• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

28.06.2021

18:21

KNEZ LAZAR SE OPREDELIO ZA VERU, A NE ZA VEČERU! Patrijarh Porfirije: Onaj ko hoće logički da razume jevanđelje Hristovo, taj je unapred osuđen na promašaj!

Tanjug

Društvo

KNEZ LAZAR SE OPREDELIO ZA VERU, A NE ZA VEČERU! Patrijarh Porfirije: Onaj ko hoće logički da razume jevanđelje Hristovo, taj je unapred osuđen na promašaj!

Podeli vest

Srpski patrijarh Porfirije posetio je danas crkvu Lazaricu u Kruševcu, gradu koji obeležava Vidovdan i 650 godina od osnivanja, i poručio da na današnji dan svi moraju naučiti lekciju kneza Lazara koji se, kako je rekao, opredelio za veru, a ne za večeru

- Opredelio se za veru, i to ne za makar kakvu, već za veru u Hrista raspetog i vaskrslog, a ne za večeru. Naravno, nije prezreo večeru, nije hteo da nam kaže da večera kao simbol ovog sveta nije potrebna, nego je hteo da kaže uzulud je večera i ovaj svet i bilo koja vrsta pobede, slava, bogatstvo i sve ono što čovek može da zamisli, ako nema Hrista, ako nije utemeljen na Hristu - rekao je patrijarh u crkvi Lazarici.

On je objasnio da je Sveti knez Lazar posvedočio da je Hristos taj biser, taj ugaoni kamen bez koga ne možemo i da kada je on na svome mestu u našim srcima i našim životima sve ostalo će biti na svome mestu.

Foto: Tanjug

- I večera i uspeh i slava i bogatstvo, sve će dobiti svoj neprolazni smisao ako bude prožeto Hristom, ako sve što budemo imali i videli kao dar od Boga koji smo dobili da bismo delili sa drugima, da bismo svoju ljubav kroz to potvrdili u odnosu na bližnjeg - rekao je patrijarh.

On je rekao da želi da iskaže veliku zahvalnost Gradu Kruševcu i svima koji u njemu žive u ljubavi Hristovoj i svima onima koji, kako je rekao, bilo da to znaju ili ne znaju jesu duhovni potomci kneza Lazara.

- Ja sam danas bio na Kosovu I Metohiji, u Gračanici i na Gazimestanu, služili smo liturgiju. Ponoviću jednu rečenicu koju sam tamo izrekao, naša vera je vera paradoksa, onaj ko hoće logički da razume jevanđelje Hristovo, taj je unapred osuđen na neuspeh i na promašaj - naveo je partijarh.

Foto: Tanjug

Istakao je da je pravoslavna vera vera ljubavi Božije prema nama i naše prema Bogu i da se sastoji u paradoksima jer ljubav je ne samo nelogična, ona je, kaže, i antilogična.

- Tu nema mesta interesu, tu ima mesta samo našoj potrebi da u svoje srce i dušu smestimo svakog čoveka, a tu često nailazimo na zakone koji su po logici ovog sveta neprihvatljivi, to jest po zakonima ovog sveta mnogi u našim srcima nemaju mesta, ali po zakonu ljubavi, po tome da ljubite jedni druge prepoznaće vas sve - poručio je patrijarh Porfirije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Miki

pre 2 godine

E da je mogao videti knez Lazar za sta su mu se deca opredelila nakon njegove smrti majcino bi mleko prokleo

Realno

pre 2 godine

Knez Lazar se nije opredelio za veru, jer vera kaze da treba ljubiti neprijatelje, okrenuti drugi obraz, a ne voditi ceo narod u smrt! Dakle, cestiti Knez se opredelio za politiku, a ne za veru, i zrtvovao pola nacije i sebe ni za sta. Poznato je da je bio crkveni "kandidatĆ za dusanov presto - nije prva naivcina koja naseda na blagosiljanje i ulizivanje Crkve. Ocigledno je ocekivao da ce zasesti na Dusanov presto, pa je Kosovska bitka je bila prilika za "ujedinjenje", naravno, pod njim, Lazarom bivsim pehrnikom (konobarom) sa Cara Dusana. Narodna pesma samo pokusava da da smisao toj ludoj pogibiji, da utesi... Zar iko razuman veruje da je Bogorodica zaista poslala poruku Lazaru? A i da jeste, poruka bi bila na aramejskom... Nije mi bas najjasnije zasto se po svaku cenu zeli proglasiti za stvarnost obicna poetska fikcija, koja cak nije ni originalna, vec je plagirana Tajna vecera iz Biblije? Sta dobijamo sa time? Motiv za umiranje za "otadzbinu"? Ono, bas i nije neka Otadzbina, a i svud je zemlja Gospodnja. Nije cudo sto niko razuman i obrazovan ne zeli da zivi ovde... Dok normalan svet ormalno zivi, mi se bavimo srednjovekovnim budalastinama, koje su opisane par vekova kasnije u plagiranoj pesmi, nepoznatog autora? I to je nase najvece dostignuce? Nije cudo sto nam se svi smeju, i treba!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija