• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Rina

14.09.2021

07:27

Staniša ima svoj eliksir mladosti: Jednostavan je za pripremu, nije skup, a on kaže da se zahvaljujući njemu u devetoj deceniji oseća odlično

rina

Društvo

Staniša ima svoj eliksir mladosti: Jednostavan je za pripremu, nije skup, a on kaže da se zahvaljujući njemu u devetoj deceniji oseća odlično

Podeli vest

Tokom epidemije korona virusa jedan od najprodavanijih proizvoda svakako je kozje mleko, koje se već dugo koristi i kao hrana i kao lek.

Za kozu se često kaže i da je to pokretna apoteka, a sve je više onih koji se odlučuju na uzgoj ovih životinja. Lekovita svojstva mleka su skoro svima dobro poznata, međutim još jedan proizvod mnogo je zdrav, ali i mnogo tražen.

Kozja surutka pravi je eliksir mladosti i zdravlja, korisna je za sve organe  i imunitet. Ima četrdeset procenata proteina u sebi, a mnogo je konzumiraju i sportisti za jačanje mišića i čitavog organizma. Koze gajim već 26 godina i nikad veća potražnja nije bila za njenim proizvodima. Mleko se daje deci kod tegoba sa disajnim organima, ali mogu reći da je surutka još traženija i proizvod broj jedan kad su u pitanju koze“, rekao je za RINU Staniša Pavlović iz sela Trbušani kod Čačka.

Ovaj vitalni starac iako u devetoj deceniji života, kaže da kod lekara skoro nikad ne ide i smatra da svoje i zdravlje svoje porodice duguje upravo kozama. Nisu zahtevne životinje za uzgoj i veoma su profitabilne. Sve što pomuze proda tokom dana, ali i sva surutka ode „kao alva“. Njen način priprema je izuzetno lak i jednostavan.

Foto: rina

Staniša Pavlović

"Odmah čim se pomuze, kozje mleko se prokuva,  a zatim ide odmah na hlađenje i vraća se na šporet,  dodaje se maja, ostavi se da odstoji, kada se napravi gruda to znači da je sir gotov.  On se cedi celu noć, i to što se iscedi dobija se prvoklasna surutka. To je kao melem kada probate, slatkog ukusa, odmah osetite olakšanje i svežinu, čak vam se i svi receptori i čula aktiviraju" dodao je Pavlović.

Dok litar mleka košta 150 dinara, litar surutke se kreće oko 100. Dnevno se može popiti nekoliko čaša. Staniša naglašava da mu pored surutke  lekovi, ni antibiotici nisu potrebni.

„Vozio sam autobus i proputovao čitavu Evropu. U Nemačkoj sam video da tamošnji građani gaje i preko stotinu krava, a imaju jednu kozu koju muzu i mleko koriste samo za svoje lične potrebe“, dodaje Staniša.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija