• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D.

18.11.2021

08:55

Struja u Srbiji najjeftinija, A DA LI ĆE POSKUPETI?

Društvo

Struja u Srbiji najjeftinija, A DA LI ĆE POSKUPETI?

Podeli vest

Srbija je država sa ubedljivo najnižom cenom električne energije u Evropi i regionu, pa na utrošenih 100 kilovat-časova, plaćamo samo sedam evra, pokazuju poslednji podaci

Posle nas, najjeftiniju struju u regionu imaju stanovnici Severne Makedonije, koji plaćaju osam evra na 100 kilovat-časova, dakle, evro više nego mi. Građani Slovenije električnu energiju plaćaju duplo skuplje nego što se plaća u Srbiji, odnosno čak 16 evra.

Dobra vest je što cena struje za građane sigurno neće poskupeti tokom ove grejne sezone, odnosno tokom cele zime i najmanje do polovine naredne godine.

Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike, kaže za Informer da cena struje u Srbiji u odnosu na region i Evropu jeste dosta niža, a da je u najvećoj meri dobijamo iz uglja, odnosno lignita, koji nije istog kvaliteta kao pre 20 godina.

Ima je dovoljno

Aktuelna energetska kriza neće uticati na građane Srbije jer je država uspela da obezbedi dovoljne količine električne i toplotne energije

Zorana Mihajlović

- Dobra vest je da energetska kriza koja je pogodila Evropu neće uticati na građane Srbije jer je država uspela da obezbedi dovoljne količine električne, toplotne energije i energenata, kao i da će cena struje za domaćinstva ostati nepromenjena. Loša vest je da nam je sada potrebno mnogo više lignita, koji je lošeg kvaliteta, kako bismo dobili jedan kilovat-čas električne energije. I to nas mnogo košta. Troškovi proizvodnje električne energije su visoki, pa pre svega javna preduzeća moraju bolje da planiraju i da budu efikasnija u realizaciji investicija kako ne bismo došli u situaciju da uvozimo struju - objašnjava Mihajlovićeva.

Da građani mogu da budu mirni i da cena struje neće da "skače", potvrdio je i v. d. direktora "Elektroprivrede Srbije" (EPS) Milorad Grčić.

- Stabilnoj situaciji u Srbiji doprinelo je odlično planiranje unutar EPS-a, odnosno vođenje računa o svakom proizvodnom kapacitetu. To je dovelo do toga da naša zemlja danas ima svoju proizvodnju struje. Zahvaljujući tome, možemo da kažemo svim građanima Srbije da se ne brinu u narednom periodu, da će imati struju, i to po ceni koju danas plaćaju, a koja je najjeftinija u celoj Evropi - kaže Grčić.

Cena struje u regionu
Država Cena
Srbija 7
Severna Makedonija 8
Bosna i Hercegovina 9
Crna Gora 11
Hrvatska 11
Rumunija 14
Slovenija 16

* cene su izražene u evrima za potrošnju od 100 kilovat-časova

 

Stručnjak za energetiku i urednica portala "Energija Balkana" Jelica Putniković kaže da je energetska kriza u svetu pokazala značaj koji EPS ima za energetsku sigurnost države.

- Tržište električne energije u Srbiji otvoreno je za sve potrošače. Od 2015. godine i potrošači iz kategorije domaćinstva i mali kupci mogu da biraju svog snabdevača. Oni se skoro 100 odsto odlučuju za EPS, koji im nudi najnižu cenu, odnosno osigurava pravo na snabdevanje električnom energijom po regulisanim cenama koje određuje Agencija za energetiku, uz saglasnost Vlade Srbije. Tako država kroz ovu cenu štiti standard građana Srbije - objašnjava Putnikovićeva.

Cena struje u zemljama EU
Država Cena
Ukrajina 4 **
Bugarska 10
Nemačka 30
Danska 30
Belgija 30

* cene su izražene u evrima za potrošnju od 100 kilovat-časova
** struja je u Ukrajini jeftina jer u ovoj zemlji postoji 15 nuklearnih elektrana

 

 



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija