• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: espreso

30.08.2021

07:13

KAKO DA PREPOZNATE ANEMIJU KOD DECE Javlja se u drugom ili trećem mesecu života, A OVO JE JEDAN OD GLAVNIH SIMPTOMA!

Društvo

KAKO DA PREPOZNATE ANEMIJU KOD DECE Javlja se u drugom ili trećem mesecu života, A OVO JE JEDAN OD GLAVNIH SIMPTOMA!

Podeli vest

Anemija se javlja kod dece i uglavnom se ustavnovljava putem krvne slike

Anemija ili malokrvnost je smanjena sposobnost krvi da prenosi kiseonik. Nastaje zbog smanjenog broja krvnih zrnaca, eritrocita i hemoglobina u krv.

Kod dece se najčešće javlja u drugom ili trećem mesecu života, ali postoje uočljivi znakovi na osnovu kojih možete otkriti da li je vaše dete anemično, a jedan od glavnih simptoma je umor.

Raspoloženje kod dece koja su malokrvna je uglavnom vedro, ali se veoma brzo umaraju. Anemična deca često imaju otežano disanje i koža im je bleda. 

Foto: Pixabay

 

Ako se dete često umara, ima slabiji apetit, često mu se spava i često se znoji, može biti reči o anemiji.

Neki simptomi ne moraju nužno značiti da je dete amenično, a ukoliko uočite neke simptome najbolje je da posetite lekara.

Ukoliko dete ima nedostatak gvožđa u organizmu, potrebno je regulisati ishranu. Dete bi što češće trebalo da jede ranu bogatu gvožđem, a uz savete lekara, može početi da koristi i dodatke ishrani na bazi gvožđa.

Nakon sprovedene terapije, najbolje je da ponovo uradite krvnu sliku vašeg deteta, kako biste proverili da li se nivo gvožđa u organizmu povećao.

Potrebno je da redovno kontrolišete krvnu sliku svog deteta kako biste na vreme otkrili ako postoji neki problem. Neke od namirnica koje obiluju gvožđem su spanać, kelj, cvekla i blitva, ali i hrana životinjskog porekla. Osim toga, pojačajte unos voća i vitamina C kako bi se podigao imunitet deteta, piše Espreso. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija