• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

30.11.2021

09:08

OMIKRON GLAVNA TEMA SUTRAŠNJEG KRIZNOG ŠTABA! Za putnike iz 7 afričkih zemalja ILI KARANTIN ILI BATAJNICA?!

Beta

Društvo

OMIKRON GLAVNA TEMA SUTRAŠNJEG KRIZNOG ŠTABA! Za putnike iz 7 afričkih zemalja ILI KARANTIN ILI BATAJNICA?!

Podeli vest

Pitanje je dana kada će omikron soj stići u Srbiju, pa je tim povodom za sutra u 15 sati zakazana i sednica kriznog štaba

A već od danas, kako se nezvanično navodi, svi koji su bili u nekoj od sedam rizičnih afričkih zemalja biće testirani PCR testom na beogradskom aerodromu bez obzira na to da li su vakcinisani, pa im sledi kućni karantin li kovid bolnica Batajnica, u zavisnosti od rezultata testa. Očekuje se i da raspust počne već 20. decembra.

Institut "Batut" predložio je listu zemalja s posebnim rizikom od importovanja omikron soja, piše Telegraf, na kojoj su Južnoafrička Republika, Bocvana, Zimbabve, Namibija, Lesoto, Mozambik i Malavi, a mere za sve koji su u njima boravili važiće od danas.

- Za putnike koji dolaze iz ovih zemalja ili su u prethodnih 14 dana boravili u njima, bez obzira na državu iz koje ulaze u Srbiju, predlaže se PCR testiranje odmah po sletanju na "Nikolu Teslu" i izolaciji na aerodromu do dobijanja rezultata. U slučaju pozitivnog nalaza, Hitna pomoć ih vozi u izolaciju u kovid bolnicu Batajnica - piše portal i dodaje da za negativan rezultat sledi rešenje o kućnom karantinu i prevoz taksijem uz mere zaštite do prijavljenog boravišta u Srbiji, a MUP će svakodnevno kontrolisati karantin.

A kako idu praznici - katolički Božić 25. decembra, pa Nova godina, pa pravoslavni Božić 7. januara - i dolazak na hiljade gastarbajtera, lekari iz medicinskog dela kriznog štaba tražili su hitnu sednicu, koja je zakazana za sutra u 15 sati.

Omikron, oštrije mere, pa i to da raspust počne 20. decembra, traže lekari, koji i dalje insistiraju na tome da kovid propusnice važe 24 sata i svugde osim za radnje prehrambene robe, apoteke i pumpe.

Vakcinisanih nema u bolnici

Virusologinja Ana Banko objavila je povodom omikrona na svom Tviter nalogu da u Južnoj Africi, prema zvaničnim izveštajima, među hospitalizovanima nema vakcinisanih, da je 65 odsto njih nevakcinisano, dok je 35 odsto delimično vakcinisano.

- Vakcinisani za sada imaju isključivo asimptomatsku ili blagu infekciju - napisala je Ana Banko.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija