• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. CRNOMARKOVIĆ

17.11.2021

10:26

"ZA GASTARBAJTERE 500, ZA NAŠE 250 EVRA" Otkrivamo kako funkcioniše mreža prodaje lažnih potvrda o primljenoj vakcini u Srbiji i ko je sve umešan

TANJUG/ Sava Radovanović/informer

Društvo

"ZA GASTARBAJTERE 500, ZA NAŠE 250 EVRA" Otkrivamo kako funkcioniše mreža prodaje lažnih potvrda o primljenoj vakcini u Srbiji i ko je sve umešan

Podeli vest

Lažne potvrde o primljenoj vakcini protiv koronavirusa mogu se kupiti u Srbiji po ceni od 250 do 500 evra, saznaje Informer!

Našem listu se javio veliki broj čitalaca koji tvrde da su njihovi rođaci, komšije i prijatelji nabavili potvrdu da su se imunizovali iako to zapravo nisu učinili, da bi zatim, na osnovu tog uverenja, potpuno legalno dobijali zeleni kovid sertifikat. To znači da mogu slobodno da putuju i posećuju ugostiteljske objekte i posle 20 časova, uprkos tome što nikad nisu primili cepivo protiv korone.

Traži se "fajzer"

Kako Informer ekskluzivno saznaje, lažne potvrde o vakcinaciji mogu se nabaviti na više načina. Nekada preko samih doktora i sestara, a nekada preko posrednika koji uzimaju novac od zainteresovanog kupca i dele ga sa direktorom ustanove i sestrom koja je, navodno, dala vakcinu.
Što se cena tiče, one se kreću od 250 do 300 evra za naše građane, do čak 500 evra za gastarbajtere, a ovi marifetluci uglavnom se rade u manjim mestima po Srbiji, jer na punktovima za vakcinaciju u većim gradovima uglavnom postoji interna kontrola koja je zadužena da spreči bilo kakve zloupotrebe. Prema rečima naših izvora, prevare se rade uglavnom sa "Fajzerovom" vakcinom jer je ona priznata u manje-više svim zemljama.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Na crnom tržištu najpopularniji je potvrda za "fajzer"


Nadležni organi tvrde da je ovo ogroman prekršaj, koji je "za zatvor", jer na ovaj način osobe koje plate za potvrdu o vakcinaciji dovode u opasnost veliki broj ljudi. Podsetimo, prošlog petka u akciji policije pronađeno je 12 ljudi koji su imali "lažne sertifikate".


Naša sagovornica, koja je zakleti antivakser, objasnila nam je da su njeni rođaci iz Švajcarske već za 500 evra po osobi uspeli da srede ovaj papir preko jednog uglednog prestoničkog instituta, i da će i ona to uraditi za svoju porodicu jer su je obavestili da je za građane Srbije čak dva puta jeftinije.


- Moja sestra je iz Švajcarske došla ovde samo da bi preuzela potvrdu da je vakcinisana, iako joj ne pada na pamet da to uradi. Lekar i medicinska sestra koji su joj to "završili" savetovali su joj da izabere vakcinu "fajzer" jer ona ima prolaz svuda. Platila je 500 evra, ali kaže da su joj rekli da je za naše građane procedura mnogo lakša i da je onda potrebno da im se da samo 250 evra po čoveku - kaže sagovornica Informera, koja je insistirala da ostane anonimna.

Ugrožavaju zdravlje

Iako su početkom marta na Beogradskom sajmu uhvaćena dva volontera zbog izdavanja lažnih potvrda, koordinator punktova za vakcinaciju protiv kovida-19 u Beogradu Zoran Bekić tvrdi da je to sada nemoguće.
- Takve stvari su strašne i nedopustive i direktno ugrožavaju javno zdravlje. Nakon slučajeva koji su se dogodili, sada se vrši temeljna provera i kontrola. Vakcinacija se odvija samo u jednoj hali i odgovorno tvrdim da je nemoguće da se tako nešto dogodi kod nas. Vi prvo imate doktore, pa IT stručnjake koji unose podatke, pa sestre koje daju vakcinu i zamislite da neko to radi a da na desetine njegovih kolega u hali gleda i ćuti iako zna o kakvom delu je reč. Mislim da to više nije moguće sprovesti u delo i da je sada prevelik rizik da se rade bilo kakve zloupotrebe - tvrdi Bekić za naš list.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Za 10 dana imaćemo opet skok novozaraženih i do 5.000! Čitave porodice pohrlile su u banje i na planine, a blizi se i CRNI PETAK!
Društvo

Za 10 dana imaćemo opet skok novozaraženih i do 5.000! Čitave porodice pohrlile su u banje i na planine, a blizi se i CRNI PETAK!

Za 10 do 12 dana videćemo efekte produženog jesenjeg raspusta za osnovce i srednjoškolce, odnosno efekte kratkog odmore njihovih roditelja, jer su čitave porodice pohrlile u banje i na planine, a poenta raspusta je bila da smanjimo kontakte i broj novozaraženih. A ide nam i tzv. Crni petak, kada će tržni centri biti prebukirani, pa očekujem skoko broja novozaraženih za neku hiljadu. Imaćemo do 5.000 novozaraženih dnevno za 10-12 dana - kaže za Kurir prof. dr Branislav Tiodorović, član kriznog štaba

16.11.2021

15:59

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija