• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

22.10.2021

12:18

SRPSKI SPUTNJIK V OD DANAS NA VAKCINALNIM PUNKTOVIMA, vakcine proizvedene na Torlaku dobile upotrebnu dozvolu

Društvo

SRPSKI SPUTNJIK V OD DANAS NA VAKCINALNIM PUNKTOVIMA, vakcine proizvedene na Torlaku dobile upotrebnu dozvolu

Podeli vest

Vakcine Sputnjik V proizvedene na Instututu "Torlak" u Beogradu, danas su dobile dozvolu za upotrebu od nacionalnog regulatora Agencije za lekove i medicinska sredstva, potvrdio je za Tanjug ministar u Vladi Srbije Nenad Popović.

- To znači da će vakcine Sputnjik V ''mejd in Srbija'' od danas početi da se koriste na vakcinalnim punktovima širom Srbije - rekao je Popović, koji je i predsednik Meduvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom.

On je istakao da je do sada na Institutu Torlaku proizvedeno blizu 1,5 miliona doza vakcina Sputnjik V, a da će do kraja godine biti proizvedeno najmanje četiri miliona doza.

- Kada nadležni organi procene da u Srbiji imamo dovoljno ruske vakcine za sopstvene potrebe, državno rukovodstvo, na čelu sa predsednikom Vučićem, doneće odluku o izvozu vakcine Sputnjik V van granica naše zemlje. Srbija je danas dovoljno snažna da pomaže drugim zemljama u okruženju i Evropi - rekao je Popović.

Foto: Tanjug

Nenad Popović


On je podsetio da je proizvodnja vakcine Sputnjik V na Institutu Torlak zapocela u junu ove godine, kada su predsednici Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, zajednički oznacili početak proizvodnje u Srbiji.

Srbija je, dodaje, prva i jedina zemlja u Evropi koja proizvodi vakcinu Sputnjik V.

- Zahvalni smo našim ruskim prijateljima na spremnosti da sa nama podele znanje i tehnologije neophodne za proizvodnju ove vakcine. Ono što je za druge zemlje strogo čuvana tajna, Rusija je sa nama bila spremna da podeli kada nam je to bilo najpotrebnije. Tako to rade pravi prijatelji i mi im to nikada nećemo zaboraviti - rekao je Popović.

Direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije dr Danica Grujičić danas će prva primiti vakcinu Sputnik V proizvedenu u Srbiji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija