• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir

06.11.2021

08:34

DANAS SU MITROVSKE ZADUŠNICE! Hranu nikako ne nosite na groblje, a evo koliko sveća treba da upalite!

Društvo

DANAS SU MITROVSKE ZADUŠNICE! Hranu nikako ne nosite na groblje, a evo koliko sveća treba da upalite!

Podeli vest

Pravoslavni vernici danas obeležavaju jedan od četiri datuma posvećena mrtvima - Mitrovske zadušnice

Ovaj praznik uvek pada uoči Svetog velikomučenika Dimitrija, zbog čega se i nazivaju Mitrovske zadušnice.

U crkvama se ovaj dan uvek obeležavao Svetom liturgijom i parastosom, na kome sveštenik vinom preliva žito, a posle službe se obilaze groblja. Na grobove se nose sveće, a sveštenici obavljaju pojedinačne parastose i čitaju molitve za preminule. Ako nije moguće otići na grob pokojnika, njima se služi pomen u crkvi. Prema učenju Crkve, na Zadušnice se vernici mole u hramovima i na grobljima za pokoj duša umrlih, a čine i milostinju.

U crkvi se na Zadušnice pominju i reči Svetog Jovana Zlatoustog, jednog od najvećih bogoslova četvrtog veka hrišćanske propovedi: Pomozite pokojnima i pominjite ih. Ne oklevajte da pomognete onima koji su otišli i prinesite vaše molitve za njih.

Na groblje se često odnosi hrana, što nije crkveno pravilo već novonastali običaj u našem narodu.

Šta danas valja uraditi

Zadušnice nikada nisu u vreme posta, niti padaju u postan dan, jer su uvek u subotu. Peku se kolači od belog brašna, koji se ponekad zovu "prosfore". Spremaju se rakija, pivo, vino, voda, a u nekim mestima se iznosi i žito.

Nosi se onoliko sveća koliko se mrtvih pominje. U svim krajevima Srbije na grobove izlazi sveštenik da okadi grob. Ako je nekim slučajem sveštenik sprečen da dođe, onda neko od prisutnih tamjanom obavi prekađivanje.

U crkvenoj godini postoje četiri opšta zadušna dana: Zadušnice pred Vaskršnji post (uoči početka Velikog posta), Duhovske zadušnice (uoči praznika Svete Trojice), Miholjske zadušnice (uoči Miholjdana) i Mitrovske zadušnice (uoči Mitrovdana).

Zadušnice uvek padaju u subotu, kada se organizuju i bogosluženja posvećena upokojenima, jer je Hristos dan uoči Vaskrsenja, koje se uvek slavi u nedelju, proveo u grobu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Erdogan

pre 2 godine

A sta ako ne uradim nesti ili upalim vise sveca ili ne znam ni ja sta?! Koja glupost nevidjena,religija i jos gore,religioznost je najveci neprijatelj hriscana gde se sve pretvara u neki raspored koji treba ispuniti a mi imamo zivoga Gospoda Isusa i Duha Svetoga poslatog pomagatelja posle Hristove zrtve i naseg Gospoda,naseg Oca na nebu i mi se ispunjavamo formom??! Ispunjavajmo se Duhom Svetim svaki dan i molimo se zivom vaskrslom Gospodu,manite se forme i religioznosti! To je glupo a i trosi se dragoceno vreme kojeg nema puno! Blagoslov svima!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija