• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti.rs

12.07.2021

21:22

NOVI VIRUS KOSI DECU U BEOGRADSKIM VRTIĆIMA! Evo koliko traje i kakvi su simptomi!

Društvo

NOVI VIRUS KOSI DECU U BEOGRADSKIM VRTIĆIMA! Evo koliko traje i kakvi su simptomi!

Podeli vest

Decu u beogradskim vrtićima danima kosi stomačni virus, zbog čega su grupe, i iz tog razloga, pored godišnjih odmora, desetkovane

Načelnica pedijatrijske i neonatološke intenzivne nege u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj dr Snežana Rsovac, pedijatar-pulmolog, međutim, kaže da se ne dešava ništa neuobičajeno za ovo doba godine, ali i da, na sreću, nije ništa alarmantno.

- Uglavnom su u opticaju eho virusi, oni su sada najčešće u opticaju sa prolivom, povraćanjem i umerenom temperaturom. Prolaze, u principu, bez komplikacija za 3 do 5 dana. Samo je bitno prva dva dana pregurati zbog rehidracije - kaže dr Rsovac.

Prema njenim rečima, sada nije reč o rotavirusu, već o virusima iz grupe eho, mada mogu da budu i adeno virusi.

- Bolest je kontaktna, ide najčešće preko prljavih ruku i ulazi kroz usta i kroz nos, dakle, kao i svaki drugi virus. Deci treba davati dosta tečnosti i probiotike - navodi naša sagovornica.

Dodaje da tokom vikenda u Klinici u Tiršovoj nisu imali veći priliv pacijenata sa ovim simptomima:

- Uobičajeno je, nije epidemija. Ovo je njihovo vreme, kao što je vreme koksakija i BRNU virusa -  bolesti ruku, nogu, stopala i usta".

Roditelji su prošle nedelje prijavili da se u vrtićima pojavio BRNU virus, takođe stomačni.

- BRNU virusu sklonija su deca manjeg uzrasta do dve godine koja stavljaju rukice i nogice u usta, ali se on izuzetno lako prenosi među decom, tako da ga ima i kod mališana koji su i starijeg vrtićkog uzrasta - rekla je tada pedijatar Ksenija Maričić.

Najvidljivija manifestacija BRNU virusa i osip, koji se prvo javlja u ustima u vidu bolnih plikova, koji se javljaju i na grlu, jeziku, desnima, nepcu ili sa unutrašnje strane obraza.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ja

pre 2 godine

Uopste nije novi virus, kao ni korona sto nije nova.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija