• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: nacional.hr

13.01.2022

10:27

NAJNOVIJE OTKRIĆE O OMIKRON SOJU! Evo zbog čega se tako brzo širi: OVO JE POTPUNO SUPROTNO OD ONOG ŠTO SMO IMALI!

Pixabay

Društvo

NAJNOVIJE OTKRIĆE O OMIKRON SOJU! Evo zbog čega se tako brzo širi: OVO JE POTPUNO SUPROTNO OD ONOG ŠTO SMO IMALI!

Podeli vest

Preliminarni nalazi dve južnoafričke kliničke studije pokazuju da varijanta koronavirusa omikron ima mnogo veću stopu “asimptomatskog prenosa” od ranijih varijanti koronavirusa, što bi moglo da objasni zašto se tako brzo proširila širom sveta

Studije, od kojih je jedna sprovedena prošlog meseca kada su infekcije omikronom bile u porastu u Južnoj Africi, a druga koja je u isto vreme ponovno uzela uzorke od ranije testiranih ispitanika, otkrile su daleko veći broj ljudi koji su bili pozitivni na korona virus, ali nisu pokazivali simptome u poređenju s prethodnim ispitivanjima.

U Ubuntu studiji koja ocenjuje učinak Moderna vakcine protiv covida-19 kod osoba koje žive s HIV-om, 31 posto od 230 sudionika koji su bili podvrgnuti testiranju bilo je pozitivno, a svih 56 uzoraka dostupnih za analizu sekvencioonisanja potvrđeno je kao zaraza omikronom.

- Ovo je u oštroj suprotnosti sa stopom pozitivnosti pre omikrona, koja se kretala od manje od 1 posto do 2,4 posto - rekli su naučnici u saoštenju.

U podgrupi studije Sisonke u kojoj se ocenjuje učinak Johnson & Johnson vakcine protiv covida-19, srednja stopa asimptomatskog prenosa porasla je na 16 posto tokom perioda omikrona s 2,6 posto iz vremena kad su preovladavale varijante beta i delta.

- Studija Sisonke uključivala je 577 ispitanika koji su prethodno vakcinisani, … s rezultatima koji ukazuju na visoku stopu prenosa zaraze čak i kod onih za koje se zna da su vakcinisani - rekli su naučnici.

Dodali su da je “viša stopa asimptomatskog prenosa verovatno glavni uzrok brzog širenja varijante omikron, čak i među populacijama s visokim prethodnim stopama zaraze korona virusom.

Južna Afrika od kraja novebra beleži porast broja infekcija korona virusom, otprilike u vreme kada su njezi naučnici upozorili svet na omikron. Ali, novi slučajevi su od tada u padu.

Prvi pokazatelji govorili su da je novi talas zaraze obeležen manje teškim oblicima bolesti od ranijih.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija