• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

04.09.2021

11:19

TELEKOM ZARAĐUJE 4 PUTA VIŠE NEGO PROŠLE GODINE! Lučić o velikoj poslovnoj ekspanziji

Društvo

TELEKOM ZARAĐUJE 4 PUTA VIŠE NEGO PROŠLE GODINE! Lučić o velikoj poslovnoj ekspanziji

Podeli vest

Kompanija "Telekom Srbija" se nalazi u velikoj poslovnoj ekspanziji i pokrenula je veliki investicioni ciklus

Uprkos kritikama konkurencije da je to bacanje državnih para, generalni direktor "Telekoma" Vladimir Lučić u intervjuu "Novostima" kaže da je ovaj ambiciozni plan daje rezultate kakve su i očekivali.

- Možemo sa ponosom da kažemo da smo po zvaničnom izveštaju RATEL-a, na kraju prve polovine ove godine postali broj jedan operator u svim kategorijama. I fiksnoj telefoniji i mobilnoj, kao i po broju internet i TV pretplatnika. Ono što je najbitnije i dalje imamo prirodan rast u broju korisnika mobilne, interneta i TV što pokazuje da će naše tržišno učešće i dalje rasti - otkriva Lučić.

Da li taj rast znači i povećanje zarade?

- Što se tiče prihoda "Telekom Srbija" je imao rekordan rast prihoda od devet odsto u odnosu na prošlu godinu i porasli su za više od 4 milijarde dinara. Takođe i Ebitda (profit pre oporezivanja i amortizacije) je porastao za 20 procenata. Profit za prvih šest meseci je više od četiri puta veći nego lane. Dobre poslovne rezultate "Telekoma" pratila su i druge članice grupe. Ono što možemo sa zadovoljstvom da istaknemo jeste da smo i pored značajna investicione godine za prvih šest meseci obaveze prema bankama smanjili za preko osam milijardi dinara (skoro 70 miliona evra). Značajno povećanje prihoda i povećanje profitabilnosti uz smanjenje zaduženosti i lidersku poziciciju u svim kategorijama pokazuju da naša kompanija ima kapaciteta za dalja širenja u regionu - kaže Lučić.

Foto: Zoran Sinko

Vladimir Lučić
Na kanalima Arena sport startovala je španska Primera liga, kao i portugalsko prvenstvo. Koliko vam je ovaj poslovni potez doneo?

- Sport je nesumnjivo najbitniji sadržaj koji odlučuje korisnika kog će operatora da uzme.

Osim španske i portugalske lige napomenuo bih da ove godine imamo i sve utakmice Lige šampiona i Lige Evrope. Dobar sportski sadržaj nam je omogućio veći rast broja  korisnika u Srbiji, BiH i CG ali i širenje Arene u regionu. U zadnje dve godine Arena je značajno povećala svoju prisutnost u Sloveniji, Hrvatskoj i Makedoniji.

Jedna firma

- Moram da istaknem da smo u prvoj polovini godine uradili nekoliko dobrih poslovnih poteza u konsolidaciji naše firme - kaže Vladimir Lučić.

- Sve kablovske operatere koji su bili spojeni u "Supernovu" spojili smo sa "Telekomom" i sada imamo jedno pravno lice, a to će nam omogućiti dalji rast prihoda i racionalizaciju troškova. Spojili smo takođe našu MTS banku sa Poštanskom štedionicom i time smo postali vlasnik 10% jedne velike i perspektivne banke.

Velika bura se podigla zbog uspeha "Telekoma" da svojim pretplatnicima od sledeće jeseni omogući i prenose engleske Premijer lige.

Šta vašoj kompaniji donosi ovaj ugovor? A, šta dobijaju građani?

- Građani dobijaju ono što su svih ovih godina želeli, a to je sav kvalitetan fudbal na jednom mestu. Engleska Premijer liga jeste najkvalitetnije fudbalsko takmičenje i dobijanjem njenih prava na šest godina naša kompanija je obezbedila značajno povećanje prihoda kroz povećanje broja korisnika u "Telekomu Srbija" i njenim ćerkama firmama u Srbiji, BiH i Makedoniji, kroz povećanje broja korisnika same Arene u šest zemalja bivše Jugoslavije kao i značajno povećanje marketing prihoda. Ovo je prvi put da jedan sportski kanal ima tako dobru ponudu sporta i potpuno sam siguran u isplativost ovakvog poslovnog poteza.

Foto: Zoran Sinko

Vladimir Lučić

Najviše napada na "Telekom", ali i na vas lično stiže iz medija koji su u vlasništvu biznismena Dragana Šolaka.

Kako komentarišete da konkurencija koristi svoje kanale za kritiku, pa čak i satanizaciju vaše kompanije, ne libeći se da u sve umeša politiku?

- Korišćenje sopstvenih kanala u kampanji protiv "Telekoma Srbija" od strane naše konkurencije je evidentna zloupotreba dominantog položaja. Osim niza neistina koje su rečene za našu kompaniju, a za koje već vodimo sudske procese u Srbiji i Švajcarskoj, oni su zloupotrebili i pojam slobode medije. Naime bilo koji naš pokušaj da u tržišnoj utakmici uzmemo korisnika SBB to je predstavljano kao udar na slobodu medija.

- Kampanja je išla dotle da se i izgradnja optičke infrastrukture koja je osnovna potreba savremenih telekomunikacija u svetu politizovala. Ovde se radi o klasičnom tabloidonom pokušaju da se kompanija kontinuiranom kampanjom zaustavi, a ljudi koji je vode uplaše. Međutim, takva kampanja od konkurencije daje nam dodatnu motivaciju da budemo još uspešniji na tržištu i sigurno da nas takvi pokušaji neće zaustaviti u jačanju liderske pozicije.

Pomoć početnicima u biznisu

Najavili ste i otvaranje fonda za finansiranje startapa. U kojoj fazi je taj projekat?

- Naš fond je počeo sa radom. Svi zaintresovani mogu se prijaviti preko našeg sajta www.tsv.fund. Ovo je prvi ovakav fond u Srbiji. Siguran sam da je veliki korak za razvoj digitalnog društva, da ćemo omogućiti mnogim malim startapima da ostvare svoje snove i naprave digitalne servise i aplikacije koje ćemo zajedno prodavati širom sveta. Imamo više stotina prijava, a potrudićemo se da do kraja godine odaberemo i prve startap ideje koje ćemo finansirati.

Odskoro ste otvorili kompaniju u Severnoj Makedoniji, kakvi su vam planovi u toj zemlji?

- Naš cilj je dalje širenje u regionu, Severna Makedonija je perspektivno tržište gde sa našim znanjem, ponudom u sadržaju i servisima možemo biti bitan telekomunikacioni igrač - da u svakom slučaju povećamo prihod, profit i vrednost naše kompanije.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija