• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Novosti.rs

26.10.2021

22:01

STIŽE POGORŠANJE VREMENA! Sunčani dani su pred nama, ali evo kako će biti iduće nedelje!

Društvo

STIŽE POGORŠANJE VREMENA! Sunčani dani su pred nama, ali evo kako će biti iduće nedelje!

Podeli vest

Kraj oktobra u znaku anticklona, stabilnog i sunčanog vremena, ujutro uz pojavu mraza, a početak novembra u znaku ciklona, toplog, ali i promenljivog vremena, pokazuje najnovija vremenska prognoza meteorologa Đorđa Đurića

Kako je naglasio Đurić, Srbija i celo naše područje, ali i veći deo Evrope biće sve do kraja sedmice pod uticajem anticiklona, tj. polja veoma povišenog vazdušnog pritiska.

Zbog takve situacije, cikloni i oblačni i padavinski sistemi sa Atlantskog okeana i Sredozemnog mora neće moći da prodru unutar kopna Evrope i do naših predela.

Tokom jučerašnjeg i današnjeg dana zbog centra anticklona severoistočno od našeg područja i ciklona u Jonskom moru, du oslabiti i prestati. Maksimalna temperatura biće danas (utorak) od 13 do 17°C, u Beogradu do 15°C, istakao je Đurić.

Tokom srede i četvrtka centar anticiklona biće iznad oblasti Alpa i našeg područja, pa će vetar biti veoma slab, a sa severoistoka se očekuje priliv nešto hladnije vazdušne mase.

Foto: Tanjug

Jutra će biti veoma hladna, u mnogim predelima i maglovita, a u mnogim predelima Srbije očekuje se i mraz. Tokom dana pretežno sunčano. Minimalna jutarnja temperatura biće od -3 do 3°C, a maksimalna temperatura tokom dana u sredu od 11 do 15°C, a u četvrtak od 12 do 16°C, u Beogradu do 14°C, predviđa vremenska prognoza.

Đurić je rekao da se, pod uticajem visokog vazdušnog pritiska, sunčano i stabilno vreme očekuje i u petak i tokom vikenda.

Jutra, iako malo toplija u odnosu na prethodne dane, biće i dalje hladna, u pojedinim predelima uz mraz i maglu, ali će tokom dana biti toplije. Maksimalna temperatura u Srbiji u petak od 13 do 17°C, u Beogradu do 15°C, a tokom vikenda od 15 do 20°C, u Beogradu do 18°C. Kako će se centar anticiklona izmestiti severoistočno od našeg područja, ponovo se očekuje pojačanje jugoistočnog vetra, u Pomoravlju, Podunavlju, u Beogradu i u Vojvodinu duvaće košava umerenog intenziteta, napomenuo je meteorolog.

Vremenska prognoza pokazuje da se na samom kraju ove sedmice očekuje sve jači uticaj ciklona sa severa Atlantika i severozapada Evrope i očekuje se pad vazdušnog pritiska u Srbiji i našem području.

 

 

- Taj pad biće uvod u promenu i pogoršanje vremena koje se očekuje početkom sledeće sedmice. Početkom sledeće sedmice preko severa Evrope premeštaće se ciklon sa severa Atlantika, a u sklopu njega i frontalni poremećaj, dok će na severnom delu Jadrana doći do formiranja sekundarnog ciklona - napomenuo je Đurić.

Ipak, još u ponedeljak tokom dana suvo i relativno toplo, uz temperature i do 20°C, a kako se očekuju jaka južna strujanja, očekuje se dodatni priliv tople vazdušne mase sa juga i sa Mediterana.

Utorak će Srbiji doneti oblačno i nešto svežije vreme sa kišom, ali iako će biti svežije, ne očekuje se znčajniji pad tempetrature i ona bi bila u padu za oko 5-6 stepeni.

Foto: AP Photo/R S Iyer

Inače, ovo pogoršanje vremena sa kišom biće prolaznog i kratkotrajnog karaktera, tako da prema trenutnim prognozama sredinom sledeće sedmice ponovo toplije, tako da bi tokom prvih dana novembra usled ciklonske aktivnosti sa zapada i sa Atlantika, nad našem područjem preovladavala južna strujanja, uz relativno toplo vreme za početak novembra, a tempetrature bi oko 4. novembra ponovo bile oko 20°C, dok bi oko 5-6 og novembra došlo do zahlađenja sa padavinama, a temperature bi bile u padu za 5 do 7 stepeni i vratile bi se na neke prosečne vrednosti za početak novembra, rekao je Đurić.

S obzirom na to da je prosek maksimalnih temperatura za kraj oktobra od 14 do 18°C, a za početka novembra od 11 do 15°C, vidimo da će temperature narednih dana biti uglavnom oko prosečnih vrednosti, a tokom prvih pet dana novembra očekuje se natprosečno toplo vreme, a nakon 5. novembra maksimalne temperature bi se vratile na prosečne vrednostim pokazuje vremenska prongoza.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija