• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

08.12.2021

15:55

Baljkova ostavka na članstvo u Savetu FDU je kao štrajk glađu, ali da piješ proteinske šejkove, zašećerenu limunadu i tečni pasulj!

Društvo

Baljkova ostavka na članstvo u Savetu FDU je kao štrajk glađu, ali da piješ proteinske šejkove, zašećerenu limunadu i tečni pasulj!

Podeli vest

Dramska spisateljica i redovna profesorka Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, Biljana Srbljanović, oglasila se na svom Fejsbuk nalogu povodom ujdurme pojedinih "nezavisnih medija" i još "nezavisnijih kolega profesora FDU", u vezi sa imenovanjem savetnice predsednika Srbije Suzane Vasiljević za člana Saveta tok fakulteta...

Objavu Biljane Srbljanović prenosimo u celosti:

"Hajde da znamo o čemu uopšte pričamo:

Savet FDU-a je telo koje u svom članstvu ima po jednog predstavnika svake katedre (katedre delegiraju), tri predstavnika studenata (bira ih Studentski parlament) i 6 predstavnika osnivača (država). Tako je u svakoj državnoj visoko-školskoj instituciji (broj članova se razlikuje u odnosu na "veličinu" fakulteta), kao i u kulturnim ustanovama, na primer.

Na Mašinskom fakultetu, matičnoj kući akademika Teodorovića ih je još više, osam bira i postavlja Vlada Srbije (kod nas ipak samo šest). Akademik Teodorović se, na svom fakultetu, nije pobunio protiv tih Vladinih postavljenja, iako nam prosti gugl srč pokazuje koliko njih su kadrovi SNS-a.
Drugo: mesto u Savetu FDU-a nije plaćeno. Broj članova IZVAN fakulteta je manji od neophodne većine da nam nešto nametne u našoj instituciji.

Treće i važnije, samo koliko ja pamtim: na tom mestu smo imali, npr Žiku fakin Ajdačića godinama, ili bizar spektakl u vidu Vilibalda Erića, pa niko nije podnosio ostavke na bilo koje mesto u sklopu FDU-a.

Sa Ajdačićem smo imalli ozbiljne muke, jer je pretendovao da nam nešto odredjuje, ali je tu, srećom, naišao na ozbiljni otpor i svodjenje na pravu meru, putem, izmedju ostalog i mene. Bila sam predstavnica svoje katedre u tom telu kad smo ponižavani prisustvima i diskusijama i ova dva člana, sa Ajdačićem je još i moglo da se racionalnim argumentima objasni, sa Erićem (sada zvezdom opozicionog Tvitera, tada bliskim prijateljem porodice Vučić) bilo je mnogo teže - zbog njegovog neobrazovanja i tadašnje ozbiljne veze sa vrhom države, koja je posle pukla, pa je on prešao u opoziciju.

Ovo je digresija.

Hocu reći, imali smo razne bezvredne, loše, idiotske, bezobrazne i neprihvatljive predstavnike države u Savetu oduvek. Ova dvojica koje spominjem su bili u posledjem sazivu, pre samo nekoliko godina, ali niko zbog njih nije podnosio ostavke ni na šta.

Sada sledeće: članstvo u Umetničkom veću FDU-a je radna obaveza nas profesora. Svaka katedra delegira dva predstavnika i mi tu raspravljamo o mentorima na umetničkim doktoratima, o komisijama za odbranu istog, o diplomskim projektima i molbama za neplaćanje školarine. To mesto je produžena funkcija matične katedre, takodje je neplačeno i nije individualizovano - članovu Umetničkog veća samo rade svoj posao u ime svoje katedre. Kada neko da ostavku, makar i putem Fejsbuka, to bukvalno ne znači ništa, osim da će neko drugi sa iste katedre biti delegiran da predstavlja njihove studente. To je sve.

Što se tiče Senata univerziteta, tek to nema veze sa FDU-om. To je telo, kako mu samo ime kaže UNIVERZITETA UMETNOSTI i mi samo imamo naše DELEGATE, kao i svi ostali fakulteti. Podneti ostavku na mesto članstvau Senatu UU ima veze sa sastavom Saveta FDU koliko i sa mestom predsednika skupštine stanara u sopstvenoj zgradi.

BTW, član SAVETA UU koje je postavila Vlada je npr Dragana Del Monako izmedju ostalih, ali to nije bio dovoljan razlog da neko od profesora kaže - brate NOU. (Namerno ne nabrajam i ostale članove koje je postavila Vlada, a koji su - ili izlapeli, ili ne žive u Srbiji, ili su apsolutno nezainteresovani i ne poznaju rad bilo kog Univerziteta, a na tom mestu su kao ljudi koje je odabrala ista ta SNS Vlada).

To isto nikome do sada nije smetalo.

Ono što je zgodno za jeftin medijski poen je da se čestita na besmislenom gestu ostavke u telu Fakulteta koje je deo naše radne obaveze (inače, svi kukamo što smo u tim telima i najradije bismo izbegli taj deo obaveza), i koja samo znači svaljivanje iste te obaveze na nekog kolegu. Ako je gest, povodom imenovanja Suzane Vasiljević (koja je završila FDU, inače, nije plaćena za ovu funkciju, kapiram da joj bukvalno ništa ne donosi, i da sam ona, odjebala bih sve) ostavka, onda ona mora biti ostavka na mesto profesora. Jer to jedino ima smisla. Ostavka na mesto u Senatu i nije naša kuća, tako da ne znam, ali ostavka na mesto u Umetničkom veću je bukvalno štrajk gladju ali da piješ proteinske šejkove, zašećerenu limunadu i tečni pasulj.

Za rulju znači mnogo, za suštinu znači jaje. Ono Tomislava Nikolića kojim je prekinuo svoj stiropor štrajk.

EDIT nešto se mislim - možda je akademik Teodorović sa Saobračajnog fakulteta, ali i tamo ima isti broj imenovanih članova Saveta, a od strane svake Vlade. Kad je bio prorektor jedinog rektora BU koji je dopustio kršenje autonomije Univerziteta i pustio batinaše da udju u prebijaju/hapse studente u štrajku, NIJE DAO OSTAVKU. Takodje, nije istupio iz članstva SANU jer sedi sa mizoginim, ratnohuškačkim, neobrazovanim poluinteligentima, ispostavama vlasti (svake) i inženjerima ratova u SFRJ. Tu ostavku nismo videli. JEr: stiropor i jaje."


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija