• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.10.2021

15:28

VRŠNJAČKA PODRŠKA JE VAŽNA! Reći svoje mišljenje je pravo i obaveza!

Tanjug

Društvo

VRŠNJAČKA PODRŠKA JE VAŽNA! Reći svoje mišljenje je pravo i obaveza!

Podeli vest

Veoma je važno omogućiti deci da izražavaju svoje mišljenje i dopustiti im da odlučuju o stvarima koje se tiču njih, a sve kako bi deca i mladi postali "vidljiviji" u društvu, poručio je danas predsednik Skupštine Ivica Dačić

On je danas otvario sednicu Učeničkih parlamenta na temu "Za svako dete - važnost vršnjačke podrške u ostvarivanju prava deteta" u Skupštini Srbije, koaj se održava u okviru Dečje nedelje, manifestacije čiji je cilj poboljšanje položaja dece u Srbiji.

Dačić je u obraćanju predstavnicima đačkih parlamenta iz različitih gradova rekao da Skupština Srbije želi da ukaže na značaj učeničkih parlamenata i doprinese njihovom jačanju, kao obliku učešća dece u donošenju odluka.

- Ovo je prilika da deca iz svog ugla ukažu na značaj koji pridaju ovoj temi, da razmene iskustva, predstave izazove i probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju - rekao je Dačić.

On je ukazao i da je vršnjačka podrška važna za socijalni i emocionalni razvoj dece i mladih, kao i da njenim prihvatanjem mladi stiču veće samopouzdanje, osećaj odgovornosti, aktivno slušanje, empatiju i komunikacione veštine.

- Vršnjačka podrška doprinosi stvaranju pozitivnog školskog okruženja i podsticajne atmosfere, jer učenici koji pružaju vršnjačku podršku neprocenjiva su podrška učenicima koji imaju malo prijatelja ili ih uopšte nemaju - naveo je Dačić.

On je ukazao i na probleme vršnjačkog nasilja i značaj podrške deci koja su deo ranjivih grupa, navodeći da mora da se stvara "pozitivna klima" u kojoj se različitosti prihvataju i poštuju.
Vršnjačka podrška je važna

Naveo je da je vršnjačka podrška potrebna i kada je reč o nastavi na daljinu, sticanju digitalnih znanja kao i korišćenju digitalnih tehnologija.

- Mislim da je važno da se na ovom skupu, svi zajedno, složimo da je vršnjačka podrška izuzetno važna za ostvarivanje prava deteta, kao i učešće mladih u društvenom životu - rekao je Dačić u parlamentu.

Pomoćnica ministra za brigu o porodici i demografiju Aleksandra Čamagić rekla je da deca moraju da budu svesna da imaju pravo da slobodno izražavaju mišljenje i da je to njihova obaveza u društvu.

- Reći svoje mišljenje je pravo i obaveza. Način na koji se danas borite za sebe i svoje vršnjake je pravi put da jednog dana izrastete u ljude koji će se boriti za dobrobit društva i države - rekla je Čamagić.

Dečja nedelja se ove godine od 4. do 10. oktobra proslavlja pod sloganom "Dete je dete da ga volite i razumete", a pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija