• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti

11.10.2021

22:10

OBJAVLJENA NAJNOVIJA VREMENSKA PROGNOZA! U Srbiji sneg i kiša, od srede velika promena, a onda loše vesti!

Tanjug/Jaroslav Pap

Društvo

OBJAVLJENA NAJNOVIJA VREMENSKA PROGNOZA! U Srbiji sneg i kiša, od srede velika promena, a onda loše vesti!

Podeli vest

Pravo jesenje vreme i narednih 7 dana, navodi meteorolog Đorđe Đurić i kaže da vremenska prognoza očekuje slabljenje današnjeg ciklona i padavina

Vremenska prognoza Đorđa Đurića za naredne dane kaže i da se Srbija danas nalazi u "sendviču" ciklona sa Jadrana i anticiklona asa severoistoka.

Evo kakvo vreme nas očekuje:

Pravo jesenje vreme i narednih 7 dana. Kada se očekuje slabljenje današnjeg ciklona i padavina, koji deo sedmice će biti najstabilniji i šta nam donosi novi ciklon sa Jonskog mora u četvrtak i petak?

Srbija i naše područje nalaze se i danas između ciklona sa južnog i srednjeg dela Jadranskog mora i anticiklona sa severoistoka Evrope. Inače, napomenuti ciklon razvijen je i do viših slojeva. Osim iznad istoka i severa, anticklon se nalazi i iznad zapadne Evrope i Atlantskog okeana, pa je širom Evrope vreme stabilno i suvo, dok je nad jugoistokom Evrope i iznad našeg područje vreme veoma hladno i kišovito.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Dakle, Srbija se danas nalazi u ,,sendviču'' ciklona sa Jadrana i anticiklona sa severoistoka. Ovakva sinoptička situacija dovodi do toga da nam sa Mediterana dolazi do priliva veoma vlažne vazdušne mase, a istovremeno sa severoistoka do prodora veoma hladne vazdušne mase, pa se danas očekuje dodatnih 10 do 20 mm kiše po kvadratnom metru, ponegde i do 30 mm.

U Srbiji ovog poslepodneva preovladava oblačno i hladno sa kišom, uglavnom umerenog intenziteta. Za razliku od subote, kada je sneg padao na planinama iznad 1000 metara nadmorske visine i zabeleo Kopaonik, Zlatar, Taru u više predele Zlatibora i Peštera, kiša juče i danas pada i na najvišim planinama i to zbog toga što je ciklon u svom prednjem delu uslovio priliv nešto toplije vazdušne mase ka višim slojevima atmosfere.

Trenutne temperature u većem delu Srbije kreću se od 8 do 12°C, u Beogradu je 9°C, a najtoplije je na jugu Srbije, uz temperature do 14°C. Sjenica meri 7°C, a Kopaonik i Zlatibor 5°C.

Kako se Srbija i naše područje danas nalaze između ciklona sa Jadrana i anticiklona sa severoistoka, veoma je izražen gradinet vazdušnog pritiska, pa je u Pomoravlju, Podunavlju, u Braničevskom okrugu, u Beogradu, u Vojvodini i na planinama duvao umeren do jak istočni, severoistočni i jugoistočni vetar, a u donjem Podunavlju i na jugoistoku Banata povremneo sa olujnim udarima od 80 km/h. Zbog slabljenja ciklona i njegovog premeštanja na istok, u nastavku dana košava će potpuno prestatai i vetar oslabiti i biće u skretanju na severni i severozapadni.

Vreme sutra

U utorak će se promeniti sinoptička situacija. Istočnije od nas biće prisutan ciklon u prizemlju, a iznad centralne Evrope ciklon u višim slojevima atmosfere. Istovremeno, sa zapada Evrope i sa Atlantika će ojačati uticaj snažnog anticklona. U Srbiji se u utorak očekuje slabljenje padavina i prestanak do kraja dana. Očekuje se severozapadno visinsko strujanje i ono će nastaviti i tokom srede i četvrtka.

Vreme u narednim danima

U sredu u mnogim predelima Srbije biće potpuno suvo i sa dosta sunčanih intervala, a na severu će biti i pretežno sunčano, dok se znatno više oblaka očekuje na jugu. Maksimalna temperatura biće od 12 do 16°C, u Beogradu do 14°C i sreda će biti najtopliji i najsunčaniji dan u narednom periodu.

U četvrtak se iznad Jonskog mora očekuje formiranje ciklona. Ovaj ciklon će se tokom četvrtka i petka premeštati prvo preko južnih, a u petak i u subotu preko istočnih predela Balkana dalje ka istoku i severoistoku i na svom putu donosiće veoma obilne padavine, tj. obilnu kišu, u primorskim predelima Jonskog, Egejskog i južnog dela Jadranskog mora obilne pljuskove sa grmljavinom, dok se na planinama očekuje obilniji sneg.

Foto: Z.G.

Ovaj ciklon u četvrtak i petak doneće južnim i istočnim predelima Srbije jako naoblačenje sa kišom, a na planinama iznad 1000 metara očekuju se susnežica i sneg. U ostalim predelima Srbije biće znatno manje padavina, a na severu će biti i potpuno suvo.

Ciklon će sa severa povući i veoma hladnu vazdušnu masu, pa se uz pojačan severni i severozapadni vetar očekuje prodor veoma hladne vazdušne mase. Maksimalna temperatura biće od 6°C na jugu do 14°C na severu Srbije, u Beogradu do 10°C, dok će na planinama opasti na i ispod 0°C.

Dakle, u Srbiji se do kraja ove sedmice očekuje pravo jesenje, a maksimalne temperature biće ispod prosečnih vrednosti za ovo doba godine. 

Prema trenutnim prognozama, od nedelje se očekuje stabilizacija vremena, a oko 20. oktobra blagi i postepeni porast temperatura na vrednosti oko i preko 15°C.

S obzirom na to da je prosek maksimalnih temperatura za sredinu oktobra od 15 do 19°C, vidimo da će maksimalne temperature i narednih 7 do 10 dana biti ispod prosečnih vrednosti, a oko 20. okrobra bi one bile oko prosečnih vrednosti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija