• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

21.07.2021

10:52

Potpisan sporazum o digitalizaciji Miroslavljevog jevađelja

Tanjug/Tara Radovanović

Društvo

Potpisan sporazum o digitalizaciji Miroslavljevog jevađelja

Podeli vest

U Narodnom muzeju u Beogradu danas je potpisan sporazum povodom digitalizacije Miroslavljevog jevanđelja, najstarijeg sačuvanog srpskog ćiriličnog rukopisa.

Sporazum su potpisati potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, direktorka Narodnog muzej u Beogradu Bojana Borić-Brešković, predsednik Srpske akademija nauka i umetnosti Vladimir S. Kostić i v. d. upravnika Narodna biblioteka Srbije Vladimir Pištalo.

Ministarka kulture Gojković je istakla da je je postupak digitalizacije nastarijeg ćiriličnog rukopisa važan za celu Srbiju, a posebno za stručnu javnost koja će se baviti njegovim proučavanjem.

"Miroslavljevo jevađelje datira iz 12. veka i upisan je na Uneskovu listu gde su upisani i Teslini rukopisi, kao i druga važna kulturna dobra za našu državu. U 21. veku procesom digitalizacije imamo priliku da Mirolsavljevo jevađelje zaštitimo i učinimo ga dostupnijim dokumentom stručnoj i široj javnosti nego što je to bio slučaj do sada", kazala je Gojković.

Ona je istakla da je u planu snimanje posebnog dokumentarnog filma koji će govoriti o procesu digitalizacije Miroslavljevog jevađelja i o njegovoj istoriji.

"Biće tu svedočanstva svih protagonista procesa digitalizacije. To je samo prva faza za koju će biti zadužen Audiovizuelni arhiv i centar za digitalizaciju SANU. Za drugu fazu digitalizacije iskoristićeo iskustva stručnjaka iz Evrope i sveta, acilj celog procesa je da dođemo do vrhunskog fototipskog izdanja Miroslavljevog jevađelja što podrazumeva i raskoričenje ovog važnog istorijskog akta", kazala je Gojković.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

 



Bojana Borić-Brešković se zahvalila svim akterima procesa digitalizacije Miroslavljevog jevađelja.

"Sarađujući godinama u procesu zaštite Miroslavljevog jevađelja Narodni muzej i Narodna biblioteka Srbije brinu o izuzetno vrednom artefaktu", kazala je Borić Brešković.

Predsednik Srpske akademija nauka i umetnosti Vladimir S. Kostić naglasio je mogućnosti Audiovizuelnog arhiva i centra za digitalizaciju SANU.

"Garantujem da će SANU odgovoriti svojim obavezama na najviši tehnološki, stručni i kulturno-istorisjki način. Današnji sporazum verifikuje zajednički napor tri nacionalne institucije i ovo je prilika da se još malo bolje upoznamo i steknemo više poverenja jedni u druge. Ako digitalizacija Miroslavljevog jevađelja ostane jedni naš zajednički poduhvat onda smo metu žestoko promašili", kazao je Kostić

V.D. upravnika Narodna biblioteka Srbije Vladimir Pištalo nada se da će do kraja leta biti završen proces digitalizacije Miroslavljevog jevađelja.

"Posebno se radujem dokumentarnom filmu o celom procesu koji će govoriti o važnom projektu od početka do kraja", kazao je Pištalo.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija