• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

18.01.2022

20:20

STIŽE PROMENA VREMENA I LEDENI DANI! Najnovija prognoza vremena, evo šta nas čeka do kraja januara

Društvo

STIŽE PROMENA VREMENA I LEDENI DANI! Najnovija prognoza vremena, evo šta nas čeka do kraja januara

Podeli vest

Temperature tokom proteklih dana u Srbiji bile su oko prosečnih vrednosti za ovo doba godine. Nakon velike količine snega koja je pala, imali smo i dosta sunčanih dana, a kakvo nas vreme očekuje do kraja januara, prognozirao je meteorolog Đorđe Đurić.


- U Srbiji u sredu ujutro vedro i veoma hladno, uz umeren do jak mraz, a ponegde se očekuju magla i niska oblačnost. Tokom dana sunčano i malo toplije, na jugu i istoku uz nešto više oblačnosti. Jutarnja temperatura biće od -10 do -2°C, na Pešteru (Sjenica) do -18°C, maksimalna dnevna od 3 do 7°C, u Beogradu do 5°C. U četvrtak se očekuje značajno slabljenje anticiklona nad našim područjem i njegovo izmeštanje zapadnije iznad Atlantika. Sa severa će jačati uticaj ciklona, a na visini će doći do nestanka grebena i do postepenog spuštanja doline sa severa, pa se očekuje i pad v azdušnog pritiska - navodi Đurić i dodaje da će u četvrtak nakon suvog i hladnog jutra sa mrazom, tokom dana biti toplije, ali sa severa se očekuje i povećanje oblačnosti.

- Posle podne i uveče sa severa će preko Panonske nizije uslediti prodor hladnog fronta i on će prvo severnim, a tokom večeri i ostalim predelima Srbije doneti jače naoblačenje i zahlađenje sa kišom, koja će tokom večeri i noći preći u susnežicu i sneg. Padavine će biti vezane za područje prostiranje hladnog fronta i na tom području tokom prodora biće i najintenzivnije. Ispred hladnog fronta strujaće toplija vazdušna masa sa jugozapada, pa će pre njegovog prodora, na jugu i istoku Srbije biti relativno toplo. Maksimalna temperatura u četvrtak od 4°C na severu do 12°C na istoku i jugoistoku Srbije, u Beogradu do 6°C. U toku večeri i noći očekuje se osetnije zahlađenje, jer se iza hladnog fronta očekuje priliv hladne vazdušne mase - kaže meteorolog.

On dodaje da će se u petak i tokom vikenda Srbija nalaziti između snažnog anticiklona sa zapada i ciklona sa istoka Evrope.

Foto: Tanjug

Ponegde će biti i snega

- Biće izražen gradijent vazdušnog pritiska, pa će duvati pojačan severozapadni vetar, uz dalji prodor hlade vazdušne mase sa severa i severoistoka Evrope. Iako se očekuje zahlađenje, glavnina ledene vazdušne mase sa istoka Evrope i iz Rusije prodreće istočnije od Srbije i to preko oblasti Crnog mora, Rumunije i Bugarske do Grčke, dok će se Srbija biti na perifernom delu, ali će i pored toga doći do zahlađenja. U petak i tokom vikenda na severu Srbije biće suvo i to uglavnom na području Vojvodine, ponegde sa slabim snegom, dok se u ostalim predelima Srbije očekuje oblačno, povremeno sa snegom. Iako bi sneg zabeleo niže predele južne i centralne Srbije, ne očekuju se značajnije snežne padavine i palo bi 1 do 10  cm snega u nižim i 5 do 15  cm u višim predelima, a jak severozapadni vetar u brdsko-planinskim predelima mogao bi da stvara snežne nanose, smetove i vejavicu. U jutarnjim časovima očekuje se mraz. Maksimalna temperatura u petak od 0 do 3°C, a tokom vikenda od -2 do 2°C - precizirao je Đurić.

On je naveo da nas za vikend čekaju ledeni dani.

-Za vikend se ponegde očekuje ledeni dan (ledeni dan je termin u meteorologiji, koji označava da je maksimalna temperatura tokom celog dana 0 ili ispod 0°C).
Prema trenutnim prognozama, sledeće sedmice vreme će biti u skladu sa kalendarom, tj. ujutro umeren, ponegde i jak mraz, a tokom dana temperature oko ili koji stepen iznad 0°C.
S obzirom na to da je prosek maksimalnih temperatura za ovaj najhladniji deo godine od 1 do 5°C, one će do petka biti uglavnom u granicama prosečnih vrednosti ili nešto iznad proseka, dok će tokom vikenda i početkom sledeće sedmice biti ispod prosečnih vrednosti - zaključio je Đurić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija