• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

09.12.2021

13:22

Ne "pecajte" se, niste baš vi milioniti posetilac nekog sajta!

Društvo

Ne "pecajte" se, niste baš vi milioniti posetilac nekog sajta!

Podeli vest

Poslednje dve godine sve je obeležila borba sa koronavirusom, ali postoji još jedna vrsta virusa i drugih opasnosti sa kojima moramo da budemo mnogo oprezniji nego do sada

Danas skoro svako ima pametni telefon i non stop pristup internetu, gde se preselio veliki deo života i rada. Sajber kriminalci su se brzo prilagodili tome, pa su i njihove metode da dođu do naših podataka sve „pokvarenije“ i sve više ljudi pravi grešku i „peca se“ na njihove „udice“.

Na svakih 39 sekundi u svetu desi se jedan hakerski napad, a sve su učestalije vesti o krađama velikih baza podataka koje na kraju završe na Dark netu, skrivenom delu interneta u kom cvetaju nelegalne aktivnosti.

Ma koliko mislili da niste zanimljivi kriminalcima i da nemate šta da krijete, svaki podatak za zlonamerne hakere i te kako ima vrednost i može biti zloupotrebljen za korišćenje usluga u vaše ime, krađu identiteta, iznudu, direktnu krađu novca ili narušavanje reputacije.

Najčešće su tzv. phishing prevare. Naime, da bi lažni mejlovi ili SMS poruke delovali što uverljivije, kriminalci zloupotrebljavaju velike brendove, banke, državne institucije i operatere mobilne telefonije. Oni hoće da vas navedu da klikom na link ili dokument preuzmete virus, ili čak da sami pošaljete svoje podatke njima. Budite posebno sumnjičavi prema zahtevu da neku radnju preduzmete u kratkom vremenskom roku, uz pretnju uskraćivanjem usluge. Znajte da vam ozbiljne kompanije nikada neće tražiti broj računa, lozinku i druge lične podatke putem SMS-a ili elektronske pošte.

Da bi lakše došli do podataka na kojima će bez mnogo muke zaraditi, kriminalci zloupotrebljavaju potrebu građana da budu informisani tokom pandemije. Jedan od prvih primera manipulacije bila je maliciozna aplikacija sa podacima o zaraženima po zemljama. Preuzimanjem mape korisnici su zapravo omogućili hakerima da im ukradu korisnička imena, lozinke, brojeve kreditnih kartica i druge osetljive podatke. Takođe je porastao broj lažnih internet stranica i malicioznih dokumenata koji u nazivu imaju covid 19 ili coronavirus.

Takođe, gotovo je sigurno da niste baš vi milioniti posetilac nekog sajta i da vas iznenadni novac ne čeka sa druge strane. Zato pažljivo klikćite i raspitajte se kako da zaštitite svoj pametni uređaj nekom vrstom cyber zaštite.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija