• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

21.06.2021

07:39

Broj obolelih osoba od ove bolesti se svake godine povećava! Ima brz početak nastanka i razvoja, može da dođe i do smrti!

Društvo

Broj obolelih osoba od ove bolesti se svake godine povećava! Ima brz početak nastanka i razvoja, može da dođe i do smrti!

Podeli vest

Dok su alergije ranije bile redak zdravstveni poremećaj, danas epidemiološka istraživanja pokazuju da oko 25 odsto ukupne svetske populacije boluje od neke alergijske bolesti. Uprkos razvoju farmakoterapije broj obolelih se svake godine povećava, i ima tendenciju daljeg rasta u svim starosnim kategorijama, pogotovu u dečjoj populaciji

Dr Danijela Jevtić navodi za RTS da je Anafilaksa najteža vrsta alergije koja ima brz početak nastanka i razvoja i, kako kaže, može da uzrokuje anafilaktični šok sa mogućim smrtnim ishodom.

"Anafilaksa je teška alergija koja nastaje u roku od par sekundi do par sati od izlaganja alergenu i može da bude po život fatalna. Kada se desi da osoba dobije naglo gušenje, da pomodri, pad pritiska, da izgubi svest ili da prethodno oseti paniku, moramo odmah da reagujemo i da je stavimo u horizontalni položaj sa balago izdignutim nogama", objašnjava Jevtićeva.

Nakon toga, dodaje doktorka, pozovete odmah 194 jer to su pozivi koji idu istog trenutka jer se radi o životnoj ugroženosti.

Navodi da je od ključnog značaja da pacijenti koji znaju na šta su alergični upoznaju sa tim lekara kom se obraćaju za pomoć.

Naglašava da je jako bitno da roditelji ukoliko im je dete alergično na nešto sa tom informacijom upoznaju učitelje i nastavnike, ali i odrasli svoju radnu okolinu.

Objašnjava da je najčešći vid alergije na hranu, lekove i insekte i upozorava da tokom odmora povedemo posebnu pažnju.

"Što se tiče hrane, to su orašasti plodovi, plodovi mora, meso, mleko jaja, pšenica. A što se tiče lekova, penicilinski preparati", objašnjava Jevtićeva i upozorava da postoji mogućnost unakrsne alergije.

Foto: printscreen RTS

Savetuje da prilikom boravka u prirodi prekrijemo noge i ruke, ali i da u knjižici, ukoliko smo alergični na nešto to imamo zapisano.

Anafilaksa se dijagnostikuje na osnovu simptoma i znakova. Primarni tretman je injekcija epinefrina, koja se ponekad kombinuje sa drugim lekovima. 

Anafilaksa obično ima niz simptoma, uključujući svrab, osip, oticanje grla, i nizak krvni pritisak. 

Najčešći uzroci nastanka ove bolesti su ujed insekta, hrana i lekovi. 

U najčešće alergijske bolesti spadaju: alergijski rinitis (alergijska kijavica), alergijska bronhijalna astma i atopijski dermatitis.

Pored toga, osobe koje pate od alergija sklonije su prehladama zbog već postojeće upale disajnih puteva i oslabljenog imuniteta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija