• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.01.2022

11:23

“Legalna” pljačka države: Otkrivamo kako mašinski mozgovi iz SBB obračunavaju porez

Društvo

“Legalna” pljačka države: Otkrivamo kako mašinski mozgovi iz SBB obračunavaju porez

Podeli vest

Svi građani Srbije svedoci su kako se već mesecima u određenom delu javnosti, naročito u medijima u vlasništvu United grupe, vodi sinhronizovana kampanja protiv Telekoma Srbije. Tendencija da se Telekom prestavi kao gubitaško preduzeće, koje se rasipa novcem građana i grca u dugovima, iako svi zvanični dokumenti pokazuju upravo suprotno, dolazi iz samo jednog razloga a to je neminovno jačanje Telekoma na svim tržištima

 I vrapci na grani znaju da je vlasnik kompanije SBB upravo United grupa, koja nečasno i podlo, ali zaista grčevitom borbom posredstvom drugih kompanija koje ima u vlasništvu, pokušava da obmane građane Srbije i predstavi SBB žrtvom “zlog Telekoma”. Sada je otkriveno da i uprkos narušenom tržišnom monopolu koji je uživala godinama, kompanija SBB uspeva poput reke ponornice, da pronađe rupe i pukotine u zakonu, kako bi se na sve načine domogla umanjenog obračuna za razne poreze. U nastavku otkrivamo neke od šema na osnovu kojih SBB uspeva da uplati manje novca u budžet Republike Srbije nego što bi to realno trebalo.

Poreski savetnici u SBB su izgleda započeli karijeru kao perači prozora

Prihodi “sirote kompanije” koja posluje u monopolskim uslovima Telekoma, u 2019. su bili čak 235 miliona evra a u 2020, godini pandemije, su porasli za milion evra. Ovde uočavamo da za razliku od 2000-ih godina, kako je jednom rekao Dragan Đilas, u našoj zemlji danas očigledno postoje ljudi koji mogu da izračunaju koliko je 20% od nekog broja. Ili su jednostavno knjigovođe SBB-a vanredni mašinski mozgovi, koji su karijere započeli perući prozore, poput nekih političara. Pa tako poslovnim rashodima, kojima privredno društvo optimizuje poreze u minimalnom iznosu od 80.000.000 evra, a što su rashodi koji nisu realni, budžet Republike Srbije biva oštećen za minimum 4 miliona evra na godišnjem nivou. Oni ovim mahinacijama i predstavljanjem nerealnih troškova umanjuju poresku osnovicu, na osnovu koje se obračunava porez na dobit. Neki od poslovnih rashoda predstavljaju stavke poput reemitovanja programa, trošak amortizacije opreme ili poslovnih rashoda (povezana lica), što je posebno zanimljivo.

U finansijskim knjigama SBB-a jedno povezano pravno lice nam zvuči poznato

U revizorskom izveštaju do koga smo došli, navodi se da su u 2020. godini konstatovane dugoročne obaveze prema povezanim pravnim licima u iznosu od čak 295 miliona evra! Jedno od povezanih pravnih lica iz inostranstva je, gle čuda, United Group B.V. Holandija, od kojih je SBB uzeo dugoročni kredit na koji plaća kamatu. Da, dobro ste razumeli – SBB, u vlasništvu United grupe, pozajmljuje novac od United Group B.V. Holandija i na to uzima kamatu. Uz to, glavnica kredita je u fazi mirovanja (grejs period), što znači da se na kredit plaća pun iznos kamate. I sada bi običan čovek pomislio – firma sama sebi pozajmljuje novac i na to uzima kamatu, I to u punom iznosu!? Zar nije to bizarno? U svetu SBB-a, svako zašto ima svoje zato. Neplaćanjem glavnice kredita, stiču se uslovi za knjiženje kamata u punom iznosu i automatski se smanjuje ukupna dobit, a sledeći logičan korak je da je i porez na tu dobit manji. Tako je United grupa, koristeći mašinski mozak, smislila da na ovaj način prevari državu Srbiju i ošteti njene građane. Tako su, recimo 2018. godine, prema revizorskom izveštaju, finansijski rashodi (kamate) bili 18.200.000 evra, 2019. 17 miliona, a prošle godine 15 miliona evra. Da pojasnimo, United grupa pozajmi sama sebi novac, na to plaća kamatu od nekoliko miliona evra i za toliko umanji osnovicu za obračunavanje poreza na dobit u Srbiji. Genijalno, zar ne?

Holandija, Švajcarska… fali još samo Mauricijus

Ukoliko ste pomislili da su mašinci u SBB toliko ograničeni i da su u stanju da smisle kako samo da sami od sebe pozajme pare i tako umanje ukupnu osnovicu za obračunavanje poreza na dobit – prevarili ste se! Ukoliko pare mogu da se pozajmljuju od samog sebe, gospoda mašinci iz SBB-a bi vas upitala: a zašto onda sa samim sobom ne može da se sarađuje?! I tako dolazimo do dela revizorskog izveštaja gde apsolutno dominira poslovni rashod prema povezanom pravnom licu United Media AG Švajcarska. Poznata lica širom Evrope, potpuno otvorena za saradnju, zaista zvuči idilično… Najveća idila desila se upravo prošle godine, kada je iznos poslovnih rashoda prema povezanim pravnim licima iznosio neverovatnih 44 miliona evra, što u dinarima iznosi 5,2 milijarde. Ovde treba napomenuti da su revizori zaključili da se kompanije SBB zaista vodi onom parolom da svakoga dana budu barem malo bolji nego juče. Tako oni u svom izveštaju kažu da ova stavka u njihovim poslovnim knjigama iz godine u godinu raste I da je samo u odnosu na 2019. godinu razlika prošle godine bila 4,3 miliona evra. Još jedan primer kako neko ispadne mnogo pametan, a građani Srbije, uskraćeni za pun iznos poreza, ispadnu ni manje ni više nego – budale.

Za Srbiju nas SBB – Stvarno Baš Briga!

Ne može se reći da sve vidljivija nervoza u medijskim kompanijama u vlasništvu United medije nije razumljiva, imajući u vidu da konačno imaju barem neku konkurenciju u Srbiji. Ako se u obzir uzme da je ta konkurencija moćan i stabilan Telekom Srbije, koji više ne služi kao sredstvo za jačanje SBB-a što je apsolutno bio do 2014. godine, zaista je razumnjiva brutalna negativna kampanja koja se protiv Telekoma vodi u “nezavisnim” i “profesionalnim” medijima. Telekom Srbije je kompanija u kojoj država ima svoj udeo i logično je da posluje u interesu građana Srbije. Isto tako je logično da privatna kompanija posluje u svom ličnom interesu, kako bi njihovi vlasnici bili što bogatiji i kako bi uvećavali svoj konto na računima širom zemaljske kugle. Međutim, to zaista nije nikakvo opravdanje za ovakvo izigravanje zakona Republike Srbije, kakvo je prikazano i dokazano u ovom tekstu. To takođe nije nikakvo opravdanje za uskraćivanje građana Srbije za nove bolnice, nove autoputeve, vrtiće i domove zdravlja – jer uz sve skrivene milione u okviru poreskih osnovica, mnogo kilometara puteva moglo je biti izgrađeno u našoj zemlji. Takođe, lični interes kojim se privatne kompanije vode ne može biti alibi za besomučne laži na račun Telekoma Srbija, koje se iz dana u dan plasiraju u javnosti, pod plaštom nekakve nezavisnosti medija i slobode govora. Za promenu, kompaniji SBB bi bilo najbolje da se, umesto što je očigledno unapred prihvatila poraz pa puca po svim šavovima, uključi u fer tržišnu utakmicu i bori se prsa u prsa sa Telekomom. Međutim, građani Srbije zaista ne treba da brinu za gazde SBB-a. Oni su se sami uverili pre nekoliko dana da se ovako revnosnim skupljanjem miliona uskraćenog poreza kroz godine, direktno otetog od građana Srbije, može prikupiti pristojna svota novca. Tolika da, kada shvate da su izgubili televizijska prava na prenos Premijer lige, koji će svi građani Srbije od septembra moći da gledaju na kanalima Arene sport, oni nađu rešenje. Pošto im je ego na izuzetno visokom nivou i odbijaju da gledaju najkvaliteniji fudbal na svetu na kanalima Telekoma, oni jednostavno odu u Englesku, pazare jedan premijerligaški klub pa umesto iz svoje fotelje na kanalima Arene, siroti, moraju da idu da gledaju utakmicu uživo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Amater

pre 2 godine

SAMO JEDNU STVAR EPS DA URADI I SBB JE U PROBLEMU A TO JE DA POSKIDAJU KABLOVE SA SVOJIH BANDERA....JEDINO AKO JE NEKO UZEO NOVAC DA IM ODOBRI POSTAVLJANJE KABLOVA NA BENDERE EPSA ONDA NEKO TREBA DA ODGOVARA.

Djurdja

pre 2 godine

Djilas, Solak i njihove kompanije su ocigledno miljenici istraznih organa Srbije. Brojne ocigledne malverzacije ovih genijalnih lazova, lopova i prevaranata suvise dugo su van dometa kriminalisticke policije, finansijske policije i tuzilastva za organizovani kriminal. Dokle?????

Izbori 2024

TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova!
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova!

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija