• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

24.11.2021

13:52

PRVE DOZE NOVOG LEKA ZA KORONU STIŽU U DECEMBRU Škodrić: Daju se u prvih pet dana pozitivnosti lakšim pacijentima

tanjug/jadranka ilić

Društvo

PRVE DOZE NOVOG LEKA ZA KORONU STIŽU U DECEMBRU Škodrić: Daju se u prvih pet dana pozitivnosti lakšim pacijentima

Podeli vest

U Srbiji u decembru treba da stigne prvih 50.000 doza leka molnupiravir za lečenje korona virusa, rekla je danas direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić i navela da će te tablete pomoći da se rasterete bolnički kapaciteti i smanji broj umrlih.

Ona je za TV K1 najavila i da se očekuje da u januaru ili februaru stigne i novi lek kompanije Fajzer, koji je namenjen istoj grupi pacijenata koji imaju određene faktore rizika, poput kardiovaskularnih i malignih oboljenja, dijabetesa, gojaznosti.

"Mehanizam dejstva nije potpuno identičan, ali su namenjeni nehospitalizovanim pacijentima koji imaju više od 18 godina, odnosno za one koji se još uvek leče u kućnim uslovima", rekla je Radojević Škodrić i dodala da ti lekovi nisu za dojilje i trudnice.

Tek će se odrediti kako će se lekovi prepisivati, kaže direktorka RFZO, navodeći da se tokom ove nedelje završava novi protokol kada će biti razjašnjena upotreba.

"Ti lekovi se daju u prvih pet dana pozitivnosti i namenjeni su prvenstveno za lakšu, eventualno srednje tešku fazu bolesti, a za teške forme već je kasno za ove lekove", naglasila je Radojević Škodrić.

Kaže da postoje razlike između molnupiravira i novog Fajzerovog leka, koje se odnose na to kada se tačno i kod kojih pacijenata primenjuju, o čemu će, ističe, eksperti da odluče.

Foto: Reuters/Merck & Co Inc/Handout

Molnupiravir



"Ono što je sada jasno je da je molnupiravir za ranu i srednju tešku fazu bolesti, dok je Fajzerov lek za ranu fazu bolesti, to su neke minimalne razlike", navela je Škodrić.

Ona napominje da u protokolu postoji još jedan antivirusni lek - favipiravir, koji se od aprila prošle godine godine primenjuje kod nas, kako kaže, u širokoj upotrebi.

"Favipiravir nije isključivo namenjen i registrovan samo za kovid, kao što je molnupiravir. U startu je uočena njegova efikasnost kod kovida, ne toliko visoka kao kod molnupiravira. Prednost favipiravira je što može da se primenjuje u svim fazama bolesti, ali se takođe primenjuje u prvih sedam dana pozitivnosti", pojašnjava Radojević Škodrić.

Ističe da svi ti lekovi imaju svoje mesto u protokolu i da su te razlike kod određenog pacijenta i u datom momentu jako važne.

"Kada se gleda statistički 0,01 odsto nije ništa, ali u medicini za tog pacijenta, za tu porodicu je 100 odsto", dodala je.

Radojević Škodrić navodi da Fajzerov lek još uvek nije registrovan, ali da je predata dokumentacija na registraciju, te da se očekuje da svakog momenta bude registrovan.

"On će stići vrlo brzo nakon molnupiravira, u januaru ili februaru", navela je Radojević Škodrić i naglasila da u Srbiji ima svih lekova koji su registrivani protiv kovida, a koji imaju efekti.

Na pitanje o leku ivermektin i priča da su pojedini lekari kod nas prepisivali taj lek kao prevenciju od kovida, Škodrić napominje da se za lečenje korone ivermektin nikada nije razmatrao niti je njegova efikasnost u studijama u svetu pokazana kao značajna.

"Nažalost jedan deo struke je izašao iz svojih okvira i počeo da se bavi potpuno nestručno. Ivermektin je stari lek koji je registrovan još pre nekoliko decenija i nalazi se na našoj listi i za neka druga oboljenja, on je registrovan i za životinje i postoji jedan oblik koji se primenjuje kod ljudi", rekla je Škodrić i izrazila nadu da je priča o ivermektinu i njegovoj upotrebi u lečenju kovida zatvorena.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
maja

pre 2 godine

Odlično, ko nije hteo vakcinu sada će da ga vakcinišu oralnim putem.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija