• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.11.2021

12:58

EU DIGITALNI ZELENI SERTIFIKAT! Od kad počinje primena u Srbiji i koje aplikacije morate da instalirate na telefon

printscreen RTS

Društvo

EU DIGITALNI ZELENI SERTIFIKAT! Od kad počinje primena u Srbiji i koje aplikacije morate da instalirate na telefon

Podeli vest

Građani Srbije moći će od petka na sajtu eUprave da podignu digitalne zelene sertifikata EU kompatibilne kojim će moći nesmetano da se kreću po zemljama EU, izjavio je danas Tanjugu direktor Kancelarije za eUpravu Mihajlo Jovanović

Iako je Evropska komisija juče donela odluku o priznavanju srpskih zelenih digitalnih seftifikata i ona je danas zvanično objavljena, Jovanović ističe da je potrebno malo vremena da se tehnički sistemi Kancelarije za IT upravu i Tsistemsa, koji je izvođač za EU, usklade.

Što se tiče korišćenja preko mobilnog telefona, Jovanović navodi da će moći da se koristi u PDF formatu kao i stari.

- Od petka će biti puštene dve nove mobilne aplikacije. Jedna će omogućiti čitanje novih EU QR kodova, a druga će služiti kao e-novčanik, odnosno svaki građanin moći će svoje sertifikate da skenira i na taj način ih nosi u svom mobilnom telefonu i pokazuje bilo gde da se kreće širom EU, bilo u restoranima, kafićima ili drugim zatvorenim prostorima - rekao je Jovanović.

Digitalni zeleni sertifikat na šalterima Pošte Srbije

On dodaje da će od naredne nedelje na šalterima Pošte Srbije takođe biti moguće podići sertifikat kompatibilan sa EU.

Jovanović navodi da će svi moći da podignu digitalni zeleni sertifikat EU kompatibilan, bilo da su naši građani ili stranci, a potrebno je da su registrovani na portalu eUprave, da su u Srbiji vakcinisani bar jednom, da su radili PCR tešt u poslednja 72 sata, antigenski u poslednjih 48 sati ili preležali koronu u poslednjih šest meseci.

Jovanović ističe da postoji velika razlika između našeg i evropskog digitalnog sertifikata. On kaže da je Srbija krenula sa izradom sertifikata pre EU.

Šta piše u digitalnom zelenom sertifikatu

- Naš sistem podrazumeva da se sve informacije o vakcinama, testova i preležanoj bolesti nalaze na jednom dokumentu, dok EU ima drugačiji princip, tako da se za svaku vakcinu, urađeni test ili preležanu bolest izdaje poseban papir i izgled tog sertifikata je potpuno drugačiji od našeg. Sadržaj QR koda je potpuno drugačiji. Takođe, naš sistem radi na online sistemu tako da skeniranjem QR koda se dobijaju podaci iz naših baza u realnom vremenu, dok u EU rade u offline režimu - navodi Jovanović.

U svakom slučaju taj sertifikan omogućiće da kada građani otputuju u neku od zemalja EU ili u još 22 zemlje van EU koje su u ovom sistemu da pročitaju taj kod, zaključuje Jovanović.

On dodaje da će sve vakcine koje su dostupne građanima Srbije biti prikazane u zelenom digitalnom sertifikatu koji je EU kompatibilan, uključujući Modernu koja se odskora daje u Srbiji.

- Od zemlje članice EU zavisi kako će to tumačiti. Postoji preporuka Evropske agencije za lekove, ali praksa je da svaka zemlja sama odlučuje koje vakcine prihvata, tako da savetujemo građanima da se pre putovanja informišu na sajtovima zemalje u koje putuju ili na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije - poručio je Jovanović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nislija

pre 2 godine

Taj sertifikat niti vazi niti ce ikad vaziti, pogotovo za evropu, sve dok na sertifikatu nema "Bundesministerium". To kad pise onda vam i pasos ne treba za Evropu. Mozete se kretati gde god hocete. Taj sertifikat vazi za evropu i samo za "Janssen" vakcinu. Sve ostalo propada u vodu. Kod nas ce vaziti sertifikat naravno ali tamo sve sem ovoga ne vazi. Ta vakcina se prima samo u jednoj dozi i dobija se "dojce" pecat i onda ste slobodni kao ptica, u evropi.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija