• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. MILANOVIĆ

26.11.2021

17:55

MAJKE, PRIJAVITE SE! Evo kada stižu pare od države!

Pixabay/Pexels

Društvo

MAJKE, PRIJAVITE SE! Evo kada stižu pare od države!

Podeli vest

Ministar Ratko Dmitrović kaže da će biti još dosta konkretnih mera za podsticanje rađanja. Poslednji je čas da nešto učinimo, preti nam nestajanje

Od 15. januara 2022. godine mlade majke u Srbiji moći će da se prijave za pomoć države u iznosu od 10.000 do 20.000 evra za kupovinu stana! Nove mere kojima država pokušava da podstakne rađanje pred poslanicima će se naći krajem godine, nakon čega će biti poznato ko će sve moći da se prijavi, koji su uslovi prijave i sve ostale detalje, kaže ministar za demografiju i brigu o porodici Ratko Dmitrović u razgovoru za Informer.

Mere pomoći države koje je predstavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić poslednja su slamka spasa i pokazuju rešenost države da pobedimo "belu kugu".

Naslov

Velika pomoć
Pomoć za kupovinu stana namenjena je mladim bračnim parovima i verujem da će ona podstaći mnogo mladih na zajednički život
Ratko Dmitrović

Koliko su donete mere bile neophodne, budući da znamo da je demografska slika u Srbiji alarmantna?

- Mere jesu važne, ali demografija je mozaik koji ne zavisi od jedne ili dve mere. I novac je važan, ali daleko od toga da je presudan za rađanje dece. Kad bi novac rešavao demografske probleme, onda razvijene, bogate evropske zemlje taj problem ne bi ni imale. U pitanju je svest, stvarana decenijama, koja je dovela do okretanja na glavu sistema vrednosti. Nama odavno deca nisu najveće bogatstvo, već su to stanovi, lokali, kuće, limuzine, jahte... Znam da je ovo teško priznati, ali svaka istina je pomalo bolna. Što je pre prihvatimo, imaćemo veće šanse da problem barem počnemo da rešavamo. U Srbiji će 2050. godine živeti tek nešto više od četiri miliona stanovnika ukoliko se ne bude rađalo više dece. Poslednji je čas da nešto učinimo, preti nam nestajanje!
Kome je namenjena pomoć države pri kupovini stana u iznosu od 10.000 do 20.000 evra?
- Namenjena je mladim bračnim parovima, kao pomoć na početku bračnog života i stvaranja porodice. U pitanju je izuzetno značajna mera i verujem da će ona podstaći mnogo mladih da svoj zajednički život, nadam se sa što više dece, započnu uz ovu pomoć. Kada će početi prijava, kao i svi ostali detalji još uvek se razmatraju. Kada je reč o novčanoj pomoći za drugo i treće dete, plan je da te mere dođu pred poslanike u Skupštini krajem decembra ili na samom početku januara. Do tada radimo na njima, kao i na ostalim merama.

Demografija je najveći problem ovog naroda!

Na pitanje da li je na trenutnu situaciju, koju demografi opisuju kao alarmantnu i upozoravajuću, uticalo i to što se demografskim pitanjima i podsticanjem rađanja godinama unazad niko nije bavio, ministar Dmitrović odgovara:

- To je tačno. Znam da će neki reći "evo i Dmitrović spominje Vučića". Ali činjenica je da se pre Vučića ovim ključnim problemom našeg naroda niko nije pozabavio ni na nivou slučajnog spominjanja, kamoli trasiranja državne politike. Vučić je to uradio iniciranjem Zakona o finansijskoj pomoći porodicama s decom koji je donet 2018. godine i od tada se radi na rešavanju demografskog problema. Posebno je to osnaženo uvođenjem ministarstva na čijem sam čelu, pre godinu dana. Demografija je najveći problem ovog naroda, problem iznad svih drugih!

 

Mladi ljudi kao najčešće razloge za odlaganje trudnoće ističu finansije, nerešeno stambeno pitanje i nezaposlenost. S obzirom da je novim merama potpomognuto rešavanje ovih problema, da li smatrate da će one dati efekta i da će se u Srbiji ubuduće rađati više beba?

- Verujem da će mere koje pripremamo doprineti ublažavanju katastrofalne situacije. Pored toga, vrlo je važno da stvorimo okolnosti u kojima mladi bračni par neće strahovati za budućnost, da neće drhtati hoće li ga poslodavac za dva ili tri meseca izbaciti na ulicu. Ko u takvoj situaciji hoće da ima decu? Niko. I tu ćemo nešto da uradimo! Pored postojećih zakonskih odredbi, činimo sve da oni koji žele i planiraju decu vide svetlije puteve ispred sebe.

Spominju se i druge olakšice poput kliznog radnog vremena za mame, otvaranje vrtića u velikim kompanijama?

- Da, to su ideje na kojima radimo. Postoje divni primeri da je nekim poslodavcima jedan novi život odnosno dete važniji od profita, mada su takvi retkost. Razgovarao sam sa nekima od njih, oni su spremni da se dodatno angažuju, a na nama i medijima je da takve primere istaknemo.

Preti nam nestajanje

U Srbiji će 2050. godine živeti tek nešto više od četiri miliona stanovnika ukoliko se nastavi negativan trend sa nedovoljno rođene dece
Ratko Dmitrović

Šta još država može da učini da podstakne mlade žene da se ostvare kao majke?

- Može i mora da radi na dugoročnim merama koje bi mogle da promene svest ljudi, da nas vrate u vreme kada je porodica bila na prvom mestu. To je kod Srba srušeno. I kod drugih je, ali ne možemo time da se tešimo. Porodica je sve, bez porodice mi nestajemo! Jedini način da opstanemo kao narod jeste da vratimo značaj porodici. Nema dece bez porodice. Porodica je preduslov demografske obnove i spasa našeg naroda.

Velika olakšica za studente

Ministar Dmitrović napomenuo je da je mera pomoći studentima jako bitna, jer oni više neće morati da obnavljaju godinu i plaćaju troškove ukoliko ostanu u drugom stanju.

- Posebno bih skrenuo pažnju na meru o studentima - mogućnost da bračni par od 20, 21, 22 godine starosti odluči da ima decu, ali studira. Ta studentkinja dobija olakšice, nema rokove, ne gubi godinu, odnosno može da završi fakultet do 26. godine ili 28. ukoliko je u pitanju Medicinski fakultet. Nema obnavljanja godine, što je bitno! Studenti će biti u mogućnosti da se dogovore sa profesorom kada je reč o polaganju ispita - rekao je on.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

OVO JE OSNOVNI USLOV ZA 20.000 EVRA ZA STAN!
Društvo

OVO JE OSNOVNI USLOV ZA 20.000 EVRA ZA STAN!

Posle najave novih demografskih mera predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministar za demografiju i brigu o porodici Ratko Dmitrović kaže da država nije uzela kredit da bi obezbedila stimulaciju građana, a prve tri mere su 300.000 dinara za prvo dete, olakšice za studente koji reše da postanu roditelji, kao i pomoć oko rešavanja stambenog pitanja

25.11.2021

17:09

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija