• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.12.2021

18:02

NEMAČKA IMALA KLJUČNU ULOGU U RAZBIJANJU SFRJ! Zapad je Srbe demonizovao, kroz istoriju označeni gore od Huna!

Društvo

NEMAČKA IMALA KLJUČNU ULOGU U RAZBIJANJU SFRJ! Zapad je Srbe demonizovao, kroz istoriju označeni gore od Huna!

Podeli vest

SFRJ nije imala šanse da opstane jer je bila prepuštena arbitriranju zapada, čijom je voljom razbijena, a ključnu ulogu u tom procesu imala je Nemačka, rečeno je danas na konferenciji "30 godina od početka raspada SFRJ"

Na skupu u organizaciji Fondacije "Za srpski narod i državu" govorio je nekadašnji ministar spoljnih poslova Srbije (2012-2014) Ivan Mrkić, koji je istakao da je separatizam unutar SFRJ bio potpomognut sa zapada i da je iracionalno smatrati da je jedan mali narod, poput srpskog, mogao da odredi takva geopolitička pomeranja.

- Svako ko misli da se to dogodilo zbog tadašnje srpske vlasti ne rezume suštinu međunarodnih odnosa. Jasno je da se radilo o nečemu što je bilo na srpsku štetu - rekao je Mrkić.

Podsetio je da je u vreme demonstracija na KiM 1989.godine na zapadu počela ''''neshvatljiva kampanja'''' u kojoj su, kaže, Srbi bili označeni kao glavni krivci, kao i da je u julu 1991.godine, nakon pogibije više od 40 vojnika JNA u borbama Slovenije za nezavisnost, Evropski parlament izglasao rezoluciju kojom osuđuje JNA.

Mrkić je naveo da je decembra iste godine Nemačka priznala secesiju Slovenije i Hrvatske i da je prva država koja je to učinila, kao i da je podržavala razbijanje SFRJ, iako je pre toga, kako kaže, sama težila ujedinjenju istočne i zapadne Nemačke.

Nakon toga, 15.januara 1992. čitava Evropska zajednica, u kojoj je bilo12 zemalja članica, priznalo je Sloveniju i Hrvatsku, a da je nekoliko dana ranije to učinio i Vatikan.

On smatra da je prigodniji termin za događaje pre 30 godina razbijanje, a ne raspad SFRJ jer se, kaže, radilo o nečemu proračunatom i uništavanju jedne države voljom onih koji su tada bili moćniji.

- Oni koji veruju da bi SFRJ postojala da je u Srbiji bila drugačija vlast ne znaju istoriju. Ko god da je bio na vlasti loše bi prošao, jer su odluke o razbijanju već bile donete - rekao je Mrkić.

Nekadašnji diplomata Vladislav Jovanović, koji je bio savezni ministar inostranih poslova SRJ 1992. i 1993-1995, kazao je da je aksiom o Srbima kao malim Rusima na Balkanu stvaran 200 godina od Velike Britanije, kao trajno nepouzdanog oslonca za interese zapada na Balkanu.

Jovanović je kazao da je ujedinjena Nemačka razjedinila Jugoslaviju i nastavila da vodi negativnu politiku prema ostacima te države, kao i da je demonizacija SFRJ u međunarodnoj javnosti bila nezapamćena i jača nego prema i jednoj zemlji u istoriji.

- Srbi su demonizovani kao nijedan narod u istoriji, ni Huni nisu predstavljeni na taj način kao mi - rekao je Jovanović.

Ocenio je da je SFRJ prva država članica UN koja je, kako je rekao, rasturena na podmukao i nasilan način, ukazujući da je Evropska zajednica žurila da što pre dobije način da razbije Jugoslaviju zbog S S SR.

- Da bi imala obrazac za sličnu situaciju u ŠSR jer tada nisu verovali da će se Sovjetski savez sam raspasti - kazao je Jovanović.

Naveo je da su četiri bivše republike SFRJ zahvaljujući zapadu dobile ''''ispisnicu'''' bez ikakvih posledica, dok su Srbija i Crna Gora bile primorane da ne ostanu u SFRJ, već da formiraju novu državu.

- Nova država nije smela biti nastavak SFRJ da te četiri republike ne budu oštećene izlaskom iz zajedničke države. Sa poništavanjem SFRJ poništen je Ustav te zemlje, tako da je Franjo Tuđman mogao lako da izbriše Srbe kao konstitutivan narod u Hrvatskoj - naveo je Jovanović.

General Radovan Radinović iz Instituta za strategijska istraživanja ocenio je da je razbijanje SFRJ bio rigidni antisrpski projekat, posle čega je "počeo lov na Srbe po celoj bivšoj državi", navodeći da su proterani iz Hrvatske, sa KiM i dobrim delom iz BiH.

Radinović se osvrnuo na ulogu JNA u tim događajima, uz ocenu da nije ispunila svoju ulogu da odbrani nezavisnost SFRJ i njen ustavni poredak, a zamerku je izneo pre svega na to što je, kako je rekao, vojska propustila da izvrši drzavni udar.

"Strateška koncepcija odbrane bila je pogrešna, jer JNA nije pripremana za odbranu od unutrašnjeg neprijatelja, a hronično je patila od nepopunjenosti, zato su primani dobrovoljci koji su u sukobima osramotili vojsku", rekao je Radinović.

Na skupu su govorili profesor Fakultet za diplomatiju i bezbednost Branko Krga, profesor Pravnog fakulteta u penziji Milenko Kreća, a video linkom obratio se Konstantin Nikiforov iz Instituta za izučavanje slovenskih naroda.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
VOJIN

pre 2 godine

додатно: СОПСТВЕНИ ФАШИЗАМ ПРЕКРИТИ ДИМНОМ ЗАВЕСОМ ДА ФАШИЗАМ ПРИПАДА ПРАВОСЛАВЦИМА + ФАШИЗАМ УПАКОВАН У ОБЛАНДУ ЉУДСКИХ ПРАВА, али им се супроставља НАТАЛИЈИНА РАМОНДА !!! COTTBUS и БЕОГРАД треба да се ПОБРАТИМЕ - ЗАЈЕДНИЧКИ КОРЕНИ !!

milankukic

pre 2 godine

pa to svako ko iole zna istoriju odavno zna Nemacka zajedno sa Italijom ali uz pomoc Tita koji je svesno napravio republikei 8 ofanzivu iselio Srbe iz like-baranje backe a ztabranio povratak Srbima na kosovo a taj trio nikako nisu mogli da nam zaborave proslost prvi i drugi svetskki rat jer su bili gubitnici

Kosovojesrpsko

pre 2 godine

To samo znaci da u evropi nece biti mira a posebno Srbi nece naci mir dok god postoji velika Nemacka.

Lazni dotor Mali

pre 2 godine

E, super tema za novi doktrat Malog! Taman je zavrsio neki udbaski kurs, ekonomija mu, ionako, ne ide. A moze da svira bas u Zabranjenom pusenju, tamo primaju lazzne doktore. Mada, najbolje bi bilo da svira klavir! :)

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija