• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

03.07.2021

15:12

BDP sada u odnosu na 2012. VEĆI ZA 19 MILIJARDI EVRA! MALI: Imamo rekordna izdvajanja za kapitalne investicije, koje će pomoći da se podigne životni standard građana

Tanjug

Društvo

BDP sada u odnosu na 2012. VEĆI ZA 19 MILIJARDI EVRA! MALI: Imamo rekordna izdvajanja za kapitalne investicije, koje će pomoći da se podigne životni standard građana

Podeli vest

Ministar finansija Srbije i član Predsedništva SNS-a Siniša Mali odbacio je danas kao natačnu tvrdnju opozicionog S SP-a dfa je sadašnja vlast zemlju više zadužila nego što je uvećala BDP, i istakao da je u odnosu na 2012. godinu, on sada u apsolutnom iznosu za 19 milijardi evra veći

Mali je naveo kao primer i da je BDP 2008. u apsolutnom iznosu bio blizu 36 milijardi evra, pa je počeo da pada, da bi do 2012. godine pao za čak dve milijarde evra.

- Sa druge strane, rastao je javni dug, dok se BDP smanjivao. Tako su uspeli da enormno uvećaju javni dug od 2008. godine, kada je iznosio blizu devet milijardi, da bi 2012. godine zadužili zemlju za još toliko, pošto je javni dug tada iznosio oko 18 milijardi evra - naveo je Mali.

Kaže da danas, zahvaljujući teškim merama i uštedama, kao i ulaganjem u javne investicije, BDP konstantno raste.

Za ovu godinu je, navodi, u apsolutnom iznosu predviđeno oko 52 milijarde, a sledeće godine još više.

- U odnosu na njihovu 2012. godinu, naš BDP u apsolutnom iznosu je za čak 19 milijardi evra veći. Danas je javni dug stabilan, pod kontrolom i neće preći 60 procenata koliko je propisano Mastriškim ugovorom, uprkos teškim okolnostima izazvanih pandemijom virusa korona. U godini pre pandemije, javni dug je bio 52 odsto BDP-a, a porastao je minimalno kako bismo spasili i privredu i građane - objasnio je Mali.

Istakao je da čak i u doba najveće ekonomske krize država Srbija uspela je da sačuva proizvodne kapacitete, da se bori za zdravlje ljudi nabavkom neophodne medicinske opreme, lekova, vakcina i da ima jednu od tri najbrže rastuće ekonomije u Evropi.

- Država je zahvaljujući domaćinskom odnosu prema javnim finansijama uspela da pomogne i privredi i građanima, izdvajanjem oko osam milijardi evra u tri paketa pomoći. To nas je sačuvalo i stvorilo osnov da ove godine očekujemo rast od najmanje 6,5 odsto, što potvrđuju procene mnogih svetskih finansijskih institucija - rekao je Mali.

Ministar je objasnio da su uprkos krizi izazvanoj pandemijom virusa korona rasle i plate i penzije, kao i minimalna zarada, koja je sada duplo veća nego u vreme prethodne vlasti, a da planira novo povećanje.

Odgovarajući na kritike da se Srbija zadužuje, Mali je naveo da čak i onda kada se Srbija zadužuje, to čini kako bi stvorila osnov za dalji rast.

- Mi ove godine imamo rekordna izdvajanja za kapitalne investicije, koje će svakako pomoći da se podigne životni standard građana i otvore nova radna mesta, jer infrastrukturno siromašna zemlja ne može da se nada privlačenju stranih direktnih investicija - naveo je Mali.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
2008

pre 2 godine

i još nije koliki je bio 2008. Moj Mali, mali si ti plagijator.

Vns

pre 2 godine

Njihovih 2012...naših ??? Ajde objasnite narodu šta to znači....obećavaju kule gradove a narod kao teška sirotinja preživljava...ma svaka vama čast,frljate se milijardama a nama isti .....k....

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija