• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

26.08.2021

12:38

Dva deteta su hospitalizovana na Institutu za majku i dete! DEČAK (15) IMA TEŠKU UPALU PLUĆA!

Društvo

Dva deteta su hospitalizovana na Institutu za majku i dete! DEČAK (15) IMA TEŠKU UPALU PLUĆA!

Podeli vest

Petnaestogodišnji dečak zaražen virusom korona primljen je pre oko nedelju dana na Institut za majku i dete sa teškom upalom pluća

U Srbiji iz dana u dan raste broj novoobolelih od koronavirusa, srazmerno broju obolelih raste i broj zaražene dece. Na Institutu za majku i dete ponovo je otvoren korona deo koji funkcioniše kao i u prethodnom periodu, kaže kardiolog pedijatar Vladislav Vukomanović.

- Trenutno su dva deteta hospitalizovana, pre sedam dana bilo ih je sedam, među kojima i jedan petnaestogodišnjak sa teškom pneumonijom - rekao je Vukomanović.

Veruje da će se sa početkom škole povećati i broj obolele dece.

- Odobrenje za odlazak u škole je dobro sa sociološke strane, ali bojim se da će sa početkom školske godine rasti i broj obolele dece. Obolevaju oni koji nisu vakcinisani. Iako je odobrena vakcinacija dece starije od 12 godina, to ide sporo i treba ubrzati proceduru. Roditelji koji oklevaju da vakcinišu decu treba da znaju da nije moguće predvideti kakvu će bolest ispoljiti dete, da li će proći sa blažom kliničkom slikom ili razviti pneumoniju - objašnjava doktor Vukomanović.

Foto: printscreen

Vladislav Vukomanović

Kako odmiče ovaj talas roditelji treba da razmisle i vakcinišu decu, a među prioritetnima su ona deca koja već imaju narušen imunološki sistem, deca koja imaju astmu, dijabetes...

Kada je reč o postkovid sindromu, on je i kod dece prisutan u sličnoj meri kao i kod odraslih i često se javljaju roditelji dece koja se posle preležanog kovida ubrzano zamaraju, imaju osećaj pritiska u grudima, imaju kongitivne probleme, probleme u učenju i spavanju.

Kampanja za imunizaciju zaposlenih u Institutu za zaštitu majke i deteta traje još od januaru i prvom i drugom dozom se do sada vakcinisalo između 65 i 70 odsto zaposlenih, a u toku je kampanja i za treću dozu.

- Smatram da zdrastveni radnici nikako ne smeju da budu prenosioci posebno prema deci - naglasio je doktor Vukomanović.

Pored korona virusa jesen prate i druge respiratorne infekcije.

- Temperatura koja traje do 24 sata, mučnina, proliv i slično može da se leči u kućnim uslovima, a sve što duže traje i remeti život deteta treba proveriti i odvesti dete kod lekara - poručio je Vukomanović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mirko

pre 2 godine

Odobrite kineske, a ne eksperimentalne vakcine za decu, pa mozda se deca i vakcinisu...

zora123

pre 2 godine

Dajte injekcije kad se dobije upala pluca, kao sto je uvijek radjeno. Sad odmah trpaju na respirator,injekcije niko i ne pominje. Sramota za medicinu da ljudi u 21.vijeku umiru od upale pluca.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija