• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J. MATIJAŠEVIĆ

26.07.2021

23:28

LEKARI I STRUČNJACI SAGLASNI DA JE POTREBNA DODATNA IMUNIZACIJA PROTIV KORONE! Treća doza vakcine OD 1. AVGUSTA!

Društvo

LEKARI I STRUČNJACI SAGLASNI DA JE POTREBNA DODATNA IMUNIZACIJA PROTIV KORONE! Treća doza vakcine OD 1. AVGUSTA!

Podeli vest

Prioritet će imati hronični i transplantirani pacijenti, stariji od 60 godina, korisnici socijalnih ustanova, zdravstveni radnici, ali i svi oni koji nisu razvili antitela nakon revakcine

Od 1. avgusta u Srbiji počinje davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa! Ova odluka je doneta zbog sve zaraznijih mutiranih sojeva koji se šire, ali i bojazni da ćemo već od jeseni imati stravičan udar korone.


Prioritet će, ističu u Nacionalnom komitetu za imunizaciju, imati hronični i transplantirani pacijenti stariji od 60 godina, korisnici socijalnih ustanova, zdravstveni radnici, ali i svi oni koji nisu razvili antitela nakon revakcine! Treće cepivo dobija se šest meseci nakon druge doze, a savet je da se primi RNK vakcina poput "Fajzerove", "sputnjika V" i "Modernine", koja bi trebalo da stigne u Srbiju u oktobru.


Lekari podržavaju ovu preporuku, ali i dalje apeluju na građane koji to do sada nisu uradili, pre svega na mlade, da se vakcinišu!

 

Jaka cepiva

Za sada je predlog da kao treća doza bude "Fajzerova" vakcina ili "Modernina" odnosno takozvana RNK vakcina
Mirsad Đerlek


Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek kaže da treća doza pojačava imunitet kod osoba koje su slabije reagovale na prve dve doze!

Foto: printscreen RTV Pink

Mirsad Đerlek


- Mimo stranih, istraživanja su završena i u Srbiji kada je treća doze vakcine u pitanju. Zato je sada i doneta preporuka za davanje treće doze. Nacionalni komitet ima mnogo iskustva i znanja i nema dileme da su sigurno doneli dobru odluku. Svakako ta preporuka je upućena Kriznom štabu za borbu protiv koronavirusa i oni će je do 1. avgusta razmotriti i potom doneti zvaničnu odluku - objašnjava

Jedini spas

Da se poveća procenat nevakcinisanih i da se što pre počne sa trećom dozom, pa da možemo da kažemo da imamo kolektivni imunitet 

Radmilo Petrović

Đerlek i ističe:


- Posle njihovog odobrenja, odmah ćemo krenuti sa trećim delom imunizacije. Za sada je predlog da kao treća doza bude "Fajzerova" vakcina ili "Modernina" odnosno takozvana RNK vakcina. Nisu isključili mogućnost da to bude i vakcina koja je napravljena i prema nekom drugom modelu. Mnogo građana se javilo koji hoće da prime treću dozu i to je za svaku pohvalu.

Na pitanje ko će biti kandidati za treću dozu vakcine protiv kovida-19, državni sekretar otkriva:

- Treća doza je namenjena pre svega hroničnim bolesnicima i onima koji boluju od težih bolesti kao što su maligne bolesti, osobama koje su imale transplantaciju koštane srži, starijim od 60 godina, osobama koje su u domovima za stare, onim građanima koji su slabije reagovali na prve dve doze. Takođe, biće namenjena i svim zdravstvenim radnicima i radnicima u ustanovama socijalne zaštite. Ali, preporuka je da će moći da je dobiju i svi ostali kojima je prošlo šest meseci posle revakcinacije. Svakako, ove nabrojane grupe su prioriteti. I, da se razumemo, pored treće doze, naš apel je i dalje da se vakcinišu i svi oni koji to do sada nisu učinili!

Ko su kandidati za treću dozu

* hronični bolesnici
* transplantirani pacijenti
* stariji od 60 godina
* štićenici domova za socijalnu zaštitu
* zdravstveni radnici
* radnici u ustanovama socijalne zaštite
* osobe koje nisu razvile antitela nakon revakcine

 

Kolektivni imunitet


Da je treća doza neizbežna i da je potrebna zbog širenja opake epidemije kovida-19 smatra i naš poznati epidemiolog dr Radmilo Petrović!

 

Foto: Informer/shutterstock


- Mesecima govorim da mora da se pojača imunizacija i da mora da se uvede treća doza. To je zapravo i prava revakcina i to je tako u epidemiologiji poslednjih 200 godina. Ne znam ni zašto bi kod korone bilo drugačije. Ona je potrebna i mislim da nema govora da ta odluka ne bude i zvanična. Naravno da će i kod nje biti prioriteti, kao i na početku imunizacije. Stvar je jasna - da se poveća procenat nevakcinisanih i da se što pre počne sa trećom dozom, pa da možemo da kažemo da imamo kolektivni imunitet i da smo blizu stabilizacije - naglašava dr Petrović.

 

Koje vakcine se preporučuju za treću dozu

* "Fajzerova"
* "Modernina"
* "sputnjik V"




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija