• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

14.07.2021

18:45

Dečani: Uzorke vode šalju na analizu u inostranstvo!

Društvo

Dečani: Uzorke vode šalju na analizu u inostranstvo!

Podeli vest

Privremene vlasti u Prištini najavile su danas da će uzorci vode iz Dečana, gde se puno ljudi javilo sa simptomima trovanja, biti poslati na analizu u inostranstvo, jer je, kako kažu, "njihova analiza na Kosovu nemoguća"

"Napravljeni su dodatni testovi na određene viruse i svi su negativni. Danas je pripremljeno više uzoraka koji će biti poslati u inostranstvo na analizu, jer je njihova analiza na Kosovu nemoguća. Danas je situacija mirnija i manji je priliv pacijenata", rekao je ministar zdravlja u Prištini Arben Vitija, a prenosi Kosovo onlajn.

U Dečanima je u utorak proglašena vanredna situcija nakon što su se građani masovno javljali sa simptomima trovanja zbog, kako se sumnja, neispravne vode za piće.

Mikrobiološke analize uzoraka vode iz Dečana, koje su urađene na Institutu za javno zdravlje u Prištini, pokazale su da voda u toj opštini nije otrovna.

Adnora Nurboja, iz tog Instituta, izjavila je za prištinski Kljan Kosova rekla da će, uprkos ovim rezultatima, narednih dana uzorci ponovo biti uzeti na testiranje.

Broj osoba sa simptomima trovanja u Dečanima dostigao je 1.500.

Arben Vitija je dodao da je Ministarstvo zdravlja, čim je napravljena lista medicinskog materijala za potrebe pacijenata obolelih u Dečanima, reagovalo i da je dobar deo lekova u utorak poslat i da će se snabdevanje za potrebe lečenja pacijenata nastaviti.

Potpredsednik prištinske Vlade Besnik Bisiljimi rekao je na sastanku Vlade glavna tema bila vanredna situacija u opštini Dečani i da su preduzeti svi neophodni koraci i mobilisani svi potencijali u cilju poboljšanja situacije, prenela je Koha.

Gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj je apelovao na građane da vodu koriste samo za sanitarne potrebe i istakao da se voda za potrebe domaćinstva preporučuje za upotrebu tek nakon što se prokuva.

Ramosaj je rekao da su ovi kriterijumi na snazi do donošenja druge odluke.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija