• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.01.2022

17:42

Patrijarh na ručku u Verskom dobrotvornom starateljstvu

printscreen

Društvo

Patrijarh na ručku u Verskom dobrotvornom starateljstvu

Podeli vest

Patrijarh srpski Porfirije ručao je na Božić sa potrebitima, osobama kojima je potrebna neka vrsta pomoći, sa kojima je razgovarao na sve teme i posavetovao ih je ukazujući na načine kojima mogu da prevladaju probleme sa kojima su suočeni, saopštila je Srpska pravoslavna crkva

Na ručku u Verskom dobrotvornom starateljstvu, patrijar je poručio da Božić poziva na zajedništvo ljubav, ali i na spremnost da, kako je naveo, usrdnije sledimo jevanđelska načela.

Podsetio na priču o milostivom Samarjaninu iz Jevnađelja po Luki u kojoj nam, kako kaže, Gospod pokazuje da je "svaki čovek u nevolji i svaki potrebiti čovek naš bližnji".

Podučio je da se ljubav pokazuje kao ljubav koja nije od ovoga sveta i koja svoj identitet crpi iz vere u Gospoda Isusa Hrista, Boga rođenog u jaslama, Boga koji nije imao gde glavu da skloni, osporavanog, ponižavanog i na krstu razapetog.

- Hrišćanska ljubav se takvom pokazuje zato što ne pita ko je taj potrebiti kome moje malo može biti puno - naveo je patrijarh Porfirije.

On je, navodi se, vođen ovom sveštenom istinom na koju nas opominje Jevnađelje, nakon svete arhijerejske Liturgije u spomen-hramu Svetog Save, blagoslovio Božićnu trpezu i ručao sa potrebitima u prostorijama Verskog dobrotvornog starateljstva Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

Božićnoj trpezi ljubavi prisustvovao je i episkop hvostanski Justin, vikar patrijarha srpskog, kao i prezviter Vladimir Marković, sekretar Verskog dobrotvornog staratelstva koje očinskom brigom patrijarha Porfirija nastavlja jevanđelsko delo o ljubavi prema svima bez izuzetka, a posebno prema onima, kako se navodi, "prezrenima i potrebitima".



Ručku je prisustvovao i protođakon dr Dragan Radić, a uoči božićnog ručka svim pozvanima su u ime patrijarha Porfirija Božićni paketi deleći na taj način prazničnu radost i ljubav sa njima.

Navodi s ei da je ovim okupljanje i delom ljubavi, srpski patrijarh poručio da je ljubav prema potrebitima ujedno i suština misije Crkve u svetu.

- Tako da se svetli svetlost vaša pred ljudima, da vide vaša dobra dela i proslave Oca vašega koji je na nebesima“ (Mt 5,16), ili svetootačkim rečima rečeno: „Video si brata svoga, Boga si video - navodi se u saopštenju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!
Fudbal

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!

Kod nas je Kevin Panter igrao za 160.000 dolara, doveo ga je Šakota. Odradio je fantastičan posao, a onda je došao i rekao: 'Voleo bih da ostanem u Crvenoj zvezdi, ali imam veću ponudu, otkrio je Nebojša Čović, prvi čovek kluba sa Malog Kalemegdana.

20.04.2024

13:47

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija