• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/A. CRNOMARKOVIĆ

16.07.2021

22:00

VEROVALI ILI NE! ZBOG NEPOŠTOVANJA PROPISA MORE VAS MOŽE KOŠTATI PAPRENO! Za pušenje u kolima kazna u Grčkoj 1.500 evra!

Pixabay

Društvo

VEROVALI ILI NE! ZBOG NEPOŠTOVANJA PROPISA MORE VAS MOŽE KOŠTATI PAPRENO! Za pušenje u kolima kazna u Grčkoj 1.500 evra!

Podeli vest

Koga saobraćajci zateknu sa cigaretom dok su u kolima deca mlađa od 12 godina, kazniće ga drakonski

Svi koji kreću na more kolima moraju da voze oprezno i da poštuju propise, jer su saobraćajne kazne u regionu rigorozne! U tome prednjači Grčka, gde kazna za vožnju sa cigaretom dok su u kolima deca mlađa od 12 godina košta čak 1.500 evra. Za prekoračenje brzine ili telefoniranje saobraćajci će naplatiti 100 evra, a nevezivanje pojasa 350!


Saobraćajne patrole su bukvalno na svakom delu puta, javljaju naši čitaoci, i ne postoji način da izbegnete kaznu ukoliko ste napravili prekršaj.


Pored Grčke, paprene kazne za saobraćajne prekršaje su i u Hrvatskoj, nešto blaže u Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori i Bugarskoj, ali i u ove tri zemlje postoje prekršaji za koje ćete morati da platite koliko i višednevni provod na moru.

Foto: Reuters

U Hrvatskoj za brzu vožnju i nevezivanje pojasa platićete 133,4 evra, dok je najdrakonskija kazna za prolazak kroz crveno - čak 2.668,9 e!


Ništa blaži nisu ni u Crnoj Gori, gde je za nepropisno parkiranje kazna 150 evra, za prolaz kroz crveno svetlo 350 evra, dok se za vožnju pod dejstvom alkohola plaća od 200 do čak 2.000 evra, za koliko se u ovoj zemlji možete odmarati bar dve nedelje!

Prolaz na crveno

Najdrakonskija kazna je za prolazak kroz crveno u Hrvatskoj - čak 2.668,9 evra


Severna Makedonija jeste zbog donacije u vakcinama ukinula turistima iz Srbije plaćanje autoputa, ali saobraćajne prekršaje ne prašta, pa se za prekoračenje brzine ili nepropisno parkiranje plaća 45,7 evra, a za prolazak kroz crveno svetlo čak 302 evra.


Uslovno rečeno "najjeftinija" je Bugarska, gde je za nevezivanje pojasa, pa čak i za prolaz kroz crveno svetlo, kazna 25 evra, prekoračenje brzine od 10 do 178,9 evra, dok su najrigorozniji po pitanju nepropisnog parkiranja, što možete platiti i 102 evra (pogledajte tabele).


Vozači, oprez


Novčane kazne na godišnjem nivou određuju Asocijacija auto-moto klubova svake države, rekli su nam u Auto-moto savezu Srbije (AMSS).

Kazne po zemljama


Bugarska


Vožnja pod uticajem alkohola 255,6 - 511,2
Prekoračenje brzine 10,2 - 178,9
Vožnja kroz crveno svetlo 25,5
Nevezivanje sigurnosnog pojasa 25,5
Nepropisno parkiranje do 102
Korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje 25,5
* sve cene izražene su u evrima

Crna Gora


Vožnja pod uticajem alkohola 200-2.000
Prekoračenje brzine 50-150
Vožnja kroz crveno svetlo 80-350
Nevezivanje sigurnosnog pojasa 40-100
Nepropisno parkiranje 60-150
Korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje 60-150

Severna Makedonija


Vožnja pod uticajem alkohola 250-402
Prekoračenje brzine za 20 km/h 45,7
Vožnja kroz crveno svetlo 302,2
Nevezivanje sigurnosnog pojasa 20,4
Nepropisno parkiranje 45,7
Korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje 45,7


Grčka


Vožnja pod uticajem alkohola 78-1.200
Prekoračenje brzine za 20 km/h 100
Vožnja kroz crveno svetlo 700
Nevezivanje sigurnosnog pojasa 350
Nepropisno parkiranje 40-80
Korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje 100
Pušenje u vozilu ukoliko je u njemu dete mlađe od 12 godina 1.500 i oduzimanje vozačke dozvole


Hrvatska


Vožnja pod uticajem alkohola 93,4 - 2.668,9 i zatvor
Prekoračenje brzine za 20 km/h 133,4
Vožnja kroz crveno svetlo 40 - 2.668,9
Nevezivanje sigurnosnog pojasa 133,4
Nepropisno parkiranje 40-93,4
Korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje 133,4
* sve cene izražene su u evrima
** izvor AMSS
*** kazne su u rasponu od minimalne do maksimalne jer iznosi zavise od situacije, rizika, posledica, kao i od same odluke sudije za prekršaje
 


- Svaka država objavi na početku sezone svoje cenovnike za kažnjavanje i oni se odnose na sve turiste na svakoj destinaciji. Razlog što u nekim zemljama postoji veliki raspon između najmanje i najveće kazne objašnjavaju time da iznos zavisi od situacije, rizika, posledica, okolnosti, pa čak i od same odluke sudije za prekršaje. Nije isto da li ste nešto uradili prvi put ili vam se ponavlja, da li ste na crveno prošli na nekom sporednom putu ili na prometnoj raskrsnici, da li ste stali malo na neki trotoar pored plaže ili nasred trga, da li ste nevezani vi ili neobezbeđeno vozite dete... Te stvari zavise od slučaja do slučaja, a konačnu reč ima sudija. Mi molimo još jednom sve naše građane da maksimalno poštuju sve propise jer su mnoge kazne izuzetno rigorozne i mogu vam upropastiti odmor, a neki prekršaji i ugroziti život vas, vaše porodice i ostalih učesnika u saobraćaju - poručio je naš sagovornik iz AMSS.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Jovan

pre 2 godine

Onda bolje putovati na more avionom, jeftinije je od ovih kazni a i brze se stize.

boki

pre 2 godine

Kazne u Srbiji treba povecati 5 puta.Zasto se krsenhe zakona tolerise.Za baceni opusak papir kazne najmanhe 50 e da se gradani opamete pube su nsm ulice parkovi otpada.Komunalna policija u manjim sredinama nicemu neslyzi setkaju uxim delom grada bez bilo kakve kontrole i plata im ista sedio u kaficu ili pravio prijave

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija