• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Promo

14.09.2021

14:56

Master 4.0: kreće upis šest master programa okrenutih digitalnoj ekonomiji

Promo

Društvo

Master 4.0: kreće upis šest master programa okrenutih digitalnoj ekonomiji

Podeli vest

Inicijativa „Digitalna Srbija” poziva studente iz cele Srbije da se prijave za neki od šest master programa nastalih kroz blisku saradnju državnih univerziteta i privrede

Projekat Master 4.0 povezuje tehnološka znanja sa poslovnim veštinama u okviru četiri IT + BIZNIS programa u Beogradu, Nišu i Kragujevcu, a gradi i most između tehnologije i umetnosti kroz dva GEJMING mastera u Beogradu i Kragujevcu.

Rastuća potreba za digitalnim stručnjacima odavno je zamaglila granice između različitih naučnih oblasti. Kako su digitalne veštine postale sve potrebnije za poslove koje donosi budućnost, na ideju Inicijative „Digitalna Srbija” pokrenuto je šest programa koji studente završnih godina usmeravaju ka razvoju digitalnih karijera bilo da teže za poslom u postojećim digitalnim kompanijama bilo da streme ka otvaranju spostvenih kompanija koje će stvarati nove poslove.

Foto: Promo

Radi se o multidisciplinarnim programima od kojih su četiri usmerena na spajanje tehničkih i poslovnih veština, dok će ostala dva povezati svet tehnologije i svet umetnosti.

Master 4.0 u Beogradu, Kragujevcu i Nišu

Znanja iz oblasti tehnologije, ekonomije i menadžmenta spajaju se na Master 4.0 programima koje su zajednički kreirali beogradski Elektrotehnički i Fakultet organizacionih nauka (Napredne informacione tehnologije u digitalnoj transformaciji), Univerzitet u Kragujevcu (Master informacionih tehnologija), Univerzitet u Nišu (Inteligentna analiza podataka) i Mašinski i Matematički fakultet iz Beograda (Master informacionih tehnologija).

Što se tiče umetničkih razvijeni su master programi Razvoj kompjuterskih igara u Kragujevcu i Umetnost i dizajn video-igara u Beogradu.

Foto: Promo

Svih šest Master 4.0 progrma počinje u školskoj godini pred nama - prijave će biti otvorene krajem septembra osim za smer u Nišu, koji prijave prima u januaru 2022. godine, a svaki od navedenih programa predviđeno je po 35 mesta – od čega po 15 budžetskih.

Stručna praksa u vodećim softverskim kompanijama

Na ovim programima poseban akcenat je stavljen na to da se studentim što više približi realno poslovno okruženje, pa je tako pored profesora sa domaćih fakulteta i iz inostranstva, obezbeđena uključenost predstavnika privrede kako kroz nastavu, tako i kroz stručne prakse u nekim od najuspešnijih softverskih kompanija koje posluju u Srbiji među kojima su Microsoft, 3Lateral, Nordeus, Infostud, Symphony, Levi9, Mad Head Games, Two Desperados,  Siemens, Comtrade, Ubisoft, Endava i druge. Predviđeno je da obavezne prakse traju najmanje dva meseca.

Pravo na upis imaju svi studenti koji su stekli visoko obrazovanje na osnovnim akademskim studijama u obimu od 240 ESPB na studijskim programima iz polja tehničko-tehnoloških nauka ili umetnosti.

Foto: Promo

Master 4.0 IT+BIZ programi rezultat su javnog konkursa koji je na ideju Inicijative „Digitalna Srbija” realizovalo Ministarstva prosvete uz saradnju sa predstavnicima Kabineta predsednice Vlade Srbije, dok su za GEJMING programe učešće u definisanju uslova konkursa uzele i organizacije Asocijacija industrije video-igara Srbije i nacionalne platforme „Srbija stvara“.

Više informacija dostupno je na www.dsi.rs/master-40.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija