• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.07.2021

13:04

Od danas radi aplikacija za procenu zdravstvenog stanja! Evo gde možete uraditi test SAMOPROCENE! Video

Društvo

Od danas radi aplikacija za procenu zdravstvenog stanja! Evo gde možete uraditi test SAMOPROCENE! Video

Podeli vest

Građani koji posle preležanog virusa kovid 19 imaju tegobe ili osećaju da se njihov ritam promenio u odnosu na uobičajeni način života od pre korone, od danas mogu na portalu e-zdravlje da urade test samoprocene i saznaju da li postoji potreba za odlazak kod lekara, kaže za Tanjug direktor Infektivne klinike KCS dr Goran Stevanović

Prema njegovim rečima, cilj aplikacije za praćenje zdravstvenog stanja pacijenata koji su preležali kovid 19, je da pruži odgovor na pitanja da li i koliko često posle preležane korone treba ići na kontrole, te kakve je i da li je ostavila posledice po zdravlje.

Stevanović ističe i da je aplikacija značajna kako bi se izbegle dezinformacije i građani dobili stručnu procenu na osnovu iskrenih odgovora.

e-Zdravlje

"Praktično, ne postoji organ ili sistem koji ne daje neke tegobe posle korone. Sad treba videti da li su to sve baš posledice kovida i to je jedan od razloga zašto smo inicirali test samoprocene. Takođe, da bismo mogli da napravimo uvid u situaciju i vidimo koje su i koje bi mogle da budu posledice, a šta nema nikakve veze sa koronom", kaže dr Stevanović.

Objašnjava da je pored stabilne internet veze i računara ili telefona, građanima potreban samo LBO kako bi mogle da urade samoprocenu na posledice kovida.

"Podaci koji uključuju LBO su potrebni da bi sistem mogao da ima uvid u to koliko naših građana se prijavljuje da bi shodno tome mogle da se planiraju dalje reakcije zdravstvenog sistema za one kojima je to potrebno. Građani treba da budu iskreni i da odvoje dvadesetak minuta, koliko i traje jedan pregled kod lekara", kaže dr Stevanović.

Foto: TANJUG/ Sava Radovanović

Na pitanje na šta se građani najčešće žale posle korone, on naglašava da su tegobe različite, ali da je širok spektar posledica.

"Videli smo da kovid ume da ostavi i ozbiljne posledice, poput fibroze na plućima, razne tromboze, probleme sa srčanim mišićem. Mnoge i nisu tako ozbiljne, ali remete život. Aplikacija je tu da ljudi mogu bez odlaska kod lekara, da naprave bar okvirnu pocenu zdravstvenog stanja", poručuje dr Stevanović.

Dodaje da test teba da pokaže ima li razloga za brigu i potrebe za javljanjem lekaru, a da će onda dalje lekar postaviti dodatnu dijagnostiku ukoliko ima potrebe.

"Ako imate neke tegobe ili osećate bilo šta što vas razlikuje od vašeg uobičajenog ritma od pre kovida, uđete na portal e-zdravlje, popunite test i vidite da li imate razloga za brigu oko posledica kovida ili možete slobodno da nastavite sa životom", poručio je on.

Foto: printscreen

Kada je reč o blažim tegobama, dr Stevanović ukazuje na opadanje kose i na umor koji se javlja te savetuje građanima da se posle preležane korone, barem šest meseci posvete više svom zdravlju.

"Infektolozi su od početka upozoravali i ponavljali da je infekcija virusom kovid19 sistemska infekcija koja ulazi kroz respiratorni trakt i kroz pluća sa možda najdrastičnijim manifestacijama na plućima, ali da je to jedno sistemsko stanje koje zahvata sve organe, te je oprez neophodan", zaključuje dr Stevanović.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija