• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rts/infomer

17.11.2021

08:47

OVO SU NAMIRNICE KOJE NIKAKO NE SMETE PODGREVATI! Krompir od juče može biti veoma opasan, evo i u kojim slučajevima

Pixabay

Društvo

OVO SU NAMIRNICE KOJE NIKAKO NE SMETE PODGREVATI! Krompir od juče može biti veoma opasan, evo i u kojim slučajevima

Podeli vest

Svaka domaćica u Srbiji bar jednom je podgrejala ručak od juče. Svakodnevne obaveze učinile su da većina žena kuva za 2-3 dana i da se jelo svakoga dana iznova greje. Međutim, stručnjaci upozoravaju da postoje namirnice koje nikako ne bismo smeli podgrevati jer tako postaju opasne po zdravlje.

Inženjer biotehnologije Marija Rakić Ljubomirović naglašava da se nikako ne bi smeli podgrevati pečurke, spanać, ali i drugo lisnato povrće i ono koje raste pod zemljom - šargarepa, celer, cvekla, krompir.

- Ovo povrće sadrži nitrate. Oni nisu opasni kada se prvi put skuvaju. Međutim, naknadnim podgrevanjem ti nitrati prelaze u nitrite koji kada se unesu u organizam stvaraju jedinjenja koja su potencijalno kancerogena - kaže Marija Rakić Ljubomirović.

Ona je govorila i tome da li krompir, kao jednu od namirnica koju najčešće upotrebljamo, smemo podgrevati i kada može biti opasna. Ako je potamneo i dobio zelenkastoplavkastu boju nikako ne sme da se jede, kaže Rakić Ljubomirović.

Foto: Shutterstock

Krompir ne bi trebalo podgrevati

- Postoji mogućnost da se razvila izuzetno opasna bakterija Clostridium botulinum. Pogotovo ako je prekriveno aluminijumskom folijom - naglasila je ona, dodajući da se krompir mora isključivo poklopljen čuvati u frižideru.

Govoreći o uljima, Marija Rakić Ljubomirović naglasila je da biljno ulje koje je jednom upotrebljeno za prženje hrane nikako ne bi smelo da se koristi ponovo, a jela spremana sa njim takođe ne bi trebalo podgrevati.

Sa druge strane, masti životinjskog porekla, poput svinjske masti, imaju višu tačku dimljenja pa se jela sa njima mogu podgrevati.

Ona ističe i da pirinač koji je podgrejan može biti opasan i to zbog bakterije koja se može razviti u njemu, a kada je reč o mesu,kaže da piletinu, crveno meso, ribu i jela spremljena sa njima ne bi trebalo podgrevati. 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Željko

pre 2 godine

U Nemačkoj se služi podgrejan krompir u tzv. "Bezenima" i to je delikates.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija