• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.12.2021

11:23

EVO ZBOG ČEGA JE VAŽAN ZAKON O TRŽIŠTU KAPITALA! Ministar Siniša Mali objasnio: Ako privreda raste, RASTU PLATE I PENZIJE!

Tanjug

Društvo

EVO ZBOG ČEGA JE VAŽAN ZAKON O TRŽIŠTU KAPITALA! Ministar Siniša Mali objasnio: Ako privreda raste, RASTU PLATE I PENZIJE!

Podeli vest

Zakon o tržištu kapitala, kao potpuno nov sistemski zakon, trebalo bi da doprinese stvaranju transparentnijeg i sigurnijeg tržista kapitala u Srbiji, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali predstavljajući poslanicima u Skupštini predlog ovog zakona

 

- Mi imamo visoke stope rasta i cilj nam je da nam privreda raste što brže a to znači i veće plate i penzije, veći standard i više novca za ulaganje u kapitalne investicije a to je najsigurniji i jedini mogući održivi način rasta naše ekonomije. Ovaj zakon je važan, jer obezbeđuje kompanijama i državi jako tržište kapitala sa jakim instituicujama koje garantuju sigurnost ulaganja a s druge strane i više instrumenata finansiranja rasta i razvoja, da ne zavise samo od bankarskih kredita, kao što je i u drugim razvijenim zemljama - pojasnio je Mali.

Kao važne je naveo četiri činjenice od kojih je prva to što on podrazumeva jačanje institucija koje regulišu tržište kapitala, što se pre svega odnosi na Komisiju za hartije od vrednosti i Centralni registar hartija od vrednosti.

- Drugo je to što se njime stvaraju uslovi da se povežemo sa Juroklirom, koji je najveći sistem na osnovu koga se trguje akcijama ili hartijama od vrednsoti a treće što se omogućava veći i širi dijapazon instrumenata koji će biti na raspolaganju privredi u smislu obezbeđivanja dodatnih izvora finansiranja - naveo je ministar.

Istakao je da je predloženi zakon usklađen sa međunarodnim standardima što investitori zahtevaju da bi ulagali u našu zemlju a takođe i da je usklađen sa normativima Evropske unije, što je prema rečima ministra Malog, jedan od reformskih ciljeva koje imamo sa MMF-om da bi dodatno podstakli rast naše ekonomije.

Mali je predstavio i predloge izmena zakona o e fakturama, drugoj garantnoj šemi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

LAŽI I OBMANE ODAVNO SU ZAČIN ONIH KOJI BI PONOVO DA SE UVALE U FOTELJU! Građani se dobro sećaju čija se politika svodi na punjenje džepova!
Politika

LAŽI I OBMANE ODAVNO SU ZAČIN ONIH KOJI BI PONOVO DA SE UVALE U FOTELJU! Građani se dobro sećaju čija se politika svodi na punjenje džepova!

Ministar finansija Siniša Mali poručio je večeras bivšem guverneru Narodne banke Srbije (NBS) Dejanu Šoškiću da njegove neargumentovane, paušalne, a pre svega maliciozne izjave, uz. kako je naveo, ''patronat Dragana Ðilasa, predstavljaju golu borbu za povratak u fotelju, kako bi iznova gospodarili državnim finansijama i nastavili da uništavaju zemlju''

21.12.2021

20:56

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija