• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.01.2022

07:00

Matej 9 minuta trčao, pa skočio u Savu i nestao: Šta je sve otkrila DETALJNA POLICIJSKA ANALIZA BROJNIH SNIMAKA I SIGNALA TELEFONA NESTALOG MLADIĆA

printscreen

Društvo

Matej 9 minuta trčao, pa skočio u Savu i nestao: Šta je sve otkrila DETALJNA POLICIJSKA ANALIZA BROJNIH SNIMAKA I SIGNALA TELEFONA NESTALOG MLADIĆA

Podeli vest

Splićanin Matej Periš (27) je 31. decembra u 1.43 izašao iz kluba "Gotik" u beogradskoj Beton hali, pa je narednih devet minuta, do 1.52, trčao do restorana "Savanova", gde je ušao u Savu. U narednih 14 minuta plutao je prema ušću Save u Dunav, gde mu se izgubio svaki trag i sve ukazuje na to da se utopio.

Ovo je zaključak detaljne policijske analize kretanja nesrećnog Splićanina, koja je obavljena na osnovu snimaka nadzornih kamera i praćenja signala mobilnog telefona Mateja Periša.

Zaključak je da Mateja niko nije pratio, niti ga je jurio, ali ostala je misterija zašto je on bez ikakvog razloga trčao i skočio u ledenu reku. Pretpostavlja se da mu se pomračio um usled konzumacije veće količine alkohola i ekstazija.

Nema spekulacija
Na snimku rekonstrukcije Matejovog kretanja koji je juče objavio MUP, policijski inspektor je objasnio da je ova trasa kretanja Splićanina jedina tačna i validna i da su sve sem toga - spekulacije.
- Nakon što je u 1.43 izašao iz kluba u Beton hali uočavamo ga na kameri kako se kreće ka Karađorđevoj ulici. Dalje na snimcima se vidi kako on nastavlja kretanje niz Karađorđevu ulicu ka Brankovom mostu. Većinu vremena Matej trči - objašnjava inspektor, i napominje da ni iza ni ispred Mateja Periša nije uočena nijedna osoba ili vozilo koje bi ga jurilo ili pratilo:
- Na snimcima se vidi da nestali muškarac nema interakciju s drugim licima, osim kada u jednom trenutku, na uglu Karađorđeve i Crnogorske ulice, pokušava da uđe u taksi vozilo, ali taksista ga je odbio jer je imao zakazanu vožnju. To je jedina utvrđena Matejova interakcija s bilo kim na njegovoj trasi kretanja.


Kako dalje objašnjava inspektor, Matej je nastavio da trči niz Karađorđevu ulicu, a onda je  u 1.47 skrenuo u Travničku ulicu i nastavio dalje ka Ulici braće Krsmanović. 
- U toku njegovog kretanja Travničkom ulicom, uspeli smo da dođemo do nekoliko snimaka na kojima se on vidi iz različitih uglova. Ponovo napominjem da ne postoji nijedna indicija da ga je neko pratio. Sledeća lokacija gde je uočen Matej jeste restoran "Savanova" na promenadi, u 1.51. Napominjem da je vreme na nadzornoj kameri restorana pokazivalo sat vremena unapred, 2.51, jer od pomeranja zimskog vremena nije menjano vreme na risiveru. Realno vreme na tom snimku je 1.51 - objašnjava inspektor.

Prema njegovim rečima, Splićanin se zatim kretao oko restorana "Savanova", pa je nastavio prema šetalištu i reci, gde je, po svemu sudeći, ušao u Savu tačno u 1.52.
- Od trenutka kad je Matej Periš sišao do reke, on nije više uočen nigde na obali, ni na šetalištu uzvodno, niti ka centru grada, niti se vratio na raniju trasu kretanja. Lociranjem Matejovog telefona preko baznih stanica, potvrđeno je da se on kreće po reci Savi, a i na snimku se vidi silueta čoveka kako pliva Savom nizvodno ka ušću u Dunav - istakao je inspektor.

Foto: printscreen mup srbije

Objekat primećen u Savi

Nastavlja se potraga
On je posebno naglasio da je pregledan sav raspoloživi video-nadzor sa novobeogradske strane i ka Pančevačkom mostu i nigde nije uočeno da je Matej isplivao do obale. Na snimcima se silueta Splićanina u vodi vidi sve do 2.06 časova, i on je tada nestao bez traga.
- Ovo je razlog zašto kolege pretražuju Savu i Dunav. Ipak, potraga i dalje traje, ne samo u vodotokovima, već i na široj teritoriji Beograda. Kolege iz drugih policijskih uprava su obaveštene o svemu što radimo i svaka informacija se deli i proverava koliko god ona bila čudna ili se ne poklapa s našim informacijama. Sve se proverava - napomenuo je ovaj policajac.

Načelnik hrvatske policije Antonio Gerovac: Mateja niko nije jurio

 

Ništa ne ukazuje na to da je nestanak Mateja Periša posledica neke nasilne radnje. Srpska policija je preduzela apsolutno sve da pronađe Periša od njegovog izlaska iz kluba "Gotik" do ulaska u Savu, i to je bio ogroman posao.
Ovo je juče izjavio načelnik hrvatske kriminalističke policije Antonio Gerovac, koji je bio u Beogradu u poseti kolegama iz našeg MUP kako bi se informisao o potrazi za mladim Splićaninom.
Gerovac je naglasio da će hrvatska policija opet ispitati šestoricu Matejovih prijatelja, s kojima je on bio u provodu u Beogradu u noći kad je nestao.
- Matejovi prijatelji nisu sumnjivi zbog njegovog nestanka, ali mogli bi možda dati neke korisne informacije - napomenuo je Gerovac.

Foto: printscreen Facebook/Večernji list

Antonio Gerovac


Na pitanje novinara u Hrvatskoj zašto je Matej u noći nestanka besciljno trčao po Beogradu, Gerovac nije mogao da pruži precizan odgovor.
- Zašto je Matej trčao? Neozbiljno bi bilo spekulisati zašto. Svi ste videli njegovo ponašanje. Ono što mogu da kažem jeste da Matej nije nestao jer ga je neko jurio, a to znamo zbog toga što prethodno nikakvog sukoba u klubu "Gotik" nije bilo - rekao je Gerovac, i dodao:
- Srpska policija je napravila izuzetan posao u praćenju kretanja Mateja Periša. To je kilometar i više kretanja od izlaska iz kluba do ulaska u vodu. Pregledali su se sati i sati materijala. Snimci su detaljno pregledani i oni se još obrađuju, izoštravaju, analiziraju...
Načelnik hrvatske kriminalističke policije je pojasnio da se može reći da je osoba koja je bila odevena kao Matej došla do reke Save, ali da ipak ne postoji policajac koji će garantovati da je Splićanin sigurno i ušao u vodu.
- Postoje stvari koje upućuju na to, ali ne mogu iznositi detalje - rekao je Gerovac.
Načelnik hrvatske kriminalističke policije ističe i da sa kolegama iz Srbije ima odličnu saradnju i smatra da je "srpski MUP preduzeo sve što je moguće kako bi nestali mladić bio pronađen".
- Srbija ima sve na raspolaganju, svu potrebnu tehniku za lociranje mobilnog telefona. Učinili su sve što su mogli. Sa mobilnim možemo pomoći, a kako, to vam ne smem reći. Srpska policija je angažovala najiskusnije istražitelje koji su radili najteže slučajeve. Sva potrebna tehnika je uključena u potragu za Matejom: lociranje telefona, dronovi, termovizijske kamere... - zaključio je Gerovac.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Stvarnost

pre 2 godine

Informacija od izlaska u 01.43 iz Gotik kluba do ulaska u Savu 01.52 da li je moguće da pretrči kilometar i više za to vreme???

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija