak srpskih turista. Ova činjenica je veoma važna za turizam severne Grčke, jer su troškovi PCR testova jedan od glavnih razloga koji turiste iz Srbije odvraća od posete našoj zemlju. To će rešiti veliki problem grčkih hotelijera i ugostitelja, koji jedini imaju zaradu od Srba. Prvih nekoliko nedelja morali smo da budemo stroži kad smo otvarali granice. Morali smo da uvedemo PCR test kao neku vrstu sigurnosti i da bismo držali epidemiju pod kontrolom. Ipak, uvideli smo da je trošak za PCR test ogroman u odnosu na prosečna primanja i da se Srbi, ali i ostali narodi sa Zapadnog Balkana, i dalje slabije odlučuju za odmor u Grčkoj - istakao je Teoharis i dodao:
- Učinićemo da to promenimo što pre u koordinaciji sa službama Civilne zaštite i Ministarstva zdravlja. Povećaćemo broj zdravstvenih radnika na graničnim prelazima.

Foto: AP/Photo

Sačekajmo odluku

Direktor "Jute" Aleksandar Seničić rekao je za naš list da je ukidanje PCR testa velika stvar za turizam, ali i upozorio da su ova obećavanja dobijali i ranije od Grka, ali da se nisu ostvarila.
- Ako se ukine PCR test, to će znatno popraviti situaciju. Pogotovo za decu stariju od šest godina, za koju Grčka još traži negativan PCR test. Optimista sam i smatram da će ovakva odluka uticati na onih 20-30 odsto turista koji se upravo zbog PCR testa još dvoume da li da letuju u Grčkoj. Ipak, moram da budem oprezan, zato što smo ovakve najave dobijali i ranije, a nikada nisu stupile na snagu. Stoga čekamo da sve ovo što je objavio grčki ministar stupi na snagu i bude zakonski ozvaničeno kako bismo znali da našim turistima prenesemo ispravnu informaciju i da oni znaju tačno kakvi su uslovi, što je nama najbitnije - kaže Seničić.
 

Letovi za Barselonu

"Er Srbija" će od 4. jula ponovo uspostaviti letove iz Beograda ka Barseloni i na taj način povezati Srbiju i Španiju, prvi put posle jednogodišnjeg prekida. Planirano je da se letovi do popularne metropole na Sredozemnom moru obavljaju dva puta nedeljno, četvrtkom i nedeljom.
Red letenja na ovoj ruti kreiran je tako da pruža pogodne konekcije sa brojnim gradovima iz mreže "Er Srbije", kao što su Atina, Bukurešt, Istanbul, Larnaka, Podgorica, Sarajevo, Skoplje, Solun, Tirana i Tivat.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija