• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.10.2021

16:41

PITAJTE MINISTRA FINANSIJA! Siniša Mali odgovara na pitanja o e-fiskalizaciji!

Tanjug/Zoran Žestić

Društvo

PITAJTE MINISTRA FINANSIJA! Siniša Mali odgovara na pitanja o e-fiskalizaciji!

Podeli vest

Ministar finansija Siniša Mali odgovara na pitanja građana na svom instagram nalogu, u rubrici "Pitajte ministra finansija", a tema oktobra meseca je elektronska fiskalizacija

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, građani mogu da postavljaju pitanja ministru putem instagram storija, na nalogu pod nazivom "mali_siniša".

Odgovori ministra finansija u vezi sa novim modelom fiskalizacije biće objavljeni u četvrtak, 14. oktobra, takođe na njegovom instagram nalogu.

Uvodenje novog modela fiskalizacije je jedan od najvažnijih projekata koje Ministarstvo finansija trenutno realizuje, navodi se u saopštenju.

Foto: printscreen

Reč je, navode, o velikoj i važoj strukturnoj reformi koja će doneti brojne benefite celom društvu - i državi, i privredi i građanima.

Tranzicioni period za prelazak na novi model fiskalizacije će početi 1. novembra ove godine i trajati do 30. aprila 2022. godine.

To je period u kojem će privreda moći postepeno da prelazi na novi model fiskalizacije, tako što će imati mogućnost da jedan po jedan prodajni objekat prebacuju na novi model.

Važna je i informacija da su poreski obveznici od 1. oktobra, putem portala Poreske uprave ePorezi, u obavezi da prijave podatke o lokacijama prodajnih objekata, a oni će zatim, od 1. novembra, na istom portalu, u poreskom sandučetu, dobiti elektronski poziv da pristupe portalu za obveznike fiskalizacije, preko koga poručuje bezbednosni element.

Foto: printscreen

Primena novog modela fiskalizacije neće predstavljati dodatni trošak za privredu jer će ih država subvencionisati, a obveznici fiskalizacije će direktno dobijati novčana sredstva potrebna za prelazak na novi model fiskalizacije.

Pitanje subvencija precizirano je Uredbom Vlade Republike Srbije kojom se predviđa da će poreski obveznici od 15. oktobra pa do kraja januara 2022. godine, preko sajta Poreske uprave ePorezi, moći da se prijavljuju za državne subvencije za prelazak na novi model fiskalizacije.

Obveznicima ce biti uplaćivano 100 evra po svakom prodajnom mestu i po svakom prodajnom uređaju još 100 evra, a za privrednike koji nisu u sistemu PDV-a, taj iznos će biti uvećan za 20 odsto.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija