• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.01.2022

13:29

KOMANDANT VOJNE BOLNICE NA KARABURMI UPOZORAVA: Bolnički kapaciteti će biti puni za nekoliko dana!

Tanjug

Društvo

KOMANDANT VOJNE BOLNICE NA KARABURMI UPOZORAVA: Bolnički kapaciteti će biti puni za nekoliko dana!

Podeli vest

Komandant vojne bolnice na Karaburmi dr Ivo Udovičić, ocenio je danas da će u narednih par dana naglo skočiti broj zaraženih zbog proslave Nove godine i da su, kao i u prethodnim talasima, najugroženiji nevakcinisani pacijenti

Udovičić je Tanjugu rekao da je epidemiološka situaciji u zemlji složena i naveo da su trenutno u kovid sistemu Kovid bolnica u Batajnici, Infektivna klinika, Bolnica u Mladenovcu i Institut za medicinu rada, kao i VMC Karaburma.

- Vrlo brzo ćemo doći u situaciju da ponovo otvaramo ostale Kliničko-bolničke centre u kovid bolnice. Što se tiče Karaburme mi smo na dve trećine popunjenosti kapaciteta i to su uglavnom pacijenti koji su došli u ustanovu u prethodnom talasu oko Nove godine, nema novih, ali očekujemo da će pristići - poručio je komadant Udovičić.

Istakao je da se prvi prijemi pacijenata, koji su se zarazili tokom praznika, očekuju sutra i prekosutra.

Udovičić se osvrnuo i na situaciju među zaposlenima u zdravstvenom sistemu i rekao da je jedan deo zaposlenih na odmoru, dok velika većina radnika nije uspela da se odmori, već će nastaviti da radi u predstojećem talasu.

Pored umora zdravstvenih radnika, situaciju, kaže on, dodatno komplikuje to što je jedan deo osoblja koji je vakcinisan zaražen.

Udovičić je zaključio da će uskoro morati da se u crvenu zonu povlače zaposleni iz drugih zdravstvenih institucija i da je predlog struke da se skrati karantin zdravstvenih radnika, koji su pozitivni i nemaju nikakve simptome.

Kada je u pitanju novi soj virusa, omikron, Udovičić je izrazio nadu da neće biti veliki broj zaraženih sa težom kliničkom slikom u jedinicama intenzivne nege.

Naveo je da se omikronom mogu zaraziti i vakcinisani, i oni koji su "preležali" kovid, te naglasio da su ipak najugroženiji oni koji nisu primili vakcinu.

- Ne zna se kako će novi soj delovati na nevakcinisane. Ono što se zna to je da su vakscinisani značajno zaštićeniji od nevakcinisanih - kazao je Udovičić.

Prokomentarisao je iskustva drugih zemalja sa omikronom i poručio da Srbija ne može da se meri sa evropskim zemljama, jer je u njima znatno veći broj osoba vakcinisano.

Istakao je da su nevakcinisane osobe mlađe dobi popunjavale kapacitete na intenzivnoj nezi u prethodnim talasima i upozorio da su mladi, zbog proslava, rizična grupa kada je u pitanju predstojeći talas.

Rizičnu grupu, prema rečima komadanta, predstavljaju i stariji kod kojih su simptomi i oblici bolesti daleko teži zbog godina i hroničnih bolesti, bilo da su vakcinisani, ili ne.

Kako je naglasio važnost imunizacije i naveo podatke iz posednjeg talasa u kome su 70 odsto bolničkih kapaciteta zauzimali nevakcinisani pacijenti.

Prema njegovim rečima, u poslednjem talasu 50 osoba na intenzivnoj nezi bilo mlađe od 55 godina, kao i da je šest osoba od 16 do 40 godina preminulo od posledica infekcije kovidom.

- Ovo je najjači argument koji govori u prilog vakcinaciji, mladi ljudi treba da se vakcinišu da ne bi došli u situaciju da izgube glavu - poručio je Udovičić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija