• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

05.11.2021

11:51

Lek "molnupiravir" je prekretnica u lečenju kovida! Velika Britanija prva na svetu odobrila upotrebu pilule protiv korone

printscreen

Društvo

Lek "molnupiravir" je prekretnica u lečenju kovida! Velika Britanija prva na svetu odobrila upotrebu pilule protiv korone

Podeli vest

Velika Britanija je prva zemlja na svetu koja je odobrila upotrebu leka protiv korone u obliku pilule "molnupiravir". Farmakolog profesor dr Srđan Pešić rekao je u "Uranku" K1 televizije da je ovo prvi lek koji je kreiran specijalno za lečenje infekcije virusom SARS-CoV-2

"Lek "molnupiravir" se teorijski ne razlikuje mnogo od drugih antivirusnih lekova, ali je prvi i jedini kreiran specijalno za lečenje kovida. On predstavlja novi put, početak nove terapije i verujem da će biti „game ćanger“, odnosno da ce „promeniti igricu“, što bi rekli mladi. To je veliki napredak u antivirusnoj terapiji lečenja kovida. Ovaj lek je prvi je za 20 meseci ove pandemije koji je delotvoran terapijski agens ciljano protiv kovida", kazao je na K1 dr Pešić.

On je objasnio i da se lek daje na početku bolesti, odnosno u prvih pet dana bolesti. "Početak bolesti, odnosno „nulti“ dan, u medicinskom smislu je onaj kada su se pojavili prvi simptomi. Rezultati treće faze kliničcke studije pokazali su da "molnupiravir" za 50 odsto smanjuje rizik od hospitalizacije i smrtnosti. Cena leka je visoka i iznosi 700 dolara.

Lek se daje pacijentima koji imaju blagu do umereno tešku kliničku sliku, osobama starijim od 65 godina, kao i gojaznima, osobama koje pate od dijabetesa, opstruktivne bolesti pluča, bolesti bubrega, kardiovaskularnih bolest, rekao je Pešić "Moramo naglasiti da čarobnog leka nema i da vakcinacija nema alternativu. Ovaj lek ne može se koristiti u prevenciji, jer se daje bolesnima. Lek je skupa igračka da bi se koristio u prevenciji, vakcina je jedina preventiva."


Farmakolog je istakao da veruje da će do kraja godine lek dobiti dozvolu od Američke agencije za hranu i lekove (FDA) i Evropske medicinske agencije (EMA).

- Kompanija „Merk“ obečala je da ce do kraja 2022. godine proizvesti i distributirati 20 miliona kutija ovog leka. Do kraja godine Sjedinjene Americke Države očekuju 1.700.000 doza leka, a Velika Britanija 500.000. Da bi lek bio dostupan u Srbiji i bio uvršten u protokol lečenja potrebno je da ALIMS izda dozvolu i da RFZO uveze lek - objasnio je dr Pešižć u „Uranku“.

Kada je reč o leku „remdesivir“ koji je već u protokolu lečenja, prof. dr Pešic je istakao da se on koristi kod pacijenata sa teškom kliničkom slikom, koji su na terapiji kiseonikom i na respiratoru. U protokolima lečcenja je od juna prošle godine i nije se pokazao uspešnim u smanjivanju smrtnosti. On se daje isključivo u jedinicama intenzivne nege, intravenski, i veoma je skup.



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!
Live TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!

Pripadnici Ministarstva unutrsanjih poslova nakon 27 sati deetaljne pretrage terena u potrazi za Dankom Ilic, obustavili su dalju pretragu s obzirom na to da svi dosadasnji pezultati ukazuju da se devojcica ne nalazi na ovom podrucju. Policija nastavlja inzenzivan operativan rad, a istraga je usmerena u drugom smeru. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Blažo Marković, bivši predsednik sindikata MUP-a i Mihajlo Janjic iz Centra za drustvenu stabilnost.

28.03.2024

08:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija