• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir

14.09.2021

10:35

Dan srpskog jedinstva i zastave obeležavamo 15. septembra! Naša trobojka je zajednička Srbima u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori!

Društvo

Dan srpskog jedinstva i zastave obeležavamo 15. septembra! Naša trobojka je zajednička Srbima u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori!

Podeli vest

Prvi svetski rat je bio ponos, ali i velika žrtva - rekao je za Kurir istoričar Čedomir Antić

Srbija i Republika Srpska sutra će po drugi proslaviti zajednički praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a datum 15. septembar izabran je jer je tog dana 1918. godine probijen Solunski front.

Istoričar Čedomir Antić kaže za Kurir da naša zemlja nije imala tradiciju obeležavanja tog velikog istorijskog događaja.

- Prvi svetski rat je bio ponos, ali i velika žrtva. Naš narod je svestan toga. Za razliku od ratova koji su mu prethodili, taj rat za nas ima malo dobitaka, bar se tako veruje, a žrtve su bile ogromne. Treba podsetiti da je srpski narod imao srazmerno najveće žrtve u Prvom svetskom ratu, a da je do danas izgubio sve njegove tekovine osim oslobođenja i ujedinjenja današnjeg severa zemlje - konstatuje Antić i dodaje:

- Naglasio bih da je 15. septembar dan kada nema šta da se slavi, ali da ima da se obeležava. Ukazao bih da mi možemo povezati ovaj praznik sa našom narodnom i državnom zastavom i da je to dobar način da se možda o proboju Solunskog fronta više govori.

Foto: Tanjug

Istoričar Čedomir Antić

On kaže da su u srpskoj vojsci bile hiljade Srba iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i drugih krajeva, i taj proboj je, između ostalog, doveo do toga da se Srem, Banat, Bačka, Baranja, Crna Gora i veliki delovi BiH neposredno ujedine sa Srbijom, a vrlo brzo je došlo i do stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, u kojoj su se Srbi ujedinili.

Inače, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave slavi se isticanjem srpske trobojke.

- Naša zastava je zajednička Srbima u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori, ali nismo dovoljno radili na izgradnji i poštovanju kulta zastave, koji je ukorenjen kod mnogih naroda - rekao je uoči praznika ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i podsetio da je 15. septembra 1918, kada je probijen Solunski front, otpisana Srbija uspela da se podigne i da su u toj vojsci bili Srbi sa svih prostora nekadašnje Jugoslavije, pa i sa druge strane okeana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija