• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: promo

13.11.2021

13:19

Gradonačelnik Bakić: Sa ponosom i poštovanjem prisećamo se novembarskih dana 1918. godine u Subotici

Strahinja Babović

Društvo

Gradonačelnik Bakić: Sa ponosom i poštovanjem prisećamo se novembarskih dana 1918. godine u Subotici

Podeli vest

Povodom obeležavanja 103. godišnjice oslobođenja Subotice u Prvom svetskom ratu, sinoć je na sceni „Jadran“ subotičkog Narodnog pozorišta održana svečana akademija „Braća uvek - uvik zajedno“, manifestacija koja se održava od 1991. godine, kada je obnovljena povelja o bratimljenju Srba i Bunjevaca i dogovorena saradnja o zajedničkom obeležavanju važnih istorijskih datuma.

Akademiji je prisustvovao je i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, obraćajući se prisutnima, rekao da smo, kao i svake godine u poslednje tri decenije, sabrani i večeras na ovoj svečanosti da se sa ponosom i poštovanjem prisetimo novembarskih dana 1918. godine u Subotici, dana oslobođenja i ujedinjenja kada su se ostvarili tri veka sanjani snovi ovdašnjih Srba i Bunjevaca o slobodi, ravnopravnosti, poštovanju jezika, pisma i nacionalne kulture.

Foto: Strahinja Babović

 

„Sve je to na ove prostore donela Kraljevina Srbija, kojoj se Subotica direktno prisajedinila, zajedno sa celom Bačkom, Baranjom, Banatom i Sremom. Jugoslovenska avantura donela je mnogo neizvesnosti i stradanja i danas ponovo nastavljamo od tog slavnog 13. novembra, kada je ušla srpska vojska i kada je došla srpska država. Bunjevci su, u državi sa jugoslovenskim predznakom, izgubili pravo na svoj identitet, dok danas u Srbiji, u gradu Subotici imaju pravo na službenu upotrebu svog jezika koji je ove godine, posle vekova upotrebe među Subotičanima, konačno ozvaničen pred gradskim institucijama. Važno je setiti se da je i to tekovina 13. novembra 1918. godine“, istakao je gradonačelnik Bakić.

Foto: Strahinja Babović

 

Novembarski dani, dodao je, doneće Subotici još jednu veliku radost – velelepni  spomenik kralju Petru Prvom Oslobodiocu, u čije ime je Drugi bataljon Osmog pešadijskog puka Dunavske divizije doneo i mir, i poredak, u Suboticu.

„Spomenik će biti otkriven krajem ovog meseca, ispred Sokolskog doma posvećenog njegovom stradalnom sinu. Posebna je čast i privilegija za sve nas koji smo u tome učestvovali, da ostvarimo želju starih Subotičana koji su 1920. godine doneli odluku u Skupštini grada o podizanju spomenika poslednjem srpskom kralju, baš u blizini Železničke stanice, na koju su vozom pristigli i bez ispaljenog metka u grad ušli junaci Solunskog fronta“, rekao je Bakić.

Foto: Strahinja Babović

 

Podvukao je da „mi sve to činimo sledeći viziju predsednika Srbije Aleksandra Vučića“ koji je „započeo veliko delo obnove srpske državotvorne svesti i nacionalnog dostojanstva“.

„Vizija obnove i unapređenja spomeničke baštine praćena je i usmerenjem ka obnovi svih vrednosti koje kameni i mermerni likovi naših velikana simbolizuju. Uz duhovne vrednosti obnavlja se i naša ekonomija, pa će, u godinama koje dolaze, i naša Železnička stanica preći iz 1918. godine u 21. vek, u kojem će naš stari kralj dočekivati ispred parka neke nove subotičke goste, spajajući slavnu prošlost i perspektivnu budućnost ovog grada. U to ime, neka nam je srećan dan oslobođenja i ujedinjenja“, naglasio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Foto: Strahinja Babović

 

Prisutnima na svečanosti obratio se i književnik i istoričar, generalni sekretar Matice srpske, dr Milan Micić.

U okviru svečane akademije, glumac Narodnog pozorišta u Beogradu, Boško Puletić, izveo je monodramu „Vojvoda Živojin Mišić“ koja je svoju premijeru imala na sceni „Slavija“, u januaru ove godine, povodom obeležavanja stogodišnjice smrti velikog srpskog vojskovođe.

Akademija je otvorena himnom „Bože pravde“ i bunjevačkom svečanom pesmom „Podvikuje bunjevačka vila“, u izvođenju hora Srpskog kulturnog centra „Sveti Sava“.

Foto: Strahinja Babović

 

Povodom 13. novembara 1918. godine, kada je oslobodilačka srpska vojska ušla u Suboticu, danas su položeni venci na spomen-ploču na Železničkoj stanici, kao i kod Spomenika junacima palim za oslobođenje i ujedinjenje 1912-1918. godine, na Puškinovom trgu, gde je održan  pomen za poginule borce.

U ime subotičke lokalne samouprave i gradonačelnika Stevana Bakića venac na Spomenik junacima palim za oslobođenje i ujedinjenje 1912-1918. godine položili su član Gradskog veća Srđan Samardžić i šef Kabineta gradonačelnika, Sava Stambolić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija