• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

04.09.2021

08:20

Supstance za proizvodnju kineske vakcine stigle u Srbiju

TANJUG/ MINISTARSTVO ZDRAVLJA/ ALEKSANDAR ANGELOVSKI

Društvo

Supstance za proizvodnju kineske vakcine stigle u Srbiju

Podeli vest

Sirovina za proizvodnju kineske vakcine u Srbiji stigla je večeras u Beograd, a do oktobra će “Hemofarm” proizvoditi vakcinu za proces testiranja, rekao je prilikom dočeka supstanci na aerodromu ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

U Srbiji će se proizvoditi ista vakcina kao u Kini, koja se trenutno pakuje u Ujedinjem Arapskim Emiratima, rekao je Lončar koji je supstance dočekao sa ambasadorkom Kine u Srbiji Čen Bo.

Eksperti koji prate čitav proces testiranja i početak punjenja su stigli u Srbiju i već rade sa domaćim stručnjacima na pripremi.

"Odmah nakon testiranja počinje i punjenje vakcine što će biti u oktobru. Plan je da se napuni oko šest miliona doza vakcina do kraja godine. Te doze će biti namenjene prvenstveno građanima Srbije a ako bude višak i za izvoz u region", poručio je ministar.

Dodaje da će 9. septembra biti postavljen kamen temeljac za novu fabriku za proizvodnju tih vakcina u Srbiji.

Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO ZDRAVLJA/ ALEKSANDAR ANGELOVSKI

Sirovine za kinesku vakcinu



"Rok za završetak izgradnje fabrike je prvi kvartal sledeće godine, a proizvodiće se oko tri miliona doza vakcina mesečno. Nemamo naznake da će se korona uskoro zaustaviti sve više ukazuje na to da ćemo morati da živimo sa koronom i da ćemo morati sa našim partnerima da pronađemo način da taj izazov prevaziđemo, a ono što je za sad jedino sigurno da pomaže to su vakcine i to je vakcinacija", istakao je Lončar.

Ministar je ukazao na to da je Srbija spremna da nastavi borbu protiv pandemije, te da se nada da će građani pomoći u toj borbi i odazvati se na vakcinaciju.

Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO ZDRAVLJA/ ALEKSANDAR ANGELOVSKI

Čen Bo i Zlatibor Lončar



"Ovo je realizacija sporazuma predsednika Aleksandra Vučića i kineskih partnera kao i partnera iz Ujedinjenih Arapskih emirata po kom je 12. jula potpisan Memorandum o razumevanju u proizvodnji vakcine kineskog proizvođača Sinofarm u Srbiji", rekao je ministar Lončar.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo poručila je da je srećna što je saradnja dveju zemalja dostigla novi nivo time što će Srbija biti prva zemlja u Evropi koja će proizvoditi kinesku vakcinu i podsetila da je naša zemlja takođe prva u Evropi počela i sa primenom te vakcine.

"Kina je je jedna od najuspešnijih zemalja u suzbijanju virusa a vakcina je najvažnije oružje u toj borbi. U Kini je do sada dato više od dve milijarde doza vakcina, istovremeno Kina je ponudila za izvoz više 800 miliona doza za više od 100 zemalja i međunarodnih organizacija. Nadam se da će kineska vakcina i dalje pomagati u suzbijanju virusa korona u Srbiji", zaključila je Čen Bo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!
Košarka

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!

Navijači košarkaške reprezentacije Srbije sa nestrpljenjem iščekuju Olimpijske igre, koje će narednog leta biti održane u Parizu! Svi se nadamo da će selektor Svetislav Pešić moći da računa na najbolje igrače kojima Srbija raspolaže, a tu se pre svih misli naravno na Nikolu Jokića. Dok čekamo rasplet NBA plej-ofa kako bismo dobili odgovor na pitanje da li će jedan od najboljih košarkaša današnjice predvoditi ekipu u glavnom gradu Francuske, želja kod pojedinih igrača se ne dovodi u pitanje! Jedan od onih koji će se staviti na raspolaganje Pešiću jeste Aleksej Pokuševski!

18.04.2024

10:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija