• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.08.2021

22:45

Zlo je upisalo sebi još jedan dobitak! Čovek je poražen, a Bog koji hoće mir među ljudima još jednom je izneveren! Video

Tanjug/Rade Prelić

Društvo

Zlo je upisalo sebi još jedan dobitak! Čovek je poražen, a Bog koji hoće mir među ljudima još jednom je izneveren! Video

Podeli vest

Patrijarh SPC Porfirije poručio je večeras u Busijama, na obeležavanju Dan sećanja na sve stradale i prognane Srbe u vojnoj akciji Oluja, da treba da se pomolimo za sve nevino postradale u strašnim avgustovskim danima 1995. godine, ali i za sve postradale pre toga u Hrvatskoj, kao i da ne smemo zaboraviti, ali da kao hrišćani moramo oprostiti

"Da se pomolimo Bogu da u svoje naručje primi sve nevine postradale strašnih avgustovskih dana 1995. godine, ali i one pre toga, od zadarske kristalne noći, stradale u Medaku i ličkim selima, do Pakraca i zapadnoslavonskih sela, sve nevino pobijene u gradovima i selima, po ulicama i njihvama u kućama i stanovima", rekao je Porfirije nakom opela u Busijama, kojem je prisustvovao državni vrh Srbije i Republike Srpske na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Sabrali se da se motilveno setimo nebivalog po razmerama na evropskim prostorima nasilnog egzodusa našeg naroda sa područja Dalmacije, Banije, Korduna, Like i Zapadne Slavonije. Sve je to kamičak u mozaiku naših novijih stradanja i raspeća zajedno sa Jadovnom, Jastrebarskim, Glinom, Jasenovcem...", naveo je patrijarh srpski.

Moleći se za postradale, dodao je ne želimo da zloupotrebljavajući žrtve produbljujemo spiralu sukoba niti da vodimo ratove komemorativnim politikama sećanja, a još manje da uđemo u matricu zapomaganja i parališemo sebe zatvaranjem u bezilazno stanje žrtve.

Istakao je da narativ žrtve ne može biti pokretač niti izvor nadahnuća, kao i da je to pre trajna muka i pakao.

"Naš narod je toliko puta baš kroz žrtvu osvajao iskustvo slobode i vaskrsneja", rekao je patrijarh.

Porfirije je ponovio reči bivšeg patrijarha Germana - Ne smemo zaboraviti, ali moramo oprostiti.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

On je je podsetio na svetog mučenika Vukašina Jasenovačkog iz Klepaca koji je rekao - samo ti dijete ti radi svoj posao, koje su bile upućene monstrumu lišenom svakog ljudskog lika.

Porfirije kaže da je mnogo puta bio u Dalmaciji i zavoleo kao svoju braću i pravoslavne Srbe, ali i mnoge dobre Hrvate, koji su bili vekovima upućeni jedni na druge i postajali srodnici, ali imali i sukobe i pronalazili načine da zajedno idu dalje.

"Zato se pitam ko je dobitnik vašim progonom, ostala je samo pusta i prazna, neobrađena zemlja, a zlo je upisalo sebi još jedan dobitak. Čovek je poražen, a Bog koji hoće mir među ljudima još jednom je izneveren", rekao je Porfirije.

Obraćajući se okupljenim u Busijama poručio je - danas smo se sabrali kako bi jasno rekli da ne zaboravljamo krajeve u kojima smo se majčinim mlekom hranili, i to ne samo mi već i naši preci koji su se vekovima rađali u Dalmaciji, na Kordunu, u Lici, na Baniji i u Slavoniji, po čitavoj današnjoj Hrvatskoj.

Kaže da pamtimo i Praredovića, Desnicu, Teslu, Milankovića i sve druge koji su doprinosili ne samo kulturi svog srpskog naroda već i hrvatskog i svih naroda sveta.

Poručio je da jedino sa verom u Boga i sa crkvom možemo da i pored svih teškoća da damo sve od sebe u izgradnju mira i ispravljenje istorijskih nepravdi.

Ta merila nisu pojmljiva našem umu, ali će svakom dati po delima njegovim, dodao je on.

"Nisu nam potrebni samozvani mirotvroci kao posrednici, jer su oni često vođeni nama nepoznatim interesima. Pod plaštom mirotvorstva oni nam neretko nameću formule naših nesporazuma sa drugima, kao jezičke i zauvek definišuće logore. Na taj način ne samo da pomažu već stvaraju nepromostive jazove i čine ih još dubljim", rekao je Porfirije.

Samo nam je potreban Hristos i mir i za taj mir molimo se dana, naglasio je patrijarh dodajući da osveta i mržnja umrtvljuju onoga ko je opsednit njima.

Porfirije je rekao da u molitvama treba da se setimo i drugih nevinih žrtava bez obzira na to kojoj veri ili narodu pripadaju.

"Bog ne broji čijih je žrtava više, a čijih je manje, pred njim su sve žrtve iste, zvale se one Jovan, Jozo ili Jusuf", istakao je patrijarh.

Takođe, poručio je da u svom srcu moramo da budemo veći od počinjenog zla i da nemamo osvetničke misli.

Kako je rekao, treba da gradimo poverenje i razumevanje među pojedinicima i narodima i tako jevanđelskim putem postavljamo čvrste temelje boljoj i pravednijoj budućnosti za svaki narod.

"Učinismo danas pomen i poziv da se svim silama suprotstavimo svakom pogromu i progonu, bilo koga i bilo gde", poručio je Porfirije.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija