• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dobromirović

16.06.2021

22:00

U SREBRENICI NIJE BILO GENOCIDA I TAČKA! NAJVEĆI SVETSKI STRUČNJAK ZA HOLOKAUST, JASAN: Ja sam Jevrejin i odlično znam šta je genocid!

Ap/Fotoilustracija

Društvo

U SREBRENICI NIJE BILO GENOCIDA I TAČKA! NAJVEĆI SVETSKI STRUČNJAK ZA HOLOKAUST, JASAN: Ja sam Jevrejin i odlično znam šta je genocid!

Podeli vest

Ja sam Jevrejin i odlično znam šta je genocid, a to što se desilo u Srebrenici ne može da se nazove genocidom, kaže Grajf, koji je na čelu Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja

U Srebrenici se nije dogodio genocid i svako ko koristi taj termin u vezi sa ratnim događajima iz 1995. ima veoma loše namere! Broj srebreničkih žrtava ne premašuje 3.714 ljudi!

Ovo tvrdi profesor Gideon Grajf, izraelski istoričar i najveći svetski stručnjak za Holokaust. Grajf je šef Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992 do 1995. godine. U izveštaju ove komisije, čiji su članovi vrhunski stručnjaci iz celog sveta (vidite okvir), na čak 1.200 strana dokazuje se da se u Srebrenici jeste desio zločin, ali nikako ne i genocid!

Opasna izmišljotina

'Genocid' u Srebrenici izmišljen je kako bi se prikrio onaj pravi koji se desio, a to je proterivanje Srba sa prostora Hrvatske u vojno-policijskoj operaciji u Krajini 'Oluja' 1995. godine, jasan je advokat Toma Fila.

Sve smo dokazali

Grajf naglašava da su članovi Komisije napravili "ozbiljan, profesionalan i uravnotežen izveštaj, koji je veran istini i istorijskim događajima".

- Doprinos ovom izuzetnom dokumentu dali su veliki stručnjaci. Odgovorili smo na brojne predrasude usmerene protiv srpskog naroda. Radili smo predano i mislim da je taj dokument na 1.200 stranica dokaz ozbiljnosti rada. Komisiji su bile bitne samo činjenice i samo istina, a ne legende, priče i glasine. Ja sam Jevrejin i znam šta genocid znači. Pripadam starom narodu nad kojim je izvršen genocid, najveći u istoriji čovečanstva, i meni niko ne treba to da objašnjava. Ali, navedeni događaji u Srebrenici nisu genocid. I to nije samo naše mišljenje, mi smo to dokazali! Dakle, nije se radilo o genocidu, a ako neko koristi taj termin, treba ga izbrisati iz ozbiljne istorijske nauke - rekao je Grajf za Radio-televiziju Republike Srpske i objasnio da termin "genocid" podrazumeva nameru, a da u slučaju Srebrenice ona nije postojala.

- To je ogromna razlika, potpuno drugi nivo... Svi oni koji i dalje koriste termin "genocid" u vezi sa Srebrenicom imaju veoma loše namere. Od sada, pa nadalje, termin "genocid" uopšte se ne sme vezivati za ove događaje, zato što je to potpuno pogrešno - naglašava Grajf, koji ne spori da je u Srebrenici počinjen zločin.

Zbog čega niko spominje srpske žrtve u Srebrenici?

Profesor Gideon Grajf upozorava da se u priči o Srebrenici namerno zaboravljaju činjenice o zločinima nad Srbima.
- Neprijateljstva i napadi na mnoga srpska sela počeli su još 1992. godine, možda i ranije, napadani su civili bez ikakve krivice ili povoda. Tako da, umesto da se srpska strana optužuje za agresiju, treba optužiti drugu stranu. Agresor je ovde postao žrtva, a žrtva je postala agresor. Srbi su u tom tamo ratu bili žrtve, a ne agresori. U tom periodu stradale su hiljade Srba, pa se termin "genocid" može koristiti samo kada se govori o stradanju srpskog naroda - ističe Grajf.

Prema njegovim rečima, drugi zaključak Komisije odnosi se na broj srebreničkih žrtava, a njih, kako kaže, nije bilo više od 3.714.

- U Komisiji smo imali stručnjake za brojanje i izračunavanje broja žrtava. Broj žrtava je oko 3.700 i ovaj broj treba da bude zapisan u istoriji. Naravno, svaka smrt je tragedija, užasna tragedija, ali broj žrtava je takođe bitan. Dakle, mi smo utvrdili da se u Srebrenici ne radi o genocidu, i to ću ako treba ponoviti stotinu hiljada puta jer tamo genocid nije počinjen. A broj žrtava je oko 3.700, tačnije 3.714 - kategoričan je Grajf.

Važan izveštaj

Komentarišući sve ove navode, advokat Branko Lukić, branilac generala Ratka Mladića, kaže za Informer da je ovaj izveštaj jako važan i za odbranu bivšeg komandanta Vojske RS.

- Kada izveštaj bude kompletno objavljen, detaljno ćemo ga pregledati. Ukoliko u njemu bude dokaza do kojih mi nismo uspeli da dođemo, naravno da ćemo ga koristiti za Mladićevu odbranu. Inače, nama je sada prioritet da detaljno pročitamo presudu Mladiću i izdvojeno mišljenje sudije Nijambe, koje ćemo iskoristiti za osnovu za traženje revizije presude - objašnjava Lukić.

Ko su članovi komisije

* Gideon Grajf, izraelski istoričar i stručnjak za Holokaust
* Valter Manušek, profesor iz Austrije
* Markus Kolbah, jedan od vodećih advokata u Nemačkoj, radio na suđenjima nemačkim nacistima
* Adarnele Šinaba, stručnjak za istraživanje zločina iz Nigerije
* Marija Đurić, profesor i vodeći stručnjak u forenzičkim istraživanjima
* Rodžer Bajard, svetski poznat stručnjak za forenzička istraživanja
* Juki Osaf, profesor iz Japana koji je proučavao sukob u Srebrenici
* Stiven Mejer, profesor
* Lorens Frenč, profesor
* Đuzepe Zakarija, medijski stručnjak i novinar (preminuo pre završetka izveštaja)

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
sns botina

pre 2 godine

"100 Muslimana za jednog Srbina", zvuči li poznato?

HAG

pre 2 godine

Ja sam Bošnjak o vrlo dobro znam sta je genocid.U Srebrenici je u julu planski i sistematski ubijeno 8.342 Bošnjaka sa žicom vezanim rukama dok su žene i djeca do 10 godina pottpani u autobuse i prebačeni u Tuzlu.Kompletna logistička podrška došla je iz Srbije,a za tako kompleksan zločin-genicid,trebao je dobro razrađen plan a koji je razrađen u Banjaluci i Beogradu.O tome je svjedočili 900 svjedoka,raznih narodnosti,direktnih izvršilaca,naredbodavaca i kompletan vojni i politički vrh tzv.rs je pravomoćno osudjen za najstrašnije ratne zločine i genocid.Vlada tzv.rs je prije 10ak i nesto godina sačinila komisiju koja je utvrdila da se radilo o genocidu.E sad,dodje neka nova vlast u tzv rs sa mokrim snovima o odvajanju,izabere ljude koji bi činili tzv.komisiju(u kojoj obavezno mora biti židov,zbog osjetljivosti na Holokaust a koji danas rade genocid u Palestini) za Srebrenicu,plati im debelo masne pare i onda taj zidov kaže nije bio genocid.I srpski živalj kliče tzv.komisiji koju je birala tzv.rs i koja je naručila i platila izvještaj,dok Medjunarodni krivični sud,osnovan od strane UN-a,osudi ratnog zločinca Mladica za genocid.I sad nebeski narod vjeruje komisiji koju je sam napravio i platio a za Mrdjunarodni sud I presude kaže da su lažni.Čisti i ničim neosporivi idiotizam nebeskog naroda koji će sam sebe svojim idiotizmom zaista i pretvoriti samo u nebeski,jer ih nigdje neće biti.

Milan63

pre 2 godine

Da neće, možda, Bajden da ga zbog ovoga sankcioniše? Ili Baki? Ko zna, sve je moguće. Istorija se uveliko revidira. Laž je postala istina. Istina je laž. Možda uskoro saznamo da su Rusi, zapravo, bili okupatori u WW2, a da su Aušvic, Buhenvald, Dahau i druga stratišta bili samo radni logori, a fašisti nepravedno bombardovani i poraženi.

Milenko Mihajlovic

pre 2 godine

Podhitno Žalba protiv nepravedne Presude Mladića sa svijuh Strana i tražiti Odštetu od Međunarodnog Suda!

Crnogorac

pre 2 godine

Ovaj izvestaj hitno treba da usvoje skupstine Srbije, Crne gore i Republike Srpske. Da se ubaci u udzbenike istorije

Laky

pre 2 godine

Toma je lepo sve rekao, iza celog masakra u Srebrenici su britanci, ustaše i klerofašisti sa islamskim plaćenicima koje je okupio Izetbegović sa špijunima. Interes je uništenje pravoslavlja i srba, a istovremeno i predstaviti nas kao zločince. Zato treba doneti rezoluciju o Jasenovcu i genocidu nad srbima u Hrvatskoj, a islamski svet i Turska da napokon sagledaju da marionete u BiH i šiptarski teroristi treba da isprovociraju sukob u Evropi sa islamskim vernicima, sa ciljem slabljenja evropskih zemalja i bogaćenje američkih bogataša i anglosaksonske plave krvi.

Nenad

pre 2 godine

Ako je dogadjaj u Srebrenici genocid, Srbi hitno da traže od Njemacke i od zapadnih zemalja da priznaju genocid nad Srbima u II sv. ratu, a kao primjer navesti streljanje u Kragujevcu

Ami

pre 2 godine

Onda nije bilo ni holokausta nad jevrejima...hi Jevgeni uvijek nesto kukumacete.

srpski zahtev

pre 2 godine

Kad advokati branioca svog naroda, komandanta Mladića dokažu da nije bilo genocida sa srpske strane onda tražiti mega odštetu 1. za uvredu nedužnog branitelja Mladića, 2. za uvredu napadnutog i opljačkanog srpskog naroda, 3. za širenje belosvetske laži o našoj čistoj naciji, 4. za pljačke teritorija, privatne svojine i prirodnih resursa i 5. za pljačku ljudskih organa i to in vivo. Umeće naš tim advokata da pravno zasnovano formuliše ove zahteve sublimirane u svom ogorčenju i bolu Srpskog ranjenog naroda. Pozdrav našem advokatskom timu i posebna čast g. G. Greif na odvažnosti.

Izbori 2024

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija