• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

10.11.2021

14:54

Jubilarni Plavi krug oko Ade – 10. Maraton i trka podrške obolelima od dijabetesa

Plavi krug

Društvo

Jubilarni Plavi krug oko Ade – 10. Maraton i trka podrške obolelima od dijabetesa

Podeli vest

U okviru obeležavanja predstojećeg Svetskog dana dijabetesa, Udruženje za borbu protiv dijabetesa grada Beograda „Plavi krug“ organizuje jubilarni 10. Maraton i trku podrške osobama obolelim od dijabetesa. Trka će se održati 14. novembra na Adi Ciganliji, a start maratonske trke je kod Bandžija, u 10 časova dok trka podrške startuje u 12 časova

Ono po čemu je ovaj maraton poseban, je to što pored sportista i rekreativaca, na maratonskoj trci učestvuju i osobe koje imaju dijabetes i koji će zajedno sa ostalim maratoncima istrčati 42,195km i na ličnom primeru pokažu da ne postoje granice u životu sa dijabetesom.

Interesovanje za ovaj sportski događaj iz godine u godinu je sve veće, a maraton je postao sinonim za 14. novembar u Srbiji. U prilog ovome govori i podatak od preko 800 prijava iz cele Srbije, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Velike Britanije, kao i trkača iz naše zemlje koji žive u Nemačkoj i Americi. Svi oni će istrčane kilometre posvetiti osobama obolelih od dijabetesa, kao znak podrške i skretanje pažnje na značaj fizičke aktivnosti. Zbog epidemiološke situacije sa korona virusom jedan broj trkača će svoje distance istrčati u gradovima u kojima žive.

Kao i do sada, trka podrške na Adi Ciganliji je otvorena  za sve koji žele da podrže osobe koje žive sa ovim zdravstvenim problemom. Dužina kruga je 7700 metara, a trka se može preći šetanjem, trčanjem ili na rolerima. Na ovaj način podsećamo javnost koliko su fizička aktivnost i zdrav način života važni u sprečavanju pojave dijabetesa kao i u dobroj regulaciji, a svi učesnici zapravo vide koliko im prija aktivnost na vazduhu.

Simbolično proslavljanje 10. jubilarne trke je jasan pokazatelj da ljudi u Srbiji imaju svest o zdravom načinu života, da pružaju podršku, žele da se edukuju i trude da budu zdraviji. Ipak, neophodno je da se na ovome radi svakodnevno.

Medicinska pomoć će biti obezbeđena duž čitavog kruga, uz prisustvo aktivista Crvenog krsta Novi Beograd i ekipe Hitne pomoći Bel Medica. Na usputnim punktovima za osveženje će biti raspoređeni volonteri koji će meriti nivo šećera u krvi.

Pozivamo sve sugrađane da se u nedelju 14. novembra pridruže ovoj velikoj sportskoj manifestaciji i podrže osobe sa dijabetesom, ali i učestvuju u podizanju svesti o važnosti fizičke aktivnosti i brige o svom zdravlju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija