• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

29.06.2021

13:48

DANAS VIDOVDANSKI BOJ VODIMO PROTIV KORONE, A VAKCINA NAM JE OKLOP! Dr Šekler na odlikovanju pozvao na vakcinaciju /FOTO/

printscreen

Društvo

DANAS VIDOVDANSKI BOJ VODIMO PROTIV KORONE, A VAKCINA NAM JE OKLOP! Dr Šekler na odlikovanju pozvao na vakcinaciju /FOTO/

Podeli vest

Današnji vidovdanski boj odvija se svakodnevno, na svakom mestu, protiv nevidljivog i tihog neprijatelja - virusa kovid 19, a naš oklop danas je vakcina, poručio je odlikovani virusolog dr Milanko Šekler

On je u ime svih laureata, a posebno u ime medicinskih radnika i institucija zdravstvenog sistema, zahvalio na odlikovanjima koja su im dodeljena, i to baš povodom Vidovdana, koji je, kaže, veliki i značajan praznik Srbije i predstavlja čvrstu potku nesalomive istorije naroda.

Šekler je opasnost i posledice borbe protiv korone uporedio sa slikom Kosova Polja dan posle kosovske bitke i primetio:"Svaki dan je i bitka i dan posle"

- Zamislimo vapaj i jauke koji odjekuju, vojsku hećima, travara, berbera i običnog sveta koji luta poljem tražeći mrtve ili žive. Tužna slika je predstavljena Kosovskom devojkom, koja predstavlja i spasioca i medicinsku sestru i lekara, a na nivou podsvesti netaknutu devojku i sačuvanu čast Srbije plaćenu nepreglednim poljem mrtvih i ranjenih - rekao je Šekler i dodao da je Boj na Kosovu bio je samo jedan dan, a posledice traju vekovima, a današnja borba protiv kovida 19 traje 16 meseci, a isto toliko traje i borba protiv njenih posledica.

Uz primedbu da je tadašnji neprijatelj bio vidljiv, bučan i hvalisav, ovaj danas je sve suprotno, nevidiljiv, tih i skroman, skrenuo je pažnju da bi voleo da je virus malo većih dimenzija, jer bi i onda sve poverovali da on postoji.

- Ali, ne vidimo ni elektrone, osnovnu građu elementa struje, pa svi dobro znaju da žica pod naponom i ona koja nije pod napomon izgleda isto, ali da ona pod naponom ne treba da se dira. Isto je i kod virusa, inficirana i neinficirana osoba izgledaju isto, a jedino što može da nas zaštiti je poštovanje mera, distanca, maske, vakcinacija - ukazao je Šekler.

Foto: printscreen

Dr Milanko Šekler

On je naveo da danas zdravstveni radnici leče ljude koji se u bolničkim krevetima bore sa neprijateljem, koji se neretko okrene i sa pacijenata pređe na lekare i sestre.

- I zato se današnji vidovadanski boj odvija svakodnevno, na ulicama, u kafanama, na svadbama, proslavama i drugim okupljanjima... Sa posledicama se suočavamo svakodnevno, posebno zdravstveni radnici. Dok mi sedimo u ovim klimatizovanim prostorijama, neko oblači skafander i na 39 stepeni i ulazi u crvenu zonu, u pokušaju da spasu nečiji život - rekao je Šekler.

Naveo je i da su oni koji su išli na Vidovdan na Kosovo pošli u oklopima, sa šlemovima, čime su bili zaštićeni od povreda, uboda i posekotina, ali je to uglavnom bila vlastela, dok su oni bez te zaštite ginuli u najvećem broju.

- U današnjoj bobri korona virusom koriste se vakcije, to je vrsta oklopa koja stvara sistem zaštite. I danas tog oklopa ima za sve građane. Pitam se da li bi, da je na Kosovu bilo oklopa za sve ratnike, ishod btike bio ovakav i kako bi istorija Srbija izgledala - istakao je Šekler.

On je u ime svih "ratnika iz zdravstvenog sistema", pre svega posthumno odlikovanih, uputio zahvalnost državi što primećuje tu borbu i pokušavaju da je postave u prvi plan.

- Iskoristite vaše oklope, spremite za bitku, vakcina je jedini put, jer drugog puta, sa manje žrtava, nema - poručio je Šekler.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija