• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. M. - J. M.

14.07.2021

22:22

ZABRINJAVAJUĆI PODACI NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE O VAKCINACIJI OMLADINE! APSURD! Mladi se više plaše vakcine nego korone!

Printskrin Tviter/HaStataLaPace

Društvo

ZABRINJAVAJUĆI PODACI NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE O VAKCINACIJI OMLADINE! APSURD! Mladi se više plaše vakcine nego korone!

Podeli vest

Kao glavne razloge za nevakcinisanje navode strah od steriliteta, nepostojanje korone i uverenje da virus ne napada mlade

Čak 26 odsto mladih od 18 do 29 godina ni po koju cenu ne želi da se vakciniše protiv koronavirusa, pokazuju podaci agencije za istraživanje javnog mnjenja Ipsos!

Kao glavne razloge navode strah od steriliteta, nepostojanje korone i uverenje da virus ne napada mlade, niti može da izazove teške oblike bolesti.

- Skoro 60 odsto mladih uzrasta od 18 do 29 godina smatra da je rizik od vakcine jednak ili čak veći riziku od koronavirusa! Njih 62 odsto nije sigurno da li da se vakciniše, jer traže potvrdu da je vakcina efikasna i bezbedna. Koliko je situacija alarmantna, najbolje govori podatak da čak 26 odsto mladih kaže da ništa ne može da ih motiviše da se vakcinišu - pokazuju najnoviji podaci Ipsosa koji su urađeni u saradnji sa Laboratorijom za istraživanja individualnih razlika Filozofskog fakulteta u Beogradu!

Poražavajuće brojke

Portparol Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) Ilija Savić kaže da vakcinacija studenata stagnira i da je u Beogradu vakcinisano 12.000 studenata!

- Mladi imaju veliki broj predrasuda zbog kojih jednostavno ne žele da se vakcinišu. Prema poslednjim podacima, čak 26 odsto studenata ne želi uopšte da primi vakcinu i nisu motivisani šta god uradili ili dobili. Kao glavne razloge navode strah od steriliteta zbog negativnog uticaja korone, zatim da virus uopšte ne postoji i smatraju da ona ne utiče na mlade, odnosno da se neće zaraziti niti imati neke komplikacije - ističe Savić i dodaje:

- Zato nam je sada najbitnije da ih motivišemo, da promenimo njihovu svest i ovakve stavove. Da shvate koliko je imunizacija zapravo značajna. Ne samo za njih već za celokupno društvo. U narednom periodu ćemo još više pojačati našu kampanju. Na mobilnim punktovima u studentskim domovima sprovodimo edukaciju o koronavirusu. Od oktobra ćemo posebno biti fokusirani na brucoše kako bismo im dali korisne informacije i u startu podigli svest!

Šta mladi misle o vakcinaciji:

Šta je rizičnije kovid-19 ili vakcina:

kovid-19 42

isti je rizik 36

vakcina 22

Da li postoji nešto što bi nevakcinisane moglo da podstakne na vakcinaciju? postoji nešto što bi moglo da ih podstakne da se vakcinišu 64

već donelo odluku da se vakciniše 10

ništa ne može da ih motiviše da se vakcinišu 26

Da li ste se vakcinisali?

jesam, ili sam se prijavio 20

nisam, ali sigurno hoću 5

nisam, ali verovatno hoću 21

nisam, i nisam siguran da li hoću ili neću 23

nisam, i verovatno neću 18

nisam, i sigurno neću 10

iz zdravstvenih razloga vakcinacija mi nije preporučena 3

* vrednosti su u procentima,
odnose se na mlade od 18 do 29 godina 

Profesorka Farmaceutskog fakulteta Brankica Filipić kaže da je njen utisak da studenti ne izbegavaju vakcinaciju, već su neodlučni.

- Važno je objasniti mladima da su vrlo bitna karika u lancu kolektivnog imuniteta. Da zapravo time što se vakcinišu štite sebe, ali i druge. Studenti su se najviše interesovali za pitanje da li vakcina utiče na plodnost. Mislim da je prošlo dovoljno vremena da se ta zabluda prevaziđe. Svetsko i evropsko društvo ginekologa jasno su dali preporuku da se čak i parovi koji planiraju začeće vakcinišu, da apsolutno nema nikakvog naučno osnovanog dokaza da vakcinacija utiče na plodnost - rekla je prof. Filipić.

Vakcina je spas

Da je vakcinacija mladih u ovom trenutku najvažnija jer oni drže ključ u ovoj borbi, smatraju i domaći stručnjaci! Direktorka kovid-bolnice u Batajnici dr Tatjana Adžić Vukičević apelovala je na mlade da se vakcinišu što pre i u što većem broju jer se samo tako ovo može zaustaviti.

- Obavezno moraju da budu vakcinisani svi u javnim službama, da vakcinacija zdravstvenih radnika bude obavezna, u poštama, bankama, školama... Apelujem i na vakcinaciju mladih! Bez vakcine nema nastavka školovanja, fakulteta. Valjda su svi nakon skoro dve godine sa ovim virusom shvatili da će i u narednom periodu, ma kako se zvao soj virusa, virus tražiti svoj put da opstane, a to će prvo biti kod nevakcinisanih - upozorila je dr Adžić Vukičević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija