• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mondo

14.06.2021

13:15

ZA SAMO TRI DANA UDAVILO SE TROJE DECE! Instruktorka plivanja otkrila KOBNE GREŠKE NA KUPALIŠTIMA!

pexels.com

Društvo

ZA SAMO TRI DANA UDAVILO SE TROJE DECE! Instruktorka plivanja otkrila KOBNE GREŠKE NA KUPALIŠTIMA!

Podeli vest

Srbija je za samo tri dana doživela tri tragedije - deca neplivači stradala su na kupalištima. Dvoje dece iz Feketića se udavilo na "divljem" kupalištu dok je mališan od samo deset godina pronađen mrtav na dnu bazena kod Sombora. Posetioci bazena i drugih kupališta u velikom su broju neplivači, čak polovina populacije mlađe od 30 godina ne ume da pliva ili je vrlo nesigurna u vodi

Kristina Miladinović, instruktorka iz Udruženja spasilaca, rekla je da postoje mere predostrožnosti koje svako može da preduzme da bi izbegao nezgodu koja može imati tragičan ishod.

"Veliki je problem o razvijenoj svesti, plivanje nije samo plivanje na bazenu već i održavanje na površini vode. Važno je gde se kupamo, vidimo da je veliki broj nezgoda na 'divljim' plažama i kupalištima bez infrastrukture", rekla je ona.

Krenu da preplivaju adu, a ne umeju!

Da li su bezbedniji plivači koji se boje ulaska u vodu?

"Strah je čudo, on može dovesti do nezgoda koje mogu da budu i fatalne. Najčešće ljudi precene svoje sposobnosti, probaju da preplivaju Adu Ciganliju i na pola shvate da nemaju snage ni da se održe na površini, kamoli da plivaju na drugu stranu ili nazad", rekla je ona.

Koliko imamo vremena ukoliko neko počne da se davi, da bi mogao da bude spasen, zavisi od toga ko će mu priteći u pomoć.

"Spasilačke službe su profesionalne, mi se bavimo i prevencijom, da ne bismo morali da skačemo po nekoga, mi smo tu i da upozorimo na vreme kako do incidenta ne bi došlo. Kada neko uđe u vodu, mi već vidimo da li će se snaći i znamo da imamo sekunde da odreagujemo", rekla je ona.

Nikako deca ne smeju u vodu bez nadzora roditelja.

"Uvek apelujemo na roditelje, nije dosta da oni sede na peškiru a da se dete kupa u plićaku, makar imalo šlauf ili mišiće. Dete potone u sekundi, nema svest da zove u pomoć, dovoljan je trenutak za tragediju. Budite pored deteta u vodi, uvek", upozorila je Kristina.

Foto: pexels.com

Nikad u vodu posle jela ili pića!

Tragični ishodi ne događaju se samo zbog neznanja ili nepažnje, već i zbog pregrejanosti i drugih faktora.

"Nemojte konzumirati alkohol pre ulaska u vodu, niti obilan obrok, pazite i da ne idete pregrejani u hladniju vodu. Nema gurkanja, potapanja, to su sve mere prevencije. Idite na uređena kupališta koja imaju infrastrukturu, ona postoji da bi bilo bezbedno. Služba spasilaca, redara i medicinske hitne pomoći su minimum da bi boravak na vodi bio bezbedan", rekla je Miladinovićeva.

Da li bi bazeni trebalo da budu dostupni u to kasno vreme, pa još deci?

"Mora da postoji svest o tome da se ne ide na kupalište bez spasilaca, roditelji moraju da znaju da ne puštaju decu na razna mesta gde ima vode, moraju imati informaciju gde su deca, s kim su i umeju li da plivaju", rekla je ona.

Kada bi dete trebalo da nauči da pliva, umnogome zavisi od samog deteta.

"Zavisi od deteta, u tom uzrastu su interesovanje i sposobnosti različite. U školskom uzrastu je dovoljno zrelo, dete i da ima manje od 12 godina i da zna da pliva, ne sme da ide samo na bazen", rekla je ona.

"Plivanje je deo kulture, svaka osoba na svetu bi morala da ume da pliva. Mnogo je ljudi, ne samo dece, koji ne umeju da plivaju", rekla je ona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
petar

pre 2 godine

Plivanje? Krivci Neodgovorni i glupi roditelji, škola, fizičko vaspitanje....

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija