• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Saveti

16.07.2021

09:00

Saveti za bezbednu online kupovinu – evo o čemu treba da vodite računa

Društvo

Saveti za bezbednu online kupovinu – evo o čemu treba da vodite računa

Podeli vest

Kupovina preko interneta je postala praktičan i jednostavan način da pristupite ogromnom izboru proizvoda, i sve to iz udobnosti doma

Ali kupovina na mreži podrazumeva više od nalaženja najniže cene. Pre nego što naručite, evo o čemu treba da vodite računa kako biste bezbedno uplovili u svet online kupovine.

Koristite samo proverene veb-sajtove za kupovinu

Kupujete samo u legitimnim onlajn prodavnicama za koje ste sigurni da su original, a ne kopija. Greška u kucanju par slova mogla bi vas dovesti na takozvani „fišing“ veb-sajt koji izgleda kao pravi, ali služi da vas zavara i uzme vaše podatke.

Foto: Shutterstock

Potražite bravu

Ukoliko pristupate web sajtu koji od vas trazi platne podatke, proverite da li je sajt bezbedan. Internet adresa (URL) sigurnog sajta treba da počinje sa https umesto sa http, i da pored sebe ima ikonicu katanca ili slomljenog ključa, koji znače da su vaši podaci zaštićeni sigurnosnim protokolom.

Pazite se neverovatnih ponuda

Da li ste na Fejsbuku ili Instagramu primetili oglas koji nudi najniže cene ili privlačnu ponudu besplatnih stvari? Zapamtite, ako ponuda izgleda previše dobro da bi bila istinita onda verovatno jeste.

Zaštitite svoj uređaj

Zastareli računari i telefoni nisu dovoljno sigurni da vas zaštite tokom onlajn kupovine. Kako bi ostali bezbedni, ažurirajte računar ili telefon, i uvek instalirajte pouzdan antivirus softver. Takođe, izbegavajte onlajn šoping ako niste na sigurnoj Wi-Fi mreži sa lozinkom.

Proverite prodavca

Pokušajte da na internetu potražite dodatne podatke o firmi koja je vlasnik onlajn prodavnice. Proverite da li postoje adresa, telefon, kao i pozitivni ili negativni komentari o tom trgovcu. Ako stvari pođu po zlu, imaćete gde da podnesete žalbu.  

Foto: Shutterstock

Kada god je moguće, ostavljajte što manje ličnih podataka

Nijednoj online prodavnici nije potreban vaš matični broj ili datum rođendana za prodaju. Obično su za kupovinu na internetu dovoljna samo tri podatka: broj kartice, datum isteka i CVV2/CVC2 kod - trocifreni broj koji se nalazi na poleđini kartice. Nikada nemojte da unosite vaš PIN prilikom elektronskih transakcija, njega treba da znate samo vi i niko drugi.

Proveravajte stanje na računu

Nemojte čekati izvod na kraju meseca, već redovno proveravajte stanje na računu. Ako vidite bilo kakve lažne troškove, zovite svoju banku kako biste brzo rešili stvar. U Mobi Banci, provera stanja na računu je besplatna i jednostavna, kao i imejl ili sms obaveštenja za svaki trošak sa vaše kartice.

Koristite jake lozinke

Jaka lozinka je vaša osnovna zaštita na internetu. Kada pravite lozinku za nalog online prodavnice, koristite kombinaciju velikih i malih slova, brojeva i simbola. Nemojte koristiti lične podatke (imena, adrese, datume rođenja i slično), koje neko možda već zna ili može lako pogoditi.

Razmišljajte mobilno

Mobilne aplikacije prodavnica su bezbednije i jednostavnije za onlajn šoping nego veb-sajtovi. Koristite aplikacije koje nude prodavnice, pronađite ono što želite, a zatim izvršite kupovinu direktno, bez odlaska na veb lokaciju. Sigurnije je, a pritom štedite vreme.

Pazite na detalje

Tokom kupovine, pažljivo pročitajte uslove plaćanja, ali i uslove povratka novca za slučaj da vam zatreba. Sačuvajte priznanice, račune, kao i broj za praćenje robe. Ako imate problem sa porudžbinom, ove informacije će vam pomoći da bezbolno rešite problem.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija